Пређи на садржај

Пређи на садржај

49. ЧЛАНАК ЗА РАЗМАТРАЊЕ

Да ли ће Јехова услишити моје молитве?

Да ли ће Јехова услишити моје молитве?

Ви ћете ме призивати, долазићете к мени и молићете ми се, а ја ћу вас услишити (ЈЕР. 29:12)

ПЕСМА 41 Чуј молитву моју

КРАТАК ПРЕГЛЕД a

1-2. Зашто бисмо могли помислити да Јехова не услишава наше молитве?

 „НЕКА Јехова буде твоја највећа радост. Тада ће ти он дати што ти срце жели“ (Пс. 37:4). То је предивно обећање! Али значи ли то да ће Јехова услишити све наше молбе, и то одмах? Зашто бисмо могли то да се питамо? Замисли следеће ситуације. Неудата сестра моли Јехову да буде позвана у Школу за објавитеље Краљевства. Али неколико година пролази, а ништа се не дешава. Млади брат који је тешко болестан моли Јехову да му помогне да оздрави како би могао више да пружи скупштини. Али његово здравље се не поправља. Родитељи се моле да њихово дете остане у истини. Али дете је одлучило да престане да служи Јехови.

2 Можда се и ти већ неко време молиш за нешто, али још ниси добио одговор. Због тога би могао закључити да Јехова одговара на молитве других, али не и на твоје. Или би могао помислити да си урадио нешто погрешно. Тако се осећала и сестра Џенис b. Она и њен муж су желели да служе у Бетелу и молили су се Јехови за то. Џенис каже: „Била сам сигурна да ћемо убрзо бити у Бетелу.“ Али прошли су месеци и године, а њих двоје још нису били позвани. Она каже: „Била сам тужна и збуњена. Питала сам се чиме сам разочарала Јехову. Конкретно сам се молила за његово вођство. Зашто није одговорио на моју молитву?“

3. О чему ће бити речи у овом чланку?

3 Понекад се можда питамо да ли Јехова слуша наше молитве. То су се питале и неке његове слуге из древних времена (Јов 30:20; Пс. 22:2; Авак. 1:2). Како можеш бити сигуран да су твоје молитве важне Јехови? (Пс. 65:2). Да бисмо добили одговор на то питање, размотримо следеће: (1) Шта можемо очекивати од Јехове? (2) Шта Јехова очекује од нас? (3) Зашто је понекад потребно да променимо нешто у својим молитвама?

ШТА МОЖЕМО ОЧЕКИВАТИ ОД ЈЕХОВЕ?

4. Према Јеремији 29:12, шта Јехова обећава?

4 Јехова обећава да ће услишити наше молитве. (Прочитати Јеремију 29:12.) Он нас воли јер му верно служимо и зато су му наше молитве важне (Пс. 10:17; 37:28). Међутим, то не значи да ће нам дати све за шта га замолимо. Можда ћемо за неке ствари морати да чекамо до новог света.

5. Шта Јехова има у виду док слуша наше молитве? Објасни.

5 Када слуша наше молитве, Јехова има у виду своју намеру (Ис. 55:8, 9). Он жели да земља буде пуна људи који га воле и слушају га као свог владара. Али Сатана је тврдио да би људима било боље ако би сами владали (Пост. 3:1-5). Да би доказао да је та тврдња лаж, Јехова је допустио да постоје људске власти. Међутим, оне су проузроковале многе проблеме које данас имамо (Проп. 8:9). Ми разумемо да Јехова неће уклонити све те проблеме сада. Ако би то учинио, неки би могли закључити да их људске власти могу решити и да су људи у стању да владају једни над другима.

6. Зашто треба да будемо уверени у то да ће Јехова увек поступати с љубављу и праведно?

6 Јехова може на различите начине одговорити на сличне молитве. Примера ради, када се краљ Језекија озбиљно разболео, преклињао је Јехову да му помогне да се опорави. Јехова је услишио његову молитву и излечио га је (2. Краљ. 20:1-6). С друге стране, када га је апостол Павле молио да му уклони „трн у телу“, што је вероватно био неки здравствени проблем, Јехова то није учинио (2. Кор. 12:7-9). Осмотримо и примере апостола Јакова и Петра. Краљ Ирод је желео да убије обојицу. Скупштина се молила за Петра, а несумњиво и за Јакова. Међутим, Јаков је погубљен, док је Петра спасао анђео (Дела 12:1-11). Можда се питамо: „Због чега је Јехова спасао Петра, а Јакова није?“ Библија не каже ништа о томе. c Али можемо бити сигурни у једно: Јехова „никад не чини неправду“ (Пон. зак. 32:4). А знамо да је он волео и Петра и Јакова (Откр. 21:14). Понекад је одговор на наше молитве другачији од оног ком смо се надали. Али ми смо уверени да Јехова увек поступа с љубављу и праведно и зато не приговарамо због начина на који услишава наше молитве (Јов 33:13).

