Пређи на садржај

Пређи на садржај

46. ЧЛАНАК ЗА РАЗМАТРАЊЕ

Јехова гарантује да ће земља бити рај

Јехова гарантује да ће земља бити рај

Ко год на земљи буде тражио благослов, добиће благослов од Бога истине (ИС. 65:16)

ПЕСМА 3 Јехова нам улива наду и снагу

КРАТАК ПРЕГЛЕД a

1. Шта је пророк Исаија написао својим сународницима?

 ПРОРОК ИСАИЈА је Јехову назвао Богом истине. У том стиху се за реч „истина“ користи „амин“ (Ис. 65:16, фусн.). „Амин“ значи „нека буде тако“ или „тако је“. Када се та реч у Библији користи у вези с Јеховом или Исусом, она је гаранција да је нешто истинито. Према томе, порука коју је Исаија упутио својим сународницима била је јасна: Све што је Јехова прорекао, сигурно ће се догодити. Он је то доказао тако што је испунио свако своје обећање.

2. Зашто можемо веровати да ће се Јеховина обећања о нашој будућности испунити и која питања ћемо размотрити?

2 Можемо ли и ми веровати да ће се Јеховина обећања о нашој будућности испунити? Скоро 800 година након Исаије, апостол Павле је објаснио зашто се увек можемо поуздати у Јеховина обећања. Рекао је: „Није могуће да Бог лаже“ (Јевр. 6:18). Као што из истог извора не могу да теку и слатка и слана вода, тако ни од Јехове, који је Извор истине, не могу потицати лажи. Према томе, можемо имати потпуно поверење у све што Јехова каже, укључујући и сва његова обећања о нашој будућности. У овом чланку ћемо се позабавити следећим питањима: Шта је Јехова обећао да ће нам дати у будућности? Коју гаранцију је дао да ће се његова обећања испунити?

ШТА ЈЕ ЈЕХОВА ОБЕЋАО?

3. (а) Које обећање је омиљено многим Божјим слугама? (Откривење 21:3, 4). (б) Како неки људи реагују када им прочитамо то обећање?

3 Сада ћемо осмотрити обећање које је многим Јеховиним слугама омиљено. (Прочитати Откривење 21:3, 4.) Јехова обећава да ће доћи време када „више неће бити смрти. Неће више бити ни туге, ни јаука, ни бола“. Многи од нас воле да у служби проповедања читају те предивне речи о животу у рају. Како неки људи реагују када их чују? Можда кажу: „Било би лепо, али то је немогуће.“

4. (а) Које две ствари је Јехова знао? (б) Шта нам је уз своје обећање Јехова још дао?

4 Наравно, када је надахнуо апостола Јована да запише ово обећање о животу у рају, Јехова је знао да ћемо људима говорити о тој нади док будемо проповедали о Краљевству. Знао је и да ће многима бити тешко да поверују у такву будућност (Ис. 42:9; 60:2; 2. Кор. 4:3, 4). Како можемо уверити и друге и себе да ће се благослови из Откривења 21:3, 4 обистинити? Осим овог предивног обећања, Јехова нам је дао и уверљиве разлоге на основу којих можемо бити сигурни да ће се оно испунити. Који су то разлози?

ЈЕХОВА ГАРАНТУЈЕ ДА ЋЕ СЕ ЊЕГОВО ОБЕЋАЊЕ ИСПУНИТИ

5. Који стихови нам пружају разлог да се уздамо у Божје обећање о рају и шта у њима пише?

5 Следећи стихови нам пружају темељ за веру у Јеховино обећање о рају. У њима пише: „Онај који седи на престолу рекао је: ’Ево, све чиним ново!‘ Још је рекао: ’Запиши то, јер су ове речи веродостојне и истините.‘ И рекао ми је: ’Испуниле су се! Ја сам Алфа и Омега, почетак и свршетак‘ “ (Откр. 21:5, 6а).

6. Како нам оно што је записано у Откривењу 21:5, 6 јача поверење у Божје обећање о рају?

6 Како ови библијски стихови јачају наше поверење у Божје обећање о рају? У књизи Врхунац Откривења се у вези с тим стиховима каже следеће: „То је исто као да је Јехова верном човечанству потписао гаранцију, то јест потврду о испуњењу тих будућих благослова.“ b У Откривењу 21:3, 4 забележено је Божје обећање. Затим у 5. и 6. стиху налазимо такорећи Јеховин потпис, који гарантује да ће се његово обећање сигурно испунити. Хајде да видимо на основу којих речи то можемо закључити.

7. Ко почиње да говори у 5. стиху и зашто је то значајно?

