Перейти до матеріалу

ЗАПИТАННЯ МОЛОДИХ ЛЮДЕЙ

Гомосексуалізм. Чи це погано?

Гомосексуалізм. Чи це погано?

 «У підліткові роки я відчував сильний потяг до хлопців, і мені було дуже важко з ним боротися. Я думав, що це просто перехідний вік і все пройде, але у мене й досі такі почуття» (Дейвід, 23 роки).

 Дейвід є християнином і хоче подобатися Богові. Та чи може він догоджати Богові і водночас мати потяг до осіб своєї статі? Як Бог ставиться до гомосексуалізму?

 Що каже Біблія?

 У різних культурах до гомосексуалізму ставляться по-різному. Крім того, в різні періоди історії ставлення до цього питання теж змінювалось. Але християни не керуються тим, що каже більшість, і не дозволяють, щоб ними носив «туди-сюди кожен вітер вчення» (Ефесян 4:14). Навпаки, їхній погляд на гомосексуалізм (як і на все інше) ґрунтується на тому, що каже Біблія.

 Погляд Бога на гомосексуалізм чіткий. У його Слові, Біблії, сказано:

  •  «Не лягай з чоловіком, як з жінкою» (Левіт 18:22).

  •  «Бог за бажанням їхнього серця не стримував їх... і дозволив їм керуватися ганебною похіттю: їхні жінки замінили природні статеві стосунки на протиприродні» (Римлян 1:24, 26).

  •  «Не обманюйтеся: розпусники, ідолопоклонники, перелюбники, чоловіки, які дозволяють, щоб їх використовували для гомосексуальних зносин, чоловіки, які займаються гомосексуалізмом, злодії, жадібні люди, п’яниці, лихослови, здирники не успадкують Божого Царства» (1 Коринфян 6:9, 10).

 Норми, які встановив Бог, стосуються усіх людей, незалежно від того, яка у них орієнтація,— гомосексуальна чи гетеросексуальна (тобто традиційна). Кожен повинен виявляти стриманість і самовладання, коли виникає прагнення зробити те, що Бог не схвалює (Колоссян 3:5).

 Чи це означає, що...

 Чи це означає, що Біблія розпалює ненависть до геїв і лесбіянок?

 Ні. Біблія не вчить ненавидіти інших, хоч би якої вони були орієнтації. Натомість вона каже: «Намагайтесь мати мир з усіма людьми» (Євреїв 12:14). Тому було б неправильно висміювати гомосексуалістів, знущатися над ними, чинити проти них злочини чи ще якось неналежно з ними поводитись.

 Чи це означає, що християни повинні виступати проти законів, які дозволяють одностатеві шлюби?

 Біблія вчить, що в Божих очах шлюб — це союз між одним чоловіком та однією жінкою (Матвія 19:4—6). Однак закони, які уряди приймають щодо одностатевих шлюбів,— це політичне питання, а не моральне. Тому обговорювати такі закони означає втручатися в політику. А Біблія говорить, що християни повинні залишатися політично нейтральними (Івана 18:36). Тож вони не відстоюють законів, які приймає уряд щодо одностатевих шлюбів чи гомосексуальної поведінки, а також не протидіють їм.

 Але що, коли...

 Але що, коли хтось вже є гомосексуалістом? Чи може така людина змінитися?

 Так, може. Наприклад, це зробив дехто у першому столітті. У Біблії після застереження, що гомосексуалісти не успадкують Божого Царства, сказано: «Саме такими були декотрі з вас» (1 Коринфян 6:11).

 Чи це означає, що у тих, хто перестав займатися гомосексуалізмом, більше ніколи не виникало бажання повернутися до колишнього способу життя? Ні, таке бажання могло виникати. У Біблії написано: «Одягніться в нову особистість, яка завдяки точному знанню обновлюється» (Колоссян 3:10). Отже, це безперервний процес. Над собою треба постійно працювати.

 Але що, коли у когось, хто хоче дотримуватись біблійних норм, і далі виникають гомосексуальні бажання?

 Людині під силу не піддаватися таким бажанням, як і будь-яким іншим неправильним прагненням. Що може допомогти в цьому? Біблія радить: «Продовжуйте ходити згідно з духом, і не піддастеся жодному плотському бажанню» (Галатів 5:16).

 Зверни увагу, цей вірш не говорить, що у людини не виникатиме жодного плотського бажання. Натомість він показує, що завдяки добрим духовним звичкам — регулярному вивченню Біблії та молитвам — людина матиме силу протистояти таким бажанням.

 Дейвід, про якого згадувалося на початку статті, переконався у цьому на власному досвіді. Крім того, йому дуже допомогло те, що він розповів про свою внутрішню боротьбу батькам, які теж є християнами. «Я наче скинув з душі величезний тягар,— каже Дейвід.— Думаю, якби я раніше порозмовляв з батьками, мої підліткові роки були б набагато радіснішими».

 Врешті-решт, коли ми дотримуємось норм Єгови, то почуваємось щасливішими. Ті, хто слухається Бога, переконані, що ці норми «справедливі, вони потішають серце» та «в дотриманні їх — велика нагорода» (Псалом 19:8, 11).