7. Шта треба да избегавамо и зашто?

7 Треба да избегавамо да се поредимо с другима. На пример, можда смо молили Јехову за нешто конкретно, али он није услишио нашу молитву. Касније чујемо да се неко молио за нешто слично и изгледа да је Јехова услишио његову молитву. Погледајмо шта се десило нашој сестри Ани. Она се молила да се њен муж Метју опорави од рака. У исто време, две старије сестре су се такође бориле с том опаком болешћу. Ана се усрдно молила и за Метјуа и за те сестре. Њих две су се опоравиле, а Метју је преминуо. Ана се испрва питала: „Да ли су се оне опоравиле зато што је Јехова нешто предузео? Али ако је тако, зашто није услишио моје молитве да се Метју опорави?“ Наравно, не можемо тачно знати зашто су се те сестре опоравиле. Али оно што знамо јесте да Јехова има трајно решење за сву нашу патњу и једва чека да ускрсне своје верне слуге које су умрле (Јов 14:15).

8. (а) Према Исаији 43:2, како нам Јехова помаже? (б) Како нам молитва може помоћи када се суочавамо са озбиљним проблемима? (Погледати видео Молитва нам помаже да издржимо све.)

8 Јехова ће увек бити уз нас. Као наш брижни Отац, Јехова не жели да патимо (Ис. 63:9). Па ипак, не штити нас од свих тешкоћа, које би се могле упоредити с набујалим рекама или с ватром. (Прочитати Исаију 43:2.) Али обећава да ће нам помоћи да прођемо кроз све то. Осим тога, неће допустити да нас кушње раздвоје од њега. Даје нам и свој моћни свети дух како бисмо истрајали (Лука 11:13; Фил. 4:13). Захваљујући томе, можемо бити сигурни да ћемо увек имати оно што нам је потребно да бисмо издржали тешкоће и да бисмо наставили да му верно служимо. d

ШТА ЈЕХОВА ОЧЕКУЈЕ ОД НАС?

9. У складу с Јаковљевом 1:6, 7, зашто морамо веровати да ће нам Јехова помоћи?

9 Јехова очекује да му верујемо (Јевр. 11:6). Понекад нам наши проблеми изгледају као несавладиве препреке. Можда се чак питамо да ли ће Јехова ишта учинити за нас. Али Библија нас уверава да се уз његову помоћ можемо и „на зидине попети“ (Пс. 18:29). Зато не треба да дозволимо да нас сумње савладају већ треба да се молимо Јехови с вером и поуздањем да ће услишити наше молитве. (Прочитати Јаковљеву 1:6, 7.)

10. Наведи пример из ког се види шта Јехова очекује након што смо се молили за нешто.

10 Јехова очекује да и ми урадимо свој део. На пример, неки брат моли Јехову да му помогне да добије слободне дане за регионални конгрес. Како би Јехова могао да услиши ту молитву? Могао би дати брату храброст да разговара са својим шефом. Али брат мора да уради свој део. Можда ће морати више пута да разговара са шефом. Можда ће понудити да замени смене с неким од колега. Ако је неопходно, можда ће предложити послодавцу да му смањи плату за тај месец.

11. Зашто треба више пута да се молимо у вези са оним што нам је важно?

11 Јехова очекује да му се више пута молимо за оно што нам је важно (1. Сол. 5:17). Исус је наговестио да неке наше молитве неће бити одмах услишене (Лука 11:9). Зато немој одустати. Моли се увек изнова и горљиво (Лука 18:1-7). Када се истрајно молимо за нешто, показујемо Јехови да наша молба није само пролазни хир. Из тога се види да чврсто верујемо да он може да нам помогне.

ЗАШТО ПОНЕКАД ТРЕБА ДА ПРОМЕНИМО НЕШТО У СВОЈИМ МОЛИТВАМА?

12. (а) Које питање бисмо могли поставити у вези са својим молитвама и зашто? (б) На шта треба да обратимо пажњу да би се из наших молитви видело да поштујемо Јехову? (Видети оквир „ Да ли се из мојих молитви види да поштујем Јехову?“)

12 Ако не добијемо одговор на неку молитву, могли бисмо себи поставити три питања. Прво је: „Да ли се молим за праву ствар?“ Ми често мислимо да знамо шта је најбоље за нас. Али оно за шта се молимо можда дугорочно није добро за нас. Ако се молимо у вези с неким проблемом, можда постоји боље решење од онога за које се молимо. Осим тога, неке ствари које тражимо можда нису у складу с Јеховином вољом (1. Јов. 5:14). Примера ради, размисли о родитељима које смо споменули на почетку чланка. Они су се молили да њихово дете остане у истини. Нема ничег лошег у таквој молитви. Па ипак, Јехова не присиљава никога да му служи. Он жели да сви ми, укључујући и нашу децу, изаберемо да му служимо (Пон. зак. 10:12, 13; 30:19, 20). Зато би родитељи могли молити Јехову да им помогне да допру до срца свог детета, како би га оно заволело и пожелело да буде његов пријатељ (Посл. 22:6; Еф. 6:4).

