Пређи на садржај

Да ли ће сви људи икада волети једни друге?

Да ли ће сви људи икада волети једни друге?

Вест Краљевства бр. 35

Да ли ће сви људи икада волети једни друге?

Љубав према ближњем се хлади

МИЛИОНИ се осећају изгубљено и бедно, немајући коме да се обрате за помоћ. Једна пословна жена у пензији рекла је: ’Једне вечери удовица која живи на мом спрату покуцала је на моја врата и рекла да је усамљена. Љубазно, али одсечно сам јој рекла да сам заузета. Извинила се што ме је узнемирила и отишла.‘

Нажалост, те исте вечери та удовица је извршила самоубиство. Ова пословна жена је доцније рекла да је научила једну „тешку лекцију“.

Недостатак љубави према ближњем често је трагичан. За време етничких сукоба у Босни и Херцеговини, бившим деловима Југославије, више од милион људи је отерано са свог огњишта, а десетине хиљада људи било је убијено. Ко је то урадио? „Наше комшије“, јадиковала је једна девојка која је била отерана из свог села. „Знамо их.“

У Руанди је стотине хиљада људи било поклано, углавном од стране својих комшија. „Хуту и Тутси су [живели] заједно, међусобно склапали бракове, нису бринули о томе, нити су чак знали ко је Хуту а ко Тутси“, известио је The New York Times. „А онда је нешто пукло“, и „почела су убијања.“

Слично томе, Јевреји и Арапи у Израелу живе једни поред других, али многи се међусобно мрзе. Ситуација је иста и с многим католицима и протестантима у Ирској и са све већим бројем људи у другим земљама. Свету никада раније у историји није толико недостајала љубав.

Зашто је охладнела љубав према ближњем?

Наш Створитељ даје одговор. Његова Реч, Библија, назива време у коме живимо ’последњим данима‘. То је раздобље током кога, каже библијско пророчанство, људи ’неће имати природне наклоности‘. У вези са овим ’критичним временима с којима се тешко излази на крај‘, у Писму такође названим ’свршетак система ствари‘, Исус Христ је прорекао да ће „љубав већег броја људи охладнети“ (2. Тимотеју 3:1-5; Матеј 24:3, 12, New World Translation).

Дакле, данашњи недостатак љубави јесте један од доказа да живимо у последњим данима овог света. На срећу, то такође значи да ће овај свет безбожних људи ускоро бити замењен праведним новим системом у коме ће владати љубав (Матеј 24:3-14; 2. Петрова 2:5; 3:7, 13).

Али, да ли заиста имамо разлог да верујемо да је таква промена могућа — да сви људи могу научити да воле једни друге и да заједно живе у миру?

Љубав према ближњем — стварност

„КО ЈЕ ближњи мој?“ питао је Исуса један човек од закона у првом веку. Нема сумње да је очекивао од Исуса да каже: ’Твоји јеврејски сународници.‘ Али у причи о пријатељском Самарјанину, Исус је показао да су и људи других националности наши ближњи (Лука 10:29-37; Јован 4:7-9).

Исус је нагласио да, одмах иза љубави према Богу, љубав према ближњима треба да управља нашим животом (Матеј 22:34-40). Али да ли је иједна група људи икада уистину волела своје ближње? Први хришћани јесу! Били су познати по љубави коју су имали према другима (Јован 13:34, 35).

А како је данас? Да ли ико упражњава љубав сличну Христовој? Encyclopedia Canadiana примећује: „Дело Јеховиних сведока јесте оживљавање и поновно успостављање првобитног хришћанства које су практиковали Исус и његови ученици... Сви су браћа.“

Шта то значи? То значи да Јеховини сведоци не дозвољавају ничему — ни раси, ни националности, нити етничком пореклу — да их наведе да мрзе своје ближње. Нити ће убити било ког, јер су у фигуративном смислу расковали своје мачеве на раонике и копља своја на српове (Исаија 2:4). Заправо, Сведоци су познати по томе да преузимају иницијативу у помагању својим ближњима (Галатима 6:10).

Није чудо што је један уводни чланак у калифорнијским новинама Sacramento Union запазио: „Сувишно је рећи да би био крај крвопролићу и мржњи, и да би љубав владала као краљ, када би цео свет живео по вери Јеховиних сведока.“ Један новинар у мађарском часопису Ring, прокоментарисао је: „Дошао сам до закључка да када би Јеховини сведоци били једини људи на земљи, ратови би престали да постоје, а једина дужност полицајаца била би да контролишу саобраћај и да издају пасоше.“

Ипак се мора признати да ће бити потребна велика промена широм света да би сви људи волели једни друге. Како ће се та промена одиграти? (Молимо вас погледајте последњу страну.)

Кад сви људи буду волели једни друге

МОЛИТВА којој је Исус Христ поучавао показује да је једна драматична промена на помолу. У својој чувеној Беседи на гори, Исус нас је поучио да се молимо: „Нека дође краљевство твоје, нека буде воља твоја и на земљи као на небу“ (Матеј 6:10).

Шта је Божје Краљевство? То је стварна владавина, она која влада с неба. Зато се и зове „краљевство небеско“. Исус Христ, „Кнез мира“, наименован је од свог Оца да буде владар тог краљевства (Матеј 10:7; Исаија 9:6, 7; Псалам 72:1-8).

Кад Божје Краљевство дође, шта ће се десити са овим светом испуњеним мржњом? „Краљевство“ ће „разбити и уништити“ све искварене владавине овог света (Данило 2:44). Библија објашњава: „Свет пролази... али онај који вољу Божју чини остаје до века“ (1. Јованова 2:17).

Што се тиче Божјег новог света, Библија каже: „Праведници ће држати земљу и довека у њој ће остати“ (Псалам 37:9-11, 29; Пословице 2:21, 22). Како ће то бити величанствено време! „Смрти неће више бити, ни жалости ни вике, ни болести неће више бити“ (Откривење 21:4). Чак ће и мртви поново живети, а цела ће земља бити претворена у дослован рај (Исаија 11:6-9; 35:1, 2; Лука 23:43; Дела апостолска 24:15).

Да бисмо живели у Божјем новом свету, морамо волети једни друге, баш као што нас Бог поучава (1. Солуњанима 4:9). Један студент Библије са истока је рекао: „Жељно ишчекујем време када ће, као што Библија обећава, сви људи научити да воле једни друге.“ И можемо бити сигурни да ће Бог одржати своја обећања! „Рекао сам“, каже он, „и извршићу“ (Исаија 46:11).

Али да бисте се радовали благословима под Божјим Краљевством, морате усвајати библијско спознање, као што то већ широм света раде милиони људи искрена срца (Јован 17:3). Помоћи ће вам брошура од 32 стране, Шта Бог захтева од нас? Добићете један примерак ако испуните купон на претходној страни и пошаљете га на вама најближу адресу.

□ Желео бих да добијем брошуру Шта Бог захтева од нас?

□ Молим вас да ступите у контакт са мном у вези с бесплатним кућним библијским студијем.

[Извор слике на 2. страни]

Снајпер и сахрана у Босни: Reuters/Corbis-Bettmann