Перейти до матеріалу

Перейти до змісту

Запитання читачів

Запитання читачів

Що Біблія говорить про здатність Єгови передрікати майбутнє?

Біблія чітко показує, що Єгова здатний передрікати майбутнє (Ісаї 45:21). Але як і коли він послуговується цією здатністю? Вичерпної відповіді на це запитання Боже Слово не дає. Все ж дещо воно нам таки відкриває. Розгляньмо кілька думок.

Єгова не має обмежень, але може сам для себе їх встановлювати. Наш Бог володіє безмежною мудрістю, тому він може передбачити будь-що (Рим. 11:33). Але те, що він спроможний це зробити, не означає, що він постійно це робить. Маючи досконале самовладання, Єгова сам вирішує, що і коли передбачити. (Порівняйте Ісаї 42:14.)

Єгова може керувати подіями так, щоб виконати свою волю. Як це пов’язано з його здатністю передрікати майбутнє? Подивімось, що Бог говорить в Ісаї 46:10: «Я кажу від початку, яким буде кінець, віддавна передрікаю те, що не сталося ще, і говорю: “Моє рішення обов’язково виконається, і я зроблю все, що мені до вподоби”».

З цих слів ми бачимо, що Єгова може точно передрікати майбутнє, зокрема, тому, що спроможний сам свої передречення і виконати. Щоб дізнатися, що нас чекає попереду, він не «перемотує» час вперед. Якби Бог це робив, то виходило б, що всі майбутні події вже якимось чином відбулися і йому достатньо лише переглянути той чи інший епізод. Натомість, коли потрібно, Єгова просто вирішує, що і коли має статися, а потім керує справами так, щоб це відбулось (Вих. 9:5, 6; Матв. 24:36; Дії 17:31).

Це пояснює, чому в Біблії говориться, що Єгова «формує», «задумує» чи «готує» майбутні події (2 Цар. 19:25, прим.; Ісаї 46:11; Єрем. 18:11). Все це різні варіанти перекладу одного єврейського слова, яке споріднене з іншим словом, що означає «гончар» (Єрем. 18:3, 4). І справді, неначе вмілий гончар, який формує з глини прекрасну посудину, Єгова формує, або скеровує, події так, щоб виконати свою волю (Еф. 1:11).

Єгова поважає нашу свободу волі. Він не призначає кожній людині певну долю і не змушує нас ані до добрих, ані до злих вчинків. Натомість Єгова дає нам можливість самим вирішувати, як жити. Звісно, при цьому він заохочує нас зробити правильний вибір.

Розгляньмо два приклади. Спочатку пригадаймо біблійну оповідь про ніневітян. Єгова передрік, що за свої гріхи Ніневія буде знищена. Але після того, як її мешканці покаялися, Бог «змінив своє рішення і не навів на них лиха» (Йони 3:1—10). Як бачимо, передрікши майбутнє ніневітян, Єгова не позбавив їх свободи волі. У них була можливість прислухатись до застереження, і вони нею скористалися.

Другий приклад — це пророцтво про те, що завойовник на ім’я Кір звільнить євреїв з неволі і накаже відбудувати храм Єгови (Ісаї 44:26—45:4). Воно сповнилося на перському цареві Кірі (Езд. 1:1—4). Але чи почав він поклонятися правдивому Богу? Ні. Єгова використав Кіра, щоб виконати пророцтво, але не позбавив його свободи волі і не змусив стати своїм служителем (Присл. 21:1).

Звичайно, це далеко не все, що треба брати до уваги, розглядаючи здатність Єгови передбачати майбутнє. Не забуваймо, що жодна людина не може до кінця збагнути дороги нашого Бога (Ісаї 55:8, 9). Все ж у нас є достатньо інформації, щоб зробити однозначний висновок: Єгова завжди поводиться справедливо, в тому числі тоді, коли передрікає майбутні події.