13. Према 1. Петровој 5:6, 7, када ће нам Јехова помоћи? Објасни.

13 Друго питање је: „Да ли је сада време да Јехова услиши моју молитву?“ Понекад желимо да Јехова одмах одговори на наше молитве. Међутим, он зна када је право време да нам помогне. (Прочитати 1. Петрову 5:6, 7.) Ако не добијемо оно за шта се молимо, можда мислимо да је његов одговор „не“. Али одговор је можда „још није време“. На пример, сетимо се младог брата који се молио да буде излечен. Да га је Јехова чудотворно излечио, Сатана би могао да каже да тај брат служи Јехови само зато што је излечен (Јов 1:9-11; 2:4). Осим тога, Јехова је већ одредио време када ће отклонити све болести (Ис. 33:24; Откр. 21:3, 4). До тада се не можемо надати чудотворним излечењима. Зато би брат могао да се моли Јехови за снагу и унутрашњи мир како би упркос својој болести наставио да му служи (Пс. 29:11).

14. Шта си научио од Џенис?

14 Сети се Џенис, која се молила да служи у Бетелу. Прошло је пет година док није разумела како је Јехова одговорио на њену молитву. Она каже: „Јехова ме је све то време поучавао и помагао ми да постанем боља особа. Требало је да ојачам своје поуздање у њега. Такође је требало да научим да темељније проучавам Библију. Било је важно и да нађем унутрашњу радост, која не зависи од тога где му служим.“ Касније су Џенис и њен муж позвани да буду у покрајинској служби. Осврћући се на то искуство, Џенис каже: „Јехова јесте услишио моје молитве, али не онако како сам очекивала. Требало ми је времена да схватим да је учинио нешто дивно за мене. Захвална сам му што ми је пружио прилику да осетим његову љубав и доброту.“

Ако мислиш да ти Јехова није одговорио на молитву, можда би твоје молитве могле бити мало уопштеније (Видети 15. одломак) f

15. Зашто је понекад добро да наше молитве буду мало уопштеније? (Видети и слике.)

15 Треће питање је: „Да ли треба да се молим за нешто друго?“ Добро је када се молимо за нешто конкретно, али понекад је боље да наше молитве буду мало уопштеније како бисмо сазнали шта је Јеховина воља за нас. Размотримо пример неудате сестре која жели да похађа Школу за објавитеље Краљевства. Она жели да иде у ту школу како би могла да служи тамо где је потребно више објавитеља. Док се и даље моли да буде позвана у школу, могла би да моли Јехову и да јој помогне да открије које још могућности има на располагању (Дела 16:9, 10). Затим би могла да учини свој део тако што би питала покрајинског надгледника да ли је некој скупштини у близини потребно више пионира. Осим тога, могла би да пише подружници и затражи информације о томе где је потребно више објавитеља. e

16. У шта можемо бити уверени?

16 Као што смо видели, можемо бити уверени да Јехова увек поступа с љубављу и праведно кад одговара на наше молитве (Пс. 4:3; Ис. 30:18). Понекад је његов одговор другачији него што смо очекивали. Али наше молитве су му важне. Јехова нас много воли и никада нас неће напустити (Пс. 9:10). Зато се „уздај [у њега] у свако доба“ и изливај му своје срце у молитви (Пс. 62:8).

ПЕСМА 43 Молитва захвалности

a У овом чланку ће бити објашњено зашто можемо бити сигурни да Јехова увек поступа с љубављу и праведно кад одговара на наше молитве.

b Нека имена су промењена.

c Видети чланак „Да ли си чврсто уверен да Јехова увек исправно поступа?“, у Стражарској кули од фебруара 2022, одл. 3-6.

d Више информација о томе како нам Јехова помаже да подносимо озбиљне проблеме може се наћи на веб-сајту jw.org, у видеу Молитва нам помаже да издржимо све.

e Више информација за оне који су заинтересовани да служе на подручју друге подружнице може се наћи у књизи Организовано извршавајмо Јеховину вољу, погл. 10, одл. 6-9.

f ОБЈАШЊЕЊЕ СЛИКА: Две сестре се моле пре попуњавања молбе за Школу за објавитеље Краљевства. Једна од њих је позвана у школу, а друга није. Сестра која није добила позив није разочарана, већ се моли Јехови да јој помогне да разуме на које још начине може да учини више за њега. Затим пише подружници и пријављује се да служи где год је потребно.