Пређи на садржај

Пређи на садржај

КАКО ПРЕБРОДИТИ ГУБИТАК ВОЉЕНЕ ОСОБЕ

Кад је туга превелика

Кад је туга превелика

„Софија a и ја смо били у браку више од 39 година када је она преминула услед дуге болести. И поред тога што су пријатељи били уз мене и што сам се трудио да будем заокупљен другим стварима, чак и након годину дана сам осећао неподношљив бол. Често сам имао емоционалне успоне и падове. Прошло је скоро три године од Софијине смрти, а снажан емоционални бол се још увек с времена на време појави, и то сасвим неочекивано“ (Костас).

Да ли је и вама преминуо неко кога сте волели? Уколико јесте, вероватно можете да се поистоветите са Костасом. Мало тога може изазвати толики стрес или бол као губитак брачног друга, члана породице или драгог пријатеља. Стручњаци на пољу психологије се слажу с тим. У једном чланку објављеном у часопису The American Journal of Psychiatry стоји да је нечија „смрт трајан губитак и зато доноси неописив бол“. Када се особа суочи с неподношљивим болом који са собом носи смрт вољених, можда се пита: „Колико дуго ћу се овако осећати? Да ли ћу икада моћи поново да будем срећан? Шта ми може ублажити бол?“

У овом издању часописа Пробудите се! добићемо одговоре на та питања. У следећем чланку ће бити речи о емоцијама и потешкоћама с којима ћете се можда суочити уколико вам је неко драг недавно преминуо. Чланци који затим следе говориће о томе шта конкретно можете учинити како бисте ублажили тугу.

Искрено се надамо да ће наредни чланци пружити утеху и корисне савете свима који пролазе кроз тежак период услед губитка драге особе.

a Нека имена у овој серији чланака су промењена.