Пређи на садржај

Пређи на садржај

Покажимо спреман дух и обрадујмо Јехову

Покажимо спреман дух и обрадујмо Јехову

Народ се добровољно одазвао, благосиљајте Јехову! (СУД. 5:2)

ПЕСМЕ: 150, 10

1, 2. (а) Шта су Елифас и Вилдад тврдили о томе како Бог гледа на људе који му служе? (б) На основу чега знамо како Јехова гледа на нас и нашу службу?

КАД је верни Божји слуга Јов био у кушњама, посетила су га три пријатеља. Један од њих, Елифас Теманац, упитао га је: „Има ли Бог неке користи од човека? Има ли он неке користи од разборитог човека? Зар се Свемоћни радује што си праведан, и зар му је добит што живиш беспрекорно?“ (Јов 22:1-3). Елифас је у суштини веровао да је одговор на та питања одричан. Други Јовов пријатељ, Вилдад Сушанин, чак је тврдио да човек не може бити праведан пред Богом. (Прочитати Јова 25:4.)

2 Њих двојица су тврдили да наша верна служба Јехови ништа не значи и да му не вредимо више од обичног мољца или црва (Јов 4:19; 25:6). Можда бисмо у први мах помислили да су они то тврдили јер су били понизни (Јов 22:29). Тачно је да је Јехова толико узвишен да се не можемо ни поредити с њим. На пример, када смо на врху неке планине или погледамо кроз прозор авиона, увиђамо колико су људи мали и незнатни. Да ли Јехова са свог узвишеног места тако гледа на нас и нашу службу? Не. Како то знамо? Он је прекорио Елифаса, Вилдада и Софара јер су говорили лажи. С друге стране, Јова је назвао својим слугом (Јов 42:7, 8). Зато са сигурношћу можемо рећи да у Божјим очима нисмо бескорисни.

„ШТА МУ ДАЈЕШ?“

3. Шта су значиле Елијујове речи?

3 Младић по имену Елијуј слушао је разговор између Јова и његова три пријатеља. На крају је упитао Јова: „Ако си праведан, шта [Јехови] дајеш тиме, и шта он прима из твоје руке?“ (Јов 35:7). Да ли је Елијуј тиме хтео да каже да је узалудно оно што чинимо за Јехову? Не. Да је то хтео да каже, Јехова би га прекорио, као што је прекорио осталу тројицу. Дакле, шта су значиле Елијујове речи? Јехови није потребно да му неко служи, јер је он потпун и савршен. Не можемо учинити ништа што би допринело томе да он буде богатији или јачи. Заправо, све врлине, таленте и способности које имамо добили смо од њега и њему је важно како их користимо.

4. Како Јехова гледа на добра дела која чинимо за друге?

4 Када из љубави чинимо добро другима, Јехова на то гледа као да смо то њему учинили. У Пословицама 19:17 пише: „Ко је милостив сиромаху, Јехови позајмљује, и Он ће му платити за дела његова.“ Дакле, Јехова запажа свако добро дело које учинимо за друге. Иако је Створитељ свемира, он сматра да је дужник обичном човеку који из милосрђа чини добро другима. Он осећа обавезу да га због тога благосиља. То је потврдио и његов Син. (Прочитати Луку 14:13, 14.)

5. Која питања ћемо сада осмотрити?

5 Када је Јехова позвао пророка Исаију да буде његов представник и да му служи на посебан начин, он се спремно одазвао, рекавши: „Ево мене, мене пошаљи“ (Ис. 6:8-10). И данас Јехова људима пружа прилику да буду његове слуге. Хиљаде њих се одазива и показује да има исти став као Исаија. Они су спремни да му служе где год је то потребно и да чине шта год је потребно, без обзира на тешкоће и изазове. Али можда ће неко рећи: „Да ли је заиста важно оно што ја урадим? Иако ценим свој удео у светој служби, зар неће Јехова и без мене остварити оно што жели?“ Можда си се и ти тако некада осећао. Погледајмо сада како нам оно што се десило Девори и Вараку, Божјим слугама из древног доба, може помоћи да добијемо одговор на ова питања.

БОГ ИМ ЈЕ УЛИО ХРАБРОСТ

6. Зашто је деловало да ће краљ Јавин лако победити Израелце?

6 Ханански краљ Јавин је 20 година „окрутно тлачио“ Израелце, тако да они нису смели да се крећу у јавности. Зато су завапили Јехови и он је решио да их ослободи. Међутим, Јавин је имао 900 бојних кола са гвозденим оштрицама. * Гледано из војног угла, Израелци нису имали никакве шансе. Нису имали ни оружје, ни војног искуства (Суд. 4:1-3, 13; 5:6-8).