7 Божја гаранција почиње следећим речима: „Онај који седи на престолу рекао је“ (Откр. 21:5а). То је значајно јер је ово једно од само три места у Откривењу где говори Јехова. Дакле, ту гаранцију није дао неки моћни анђео, па чак ни ускрснули Исус, већ сам Јехова! Та чињеница наглашава истинитост речи које следе. То је тако јер Јехова „не може да лаже“ (Титу 1:2). Пошто не може да лаже, немамо нимало разлога да сумњамо у речи из Откривења 21:5, 6.

„ЕВО, СВЕ ЧИНИМ НОВО!“

8. Како је Јехова нагласио да ће се његово обећање сигурно испунити? (Исаија 46:10).

8 Обратимо сада пажњу на реч „ево“ (Откр. 21:5). Грчки израз који се налази у изворном тексту користи се више пута у књизи Откривење. У једном приручнику се каже да се та реч користила да би се „скренула пажња читаоца на оно што следи“. Шта следи након речи „ево“? Јехова каже: „Све чиним ново!“ Он ће то урадити у будућности. Али пошто је толико сигуран да ће испунити то обећање, он о њему говори као да се већ обистинило. (Прочитати Исаију 46:10.)

9. (а) На шта се односи израз „све чиним ново“? (б) Шта ће се догодити с постојећим „небом“ и „земљом“?

9 Шта значе Јеховине речи: „Све чиним ново“? У овом поглављу, оне се односе на два корака која ће Јехова предузети. Као прво, уништиће садашњи зли свет. Као друго, успоставиће нови свет. У Откривењу 21:1 се каже да су „претходно небо и претходна земља нестали“. „Претходно небо“ се односи на људске власти, које су под утицајем Сатане и његових демона (Мат. 4:8, 9; 1. Јов. 5:19). Реч „земља“ се у Библији понекад односи на људе (Пон. зак. 32:1; Пс. 96:11). Дакле, израз „претходна земља“ се односи на све зле људе. Јехова неће само преуредити постојеће „небо“ и „земљу“ већ ће их уклонити. Замениће их „новим небом и новом земљом“, што значи да ће успоставити нову власт која ће владати над праведним људима.

10. Шта ће Јехова „учинити новим“?

10 У ком ће још смислу Јехова све „учинити ново“? (Откр. 21:5). Он ће такорећи излечити земљу и људе и довести их до савршенства. У складу са оним што је Исаија прорекао, цела планета ће бити попут прелепог парка сличног еденском врту. Такође, свако од нас ће доживети нешто предивно. У извесном смислу, постаћемо као нови. Нико више неће бити хром, слеп нити глув. Чак ће и мртви бити враћени у живот (Ис. 25:8; 35:1-7).

„ОВЕ РЕЧИ [СУ] ВЕРОДОСТОЈНЕ И ИСТИНИТЕ [. . .] ИСПУНИЛЕ СУ СЕ!“

11. Коју заповест је Јехова дао Јовану и због чега?

11 Коју нам још гаранцију Јехова пружа? Јовану је рекао: „Запиши то, јер су ове речи веродостојне и истините“ (Откр. 21:5). Јехова није само заповедио Јовану да пише већ му је рекао и због чега: „Јер су ове речи веродостојне и истините.“ То значи да су његове речи тачне и да им у потпуности можемо веровати. Драго нам је што је Јован послушао Јехову и записао све што му је речено. Захваљујући томе, можемо читати о Божјем обећању о рају и размишљати о предивној будућности која нас чека.

12. Зашто је Јехова с правом могао да каже да су се његове речи испуниле?

12 Шта Јехова даље каже Јовану? „Испуниле су се!“ (Откр. 21:6). Зашто је Јехова рекао да су се његова обећања о будућем рају већ испунила? Зато што га ништа не може спречити да испуни своју намеру. Он затим каже још нешто што нас уверава да ће се обећање које разматрамо сигурно испунити. О чему је реч?

„ЈА САМ АЛФА И ОМЕГА“

13. Зашто је Јехова рекао: „Ја сам Алфа и Омега“?

13 Као што смо већ споменули, Јехова се три пута обратио Јовану у визији (Откр. 1:8; 21:5, 6; 22:13). Сваки пут је рекао исто: „Ја сам Алфа и Омега.“ Алфа је прво, а омега последње слово грчког алфабета. Јехова је тим речима истакао да ће сигурно завршити све што започне.

Јехова ће сигурно завршити све што је започео (Видети 14. и 17. одломак)

14. (а) Фигуративно говорећи, када је Јехова рекао „Алфа“, а када ће рећи „Омега“? (б) Коју гаранцију налазимо у Постанку 2:1-3?

14 Када је створио Адама и Еву, Јехова им је рекао шта је његова намера с људима и земљом. У Библији читамо: „Бог [их је] благословио и рекао им: ’Рађајте се и множите се, напуните земљу и подложите је себи‘ “ (Пост. 1:28). Фигуративно говорећи, Јехова је тада рекао: „Алфа.“ Јасно је изнео своју намеру: Доћи ће време када ће савршени потомци Адама и Еве напунити земљу и целу је претворити у рај. У будућности, када се то деси, Јехова ће такорећи казати: „Омега.“ На самом почетку, након што су били довршени „небо и земља и све што је на њима“, Јехова је дао гаранцију да ће бити тако. Она се налази у Постанку 2:1-3. (Прочитати.) Јехова је посветио седми дан. Он тиме гарантује да ће се до краја седмог дана његова намера с људима и земљом у потпуности испунити.

