Перейти до матеріалу

Перейти до змісту

Не втрачайте радості, чекаючи на Єгову

Не втрачайте радості, чекаючи на Єгову

УСІМ нам дуже хочеться побачити час, коли Єгова покінчить з цим злим світом і створить «все нове» (Об’яв. 21:1—5). Але поки що ми мусимо чекати. Погодьтеся, це буває нелегко, особливо коли в нас багато проблем. Недаремно Біблія каже, що надія, яка довго не здійснюється, стає «недугою для серця» (Присл. 13:12, прим.).

Все ж Єгова сподівається, що ми будемо терпеливо чекати визначеного ним часу. Чому він від нас цього очікує? І як нам не втрачати радості, поки ми чекаємо?

ЧОМУ МИ МАЄМО ТЕРПЕЛИВО ЧЕКАТИ?

Біблія каже: «Єгова терпеливо чекає, щоб виявити вам ласку, він встане, щоб змилосердитися над вами. Бо Єгова — Бог справедливості. Щасливі всі, хто на нього покладає свої сподівання» (Ісаї 30:18). Загалом Ісая промовляв до впертого ізраїльського народу (Ісаї 30:1). Але в цьому народі були і вірні служителі Єгови. Їм наведені слова давали надію. Таку ж надію вони вселяють і в нас.

Тож нам потрібно терпеливо чекати тому, що це робить Єгова. Він визначив, коли саме покінчить з цим злим світом, і чекає на відповідний день та годину (Матв. 24:36). У той час буде абсолютно очевидно, що всі закиди Диявола в бік Єгови і його служителів безпідставні. Тоді Бог усуне Сатану і всіх його прибічників, а над нами, як писав Ісая, змилосердиться.

А поки цей час не настав, нам доводиться зносити різні випробування. Єгова не захищає нас від них, але запевняє, що нам під силу залишатися радісними, поки ми на нього чекаємо. Як видно з примітки до Ісаї 30:18, людина може бути щасливою навіть тоді, коли чогось «палко чекає» a. Як цього досягти? Ось чотири поради.

ЯК ЗАЛИШАТИСЯ РАДІСНИМ, ЧЕКАЮЧИ НА ЄГОВУ

Зосереджуйтесь на позитивному. За своє життя цар Давид бачив немало зла (Пс. 37:35). Все ж він написав: «Чекай на Єгову в мовчанні, чекай на нього з надією. Не засмучуйся, якщо комусь вдається здійснити свої лихі задуми» (Пс. 37:7). Давид і сам дотримувався цієї поради. Він ніколи не втрачав надії, що Бог його врятує. А ще він помічав кожне благословення, яке отримував від Єгови (Пс. 40:5). Нам теж варто зосереджувати свій погляд на позитивному і менше звертати увагу на погане. Тоді нам буде набагато легше чекати на Єгову.

Вихваляйте Єгову при кожній нагоді. Автор 71-го Псалма — очевидно, це був Давид — казав Єгові: «Я і далі на тебе чекатиму, буду ще більше тебе вихваляти» (Пс. 71:14). Як він вихваляв свого Бога? Розповідаючи про нього іншим і співаючи йому хвалебні пісні (Пс. 71:16, 23). Ми теж зможемо залишатися радісними, якщо будемо при кожній нагоді прославляти Єгову. Це можна робити в служінні або в колі сім’ї та друзів. А ще ми вихваляємо Єгову піснями Царства. Наступного разу, коли співатимете одну з них, пороздумуйте над її словами. Вони, без сумніву, додадуть вам радості.

Черпайте підбадьорення від братів і сестер. Одного разу, коли Давид опинився в складній ситуації, він сказав Єгові: «Перед тими, хто відданий тобі, буду надіятись на твоє ім’я» (Пс. 52:9). Наші вірні Богові одновірці теж можуть бути для нас джерелом підбадьорення, особливо якщо ми будемо не тільки бачитися з ними на зібраннях і в служінні, а й проводити разом вільний час (Рим. 1:11, 12).

Зміцнюйте свою надію. У Псалмі 62:5 сказано: «На Бога я чекаю в мовчанні, бо моя надія — від нього». Може бути, що кінець прийде не так скоро, як ми собі уявляємо. Тому дуже важливо, щоб наша надія завжди залишалась міцною. Хоч би скільки довелось чекати, ми маємо бути абсолютно переконані в тому, що обіцянки Єгови виконаються. Як нам зміцнювати свою надію? Треба вивчати Боже Слово. Досліджуйте пророцтва, звертайте увагу на те, як гармонійно поєднані між собою різні частини Біблії, а також шукайте в ній щось нове про Єгову (Пс. 1:2, 3). Крім того, «моліться у святому дусі», щоб ваші стосунки з Єговою не ослабли, поки ви чекаєте на обіцяне ним вічне життя (Юди 20, 21).

Так само як цар Давид, будьте впевнені, що Єгова не зводить очей з тих, хто чекає на нього. Бог виявляє їм віддану любов (Пс. 33:18, 22). Залишайтесь терпеливими і радісними. Для цього зосереджуйтесь на позитивному, вихваляйте Єгову, черпайте підбадьорення від одновірців і зміцнюйте свою надію.

a Слово, перекладене як «покладає свої сподівання», у мові оригіналу може передавати думку про те, що людина чогось сильно прагне або на щось надіється. Це означає, що цілком нормально прагнути свого спасіння.