7, 8. (а) Која упутства је Јехова дао Вараку? (б) Како су Израелци поразили Јавинову војску? (Видети слику на почетку чланка.)

7 Иако је израелска војска деловала слабо, Јехова је Вараку преко пророчице Деворе заповедио шта да уради: „Иди и рашири се по гори Тавор. Са собом узми десет хиљада људи од Нефталимових синова и од Завулонових синова, а ја ћу код тебе у долину Кисон довести Сисару, заповедника Јавинове војске, његова бојна кола и његово мноштво, и предаћу га теби у руке“ (Суд. 4:4-7).

8 Позив је био упућен, и 10 000 људи се одазвало и дошло на гору Тавор. Варак је са својом војском кренуо у битку на место које се звало Танах. (Прочитати Судије 4:14-16.) Да ли им је Јехова помогао? Јесте. Изненада је пао пљусак, па се бојно поље претворило у блато, због чега су се бојна кола отежано кретала. Тако су Израелци били у предности. Варак је гонио Сисару 24 километра до места званог Аросет. Док је Сисара бежао, кола су му се заглавила у блату. Зато је он пешке кренуо у Сананим. Тамо се сакрио у шатор жене по имену Јаиља. Пошто је био исцрпљен, чврсто је заспао. Јаиља је то искористила и храбро га убила (Суд. 4:17-21). Тако су Израелци поразили своје непријатеље! *

РАЗЛИЧИТЕ РЕАКЦИЈЕ

9. Шта из Судија 5:20, 21 сазнајемо о бици против Сисаре?

9 Да бисмо боље разумели догађаје описане у 4. поглављу Судија, треба да узмемо у обзир и оно што пише у 5. поглављу. На пример, у Судијама 5:20, 21 пише: „С неба су се звезде бориле, са стаза својих бориле су се против Сисаре. Воде Кисона све су их однеле.“ Да ли се овде говори о помоћи анђела или о киши метеорита? Библија о томе ништа не говори. Али тешко да би се без Божје интервенције баш у време битке и баш на том месту сручио тако обилан пљусак, због ког се 900 бојних кола није могло извући из блата. У Судијама 4:14, 15 три пута се победа приписује Јехови. Ниједан од 10 000 Израелаца, који су се спремно и добровољно одазвали, није могао да се хвали да је он заслужан за то ослобођење.

10, 11. Шта је био Мироз и зашто је на себе навукао проклетство?

10 Након израелске победе, Варак и Девора су спевали хвалоспев Јехови. Између осталог, рекли су нешто необично: „’Прокуните Мироз‘, рекао је анђео Јеховин. ’Проклињите становнике његове, јер нису Јехови у помоћ притекли, с јунацима нису помогли Јехови‘“ (Суд. 5:23).

11 Шта је био Мироз? Не можемо са сигурношћу ништа рећи, јер га је Јехова проклео тако да је сасвим нестао с лица земље. Да ли је то можда био град чији се становници нису спремно одазвали на позив да крену у битку? Како је могуће да нису чули позив да крену у бој кад се из њиховог краја скупило 10 000 ратника? С друге стране, можда је Сисара прошао кроз њега док је бежао, а да нико од становника није искористио прилику да убије тог Јеховиног непријатеља. Замислимо да су усред свог града видели Сисару, озлоглашеног ратника, како очајан бежи пред Вараком. Имали су савршену прилику да учине оно што би било по Јеховиној вољи и тако задобију његову наклоност. Али изгледа да су у том важном тренутку одлучили да не ураде ништа. Били су сушта супротност Јаиљи, која је храбро нешто учинила чим јој се за то указала прилика (Суд. 5:24-27).

12. (а) Шта сазнајемо из Судија 5:9, 10? (б) Шта ми учимо из тога?

12 У Судијама 5:9, 10 сазнајемо да је било оних који су пошли с Вараком и оних који то нису. Девора и Варак су похвалили израелске заповеднике „који су се добровољно јавили између народа“. Они су се борили на стрмим обронцима Тавора и у долини Кисон пуној блата. Шта знамо о онима који нису пошли? У Библији стоји да су они јахали на магарицама, сматрајући да су превише важни да би учествовали у бици. Надаље, седели су на раскошним ћилимима, уживали у луксузу и обиљу и нису желели ништа да ураде. Зато су им Девора и Варак рекли: „Размислите!“ Дакле, било је неопходно да дубоко размисле о томе што су пропустили прилику да учине нешто за Јехову. И ми данас треба да размислимо о томе какав став имамо према служењу Јехови.