15. Зашто је Сатана можда помислио да је успео да осујети Јеховину намеру за човечанство?

15 Након што су се Адам и Ева побунили против Бога, постали су грешници и пренели су грех и смрт на своје потомство (Римљ. 5:12). Зато је можда изгледало да је Сатана успео да осујети Божју намеру да се земља напуни савршеним људима који су одани Богу. Деловало је да је Сатана успео у томе да заувек спречи Јехову да изговори реч „Омега“. Можда је мислио да је довео Јехову пред свршен чин. Можда је претпоставио да ће Јехова уништити Адама и Еву и створити друге људе како би испунио своју намеру. Али да је Бог то учинио, Ђаво би га оптужио да је лажов. Због чега? У Постанку 1:28, Јехова је рекао Адаму и Еви да ће њихово потомство напунити земљу.

16. Зашто се Сатана можда понадао да ће успети да оптужи Јехову да се не држи свог обећања?

16 Шта је још Сатана можда претпостављао да ће Бог урадити? Можда је мислио да ће Јехова дозволити Адаму и Еви да имају децу, а знао је да она никада не би могла да постану савршена (Проп. 7:20; Римљ. 3:23). У том случају би могао да каже да Јехова није успео да оствари своју намеру. Наиме, земља не би била пуна савршених потомака Адама и Еве који су одани Богу.

17. Шта је Јехова предузео након што су се Сатана и први људи побунили и шта ће бити коначни исход свега тога? (Видети и слику.)

17 Сатана није могао ни да замисли шта ће Јехова урадити (Пс. 92:5). Јехова није испао лажов, већ је доказао да је истинит тако што је дозволио Адаму и Еви да имају децу. Његова намера није била осујећена. Напротив, доказао је да га ништа не може спречити да испуни оно што је обећао. Побринуо се да се његова намера испуни тако што је обезбедио „потомство“, које ће спасти човечанство (Пост. 3:15; 22:18). Сатана је сигурно био потпуно збуњен када је Јехова обезбедио откупну жртву. Зашто? Зато што је темељ откупнине несебична љубав (Мат. 20:28; Јов. 3:16). Сатана је себичан и та особина му је потпуно непозната. Шта ће се десити захваљујући откупнини? До краја Христове хиљадугодишње владавине, земља ће бити претворена у рај у ком ће живети савршени потомци Адама и Еве, који ће служити Јехови, баш као што је он и намеравао. Фигуративно говорећи, Бог ће у то време казати: „Омега.“

КАКО ДА ОЈАЧАМО ВЕРУ У ЈЕХОВИНО ОБЕЋАЊЕ О РАЈУ

18. На која три разлога се темељи наша вера у оно што је Бог обећао? (Видети и оквир „ Три разлога за веру у Божје обећање о рају“.)

18 У овом чланку је било речи о томе зашто можемо бити сигурни да ће земља постати рај. Шта бисмо могли рећи некоме да бисмо га уверили да ће тако и бити? Као прво, сам Јехова је дао то обећање. У књизи Откривење пише: „Онај који седи на престолу рекао је: ’Ево, све чиним ново!‘ “ Јехова има мудрост, моћ и жељу да испуни то обећање. Као друго, испуњење тог обећања је толико сигурно да Јехова о њему говори као да се већ десило. Он с правом каже: „Ове речи [су] веродостојне и истините [. . .] Испуниле су се!“ Као треће, ништа га не може спречити да заврши оно што је започео. Зато је и рекао: „Ја сам Алфа и Омега.“ Јехова ће доказати да је Сатана лажов и да га он не може спречити да испуни своју намеру.

19. Шта би могао да урадиш ако је некоме тешко да поверује у Божје обећање о рају?

19 Имај на уму да сваки пут када с неким у служби проповедања разговараш о овој Божјој гаранцији, ти јачаш своју веру у Божја обећања. Шта можеш урадити следећи пут када некоме будеш читао прелепо обећање из Откривења 21:4 и он ти каже: „Било би лепо, али то је немогуће“? Зашто му не би прочитао и објаснио 5. и 6. стих? Покажи му да Јехова својим „потписом“ гарантује да ће се његово обећање о рају испунити (Ис. 65:16).

ПЕСМА 145 Бог нам је обећао рај

a У овом чланку ће бити речи о томе како нам Јехова гарантује да ће земља постати рај. Кад год с неким разговарамо о тој гаранцији, ми јачамо своју веру у његова обећања.