Перейти до матеріалу

Перейти до змісту

Служителі Єгови будуть цілу вічність прославляти його ім’я

Запитання читачів

Запитання читачів

У статті «Нехай освячується твоє ім’я», надрукованій у «Вартовій башті» за червень 2020 року, пояснювався наш новий погляд на спірні питання, підняті Сатаною. Чим він відрізняється від погляду, який ми мали раніше?

Усі ми добре знаємо, які спірні питання підняв Сатана: одне стосується правління Єгови, а інше — наших спонук у служінні йому. Але в згаданій статті пояснювалося, що насправді це лише грані набагато важливішого питання, яке торкається всіх розумних істот. Мова йде про освячення імені Єгови.

Чому ми тепер так наголошуємо на Божому імені і на його освяченні? Ось три причини.

Сатана звів наклеп на Боже ім’я в Едемському саду і продовжує це робити донині

По-перше, в Едемському саду Сатана очорнив ім’я Єгови. Спочатку він поставив Єві підступне запитання і цим натякнув, що Єгова зовсім не щедрий Бог і що він надто обмежує своїх підданих. Після того Сатана прямо заперечив слова Єгови — по суті, назвав його брехуном. Звівши наклеп на Боже ім’я, він став «Дияволом», тобто «наклепником» (Ів. 8:44). Через те що Єва повірила цій брехні, вона порушила наказ Бога і тим самим збунтувалась проти його влади (Бут. 3:1—6). Сатана й досі всіляко обмовляє Єгову. Через це все більше і більше людей порушують Божі накази. Тож в очах служителів Єгови наклеп, який Сатана звів на його святе ім’я,— це найбільший злочин в історії людства. Саме через нього у світі стільки зла і страждань.

По-друге, сам Єгова прагне освятити своє ім’я, і це піде на благо всіх його створінь. Для нього очищення своєї репутації — це справа першочергової ваги. Він каже: «Я освячу своє величне ім’я» (Єзек. 36:23). Коли Ісус вчив своїх послідовників молитися, на перше місце у зразковій молитві він поставив прохання «нехай освячується твоє ім’я» (Матв. 6:9). В Біблії є безліч уривків, які показують, наскільки важливо прославляти ім’я Єгови. Ось кілька прикладів: «Віддайте Єгові славу, належну його імені» (1 Хр. 16:29; Пс. 96:8), «Піснею вихваляйте його славне ім’я» (Пс. 66:2), «Я... буду прославляти ім’я твоє повіки» (Пс. 86:12). Також згадаймо один з випадків, коли Єгова особисто промовляв з неба до людей. Ісус попросив його: «Батьку, прослав своє ім’я». Тоді Єгова відповів: «Я прославив і знову прославлю» (Ів. 12:28) a.

По-третє, намір Єгови полягає в тому, щоб його ім’я прославлялося вічно. Подумаймо, що нас чекає в майбутньому, після Тисячолітнього правління Христа і остаточного випробування. У той час вже не стоятиме питання про спонуки Божих служителів. Усі ми будемо досконалі, випробувані і матимемо вічне життя. Також не стоятиме питання про правомірність влади Бога, тому що буде раз і назавжди доведено, що він є найкращим правителем. А отже, Боже ім’я вже буде освячене — з нього буде повністю знято ганьбу. А що далі?

Служителі Єгови як на небі, так і на землі продовжать прославляти його ім’я. На той момент Ісус вже передасть усю владу Єгові і «Бог буде усім для всіх» (1 Кор. 15:28). Люди насолоджуватимуться «славною свободою дітей Божих» (Рим. 8:21). Нарешті Єгова повністю здійснить свій давній задум — об’єднати своїх небесних і земних служителів в одну велику родину (Еф. 1:10).

Без сумніву, в той час усі служителі Єгови відчуватимуть непереборне бажання і далі прославляти його ім’я. І ми ніколи не перестанемо це робити. В одному зі своїх псалмів Давид писав: «Нехай лунає хвала Богу Єгові... Хай повік лине хвала його величному імені» (Пс. 72:18, 19). Цілу вічність у нас з’являтимуться все нові й нові причини славити Боже ім’я.

Ми впевнені у цьому, адже знаємо, яка прекрасна особистість стоїть за цим іменем. Головною рисою нашого Бога є любов (1 Ів. 4:8). Ми завжди пам’ятатимемо, що саме з любові Єгова створив нас і заплатив за нас викуп, саме любов лежить в основі його правління. А ще ми ніколи не перестанемо відчувати на собі його любов. Він буде цілу вічність зливати на нас благословення, а ми будемо цілу вічність зближатися з ним і прославляти його величне ім’я (Пс. 73:28).

a Як видно з Біблії, багато чого Єгова робить саме «ради свого імені», наприклад: веде своїх служителів, допомагає їм, рятує їх, прощає їхні гріхи і зберігає їм життя (Пс. 23:3; 31:3; 79:9; 106:8; 143:11).