13. У чему се разликовао став неких израелских племена?

13 Они из Завулоновог и Нефталимовог племена који су се одазвали на Вараков позив видели су из прве руке како је Јехова показао силу као Врховни Владар. Због тога су имали о чему да говоре, да такорећи набрајају „праведна дела Јеховина“ (Суд. 5:11). Изложили су живот опасности тако што су стали уз Девору и Варака (Суд. 5:18). Али нису сва племена била таква. На пример, за Рувимово, Даново и Асирово племе се каже да су им стада, овце и друге ствари били важнији од тога да ураде нешто за Јехову (Суд. 5:15-17). Добро је да размишљамо шта можемо научити из става који су показале ове две групе.

„БЛАГОСИЉАЈТЕ ЈЕХОВУ“

14. Како ми данас показујемо да подупиремо Јеховину власт?

14 Ми данас не морамо да идемо у дослован рат, али треба да храбро проповедамо. У Јеховиној организацији никад није постојала већа потреба за онима који се спремно и добровољно стављају на располагање да служе Јехови. Зато милиони браће и сестара пуновремено служе као пионири, бетелски радници, међународне слуге за градњу или се пријављују да раде као добровољци на већим скуповима и конгресима. Не треба заборавити ни старешине које носе велик терет одговорности, радећи у Одборима за односе с болницама или организујући конгресе. Јехова сигурно веома цени њихову самопожртвовану службу и неће је заборавити (Јевр. 6:10).

Пре него што донесеш неку одлуку, размисли како ће она утицати на твоју породицу и скупштину (Видети 15. одломак)

15. Како можемо проверити да ли и даље показујемо спреман дух?

15 Свако од нас треба да се пита: „Да ли преузимам иницијативу да се нешто уради или увек пуштам да други носе већи терет? Да ли сам више усредсређен на стицање материјалних ствари него на служење Јехови? Да ли показујем храброст и веру попут Варака, Деворе, Јаиље и 10 000 ратника тако што дајем све од себе у служби за Јехову? Да ли размишљам о томе да се преселим у други град или земљу како бих имао више новца и лагоднији живот? Ако размишљам, да ли узимам у обзир како ће то утицати на моју породицу и скупштину?“ *

16. Иако Јехова све може, шта ипак ми можемо учинити за њега?

16 Јехова нам је указао част тиме што нам је дозволио да подупиремо његову врховну власт. Још од времена Адама и Еве, Ђаво жели да људи стану на његову страну, а не на Јеховину. Када подупиремо Јеховину власт, ми показујемо да смо на његовој страни. Вера нас покреће да му спремно и добровољно служимо, што њега веома радује (Посл. 23:15, 16). Тако Јехова може да одговори Сатани на његове оптужбе (Посл. 27:11). Дакле, када му верно и одано служимо, ми чинимо нешто за њега, што он сматра драгоценим.

17. Како ће се речи из Судија 5:31 испунити у будућности?

17 Ускоро ће на земљи живети само они који подржавају Јеховину власт. Једва чекамо да дође то време и слажемо се с оним што су Девора и Варак рекли: „Нека [...] пропадну сви непријатељи твоји, Јехова, а они који те воле нека буду као сунце кад у својој снази гране“ (Суд. 5:31). То ће се и десити кад Јехова буде уништио овај зли свет. Кад почне Армагедон, Јехови неће бити потребна наша помоћ док буде уништавао своје непријатеље. Тада ћемо само стајати и гледати како ће нас Јехова спасти (2. Лет. 20:17). Али до тада имамо пуно прилика да храбро и ревно дајемо све од себе у Јеховиној служби.

18. Како ће наш спреман дух утицати на друге?

18 Девора и Варак су своју победничку песму започели хвалећи Јехову, а не људе. Рекли су: „Народ се добровољно одазва, благосиљајте Јехову!“ (Суд. 5:1, 2). Слично томе, када служимо Јехови на који год начин је то потребно, други ће бити подстакнути да и они благосиљају Јехову.

^ одл. 6 Ове гвоздене оштрице су биле дуге и понекад заобљене и биле су вероватно причвршћене за осовине точкова. Због њих су бојна кола била застрашујућа.

^ одл. 8 Више детаља о овом библијском запису могу се наћи у Стражарској кули од 1. августа 2015, стране 12-15.

^ одл. 15 Видети чланак „Финансијске бриге“ у Стражарској кули од 1. јула 2015.