Пређи на садржај

Пређи на садржај

47. ЧЛАНАК ЗА РАЗМАТРАЊЕ

Како да и даље жарко волимо једни друге

Како да и даље жарко волимо једни друге

Волимо једни друге, јер љубав потиче од Бога (1. ЈОВ. 4:7)

ПЕСМА 109 Волимо се жарко, од срца

КРАТАК ПРЕГЛЕД a

1-2. (а) Зашто је апостол Павле рекао да је љубав „највећа“? (б) Која питања ћемо размотрити?

 КАДА је апостол Павле говорио о вери, нади и љубави, рекао је да је љубав „највећа међу њима“ (1. Кор. 13:13). Зашто је то рекао? Ускоро нам више неће требати вера у Божја обећања о новом свету, као ни нада да ће се она испунити јер ћемо видети да су се обистинила. Али увек ћемо волети Јехову и људе. Заправо, сваким даном ћемо их волети све више и више.

2 Пошто ће нам љубав увек бити потребна, хајде да размотримо три питања. Прво, зашто треба да волимо једни друге? Друго, како показујемо ту љубав? И треће, како да та љубав остане јака?

ЗАШТО ТРЕБА ДА ВОЛИМО ЈЕДНИ ДРУГЕ?

3. Зашто треба да волимо једни друге?

3 Зашто је важно да волимо једни друге? Између осталог, љубав доказује да смо прави Христови ученици. Исус је рекао апостолима: „По томе ће сви знати да сте моји ученици, ако будете волели једни друге“ (Јов. 13:35). Надаље, љубав нас уједињује. Павле је рекао да нас она „савршено уједињује“ (Кол. 3:14, фусн.). Али постоји још један важан разлог да волимо једни друге. Апостол Јован је написао: „Онај ко воли Бога треба да воли и свог брата“ (1. Јов. 4:21). Према томе, када волимо једни друге, тиме показујемо да волимо Бога.

4-5. У каквој су вези љубав према Богу и љубав коју имамо једни према другима? Наведи пример.

4 Како је љубав према Богу повезана с љубављу према браћи и сестрама? Прикажимо то једним примером. Размисли о вези између срца и других делова тела. У зависности од тога да ли нам је пулс слаб или јак, лекар може донекле проценити у каквом је стању наше срце. Шта из овога можемо научити о љубави?

5 Као што пулс открива нешто о стању нашег срца, тако и љубав према браћи открива нешто о нашој љубави према Богу. Ако приметимо да их не волимо као раније, то може бити знак да и наша љубав према Богу слаби. Али ако често показујемо да волимо браћу, то значи да је наша љубав према Богу јака.

6. Зашто треба одмах нешто да предузмемо ако приметимо да наша љубав према браћи и сестрама слаби? (1. Јованова 4:7-9, 11).

6 Ако приметимо да наша љубав према браћи и сестрама слаби, треба одмах нешто да предузмемо. То је показатељ да наше пријатељство с Јеховом није више тако јако као некада. Апостол Јован је то истакао следећим речима: „Ко не воли свог брата, кога види, не може волети Бога, кога не види“ (1. Јов. 4:20). Шта учимо из тога? Јехова је задовољан нама само ако „волимо једни друге“. (Прочитати 1. Јованову 4:7-9, 11.)

КАКО ПОКАЗУЈЕМО ЉУБАВ ЈЕДНИ ДРУГИМА?

7-8. На које начине можемо показати да волимо једни друге?

7 У Божјој Речи увек изнова наилазимо на заповест да волимо једни друге (Јов. 15:12, 17; Римљ. 13:8; 1. Сол. 4:9; 1. Петр. 1:22; 1. Јов. 4:11). Међутим, љубав је осећање и ниједан човек не може видети шта нам је у срцу. Како ће онда други знати да их волимо? По нашим речима и делима.

8 Браћи и сестрама можемо на разне начине показати да их волимо. Ево неких примера: „Говорите истину један другом“ (Зах. 8:16). „Будите у миру једни с другима“ (Мар. 9:50). „Предњачите у показивању поштовања једни другима“ (Римљ. 12:10). „Радо прихватајте једни друге“ (Римљ. 15:7). „Опраштајте једни другима“ (Кол. 3:13). „Носите бремена један другога“ (Гал. 6:2). „Тешите једни друге“ (1. Сол. 4:18). „Изграђујте једни друге“ (1. Сол. 5:11). „Молите се једни за друге“ (Јак. 5:16).

Како можемо помоћи сувернику у невољи? (Видети одломке 7-9)

9. Зашто је пружање утехе веома важан начин да покажемо другима да их волимо? (Видети и слику.)

9 Хајде да размотримо један од начина на које показујемо љубав другима. Узмимо за пример Павлов подстицај: „Тешите једни друге.“ Зашто је пружање утехе веома важан начин да покажемо другима да их волимо? Према једном библијском приручнику, реч која је овде преведена као „тешити“ значи „стајати поред некога кога су снашли велики проблеми како бисмо га охрабрили“. Дакле, када тешимо суверника, ми му помажемо да прође кроз тежак период и настави да верно служи Јехови. Сваки пут када брату или сестри понудимо раме за плакање, показујемо да их волимо (2. Кор. 7:6, 7, 13).

10. Како су саосећање и пружање утехе повезани?

10 Саосећање и пружање утехе су тесно повезани. На који начин? Саосећајан човек жели да утеши друге и труди се да им олакша патњу. То значи да се најпре јавља саосећање, а затим и жеља да пружимо утеху. Запази како је Павле повезао Јеховино саосећање са утехом коју пружа. Он је рекао да је Јехова „Отац милосрђа и Бог сваке утехе“ (2. Кор. 1:3). Грчка реч коју Павле овде користи за милосрђе указује на саосећање према другима. Према томе, Бог је назван Оцем или извором милосрђа јер саосећање потиче од њега и у његовој је природи. Оно га наводи да нас „теши у свакој нашој невољи“ (2. Кор. 1:4). Као што чиста изворска вода освежава и гаси жеђ, тако Јехова крепи и теши оне који су у некој невољи. Како и ми можемо бити саосећајни и тешити друге по узору на Јехову? Један начин је да развијамо особине које ће нам помоћи да будемо такви. Које су неке од њих?

11. Према Колошанима 3:12 и 1. Петровој 3:8, које ће нам још особине помоћи да волимо и тешимо браћу?

11 Шта ће нам помоћи да из дана у дан волимо и тешимо своју браћу? Морамо развијати особине попут самилости, братске љубави и доброте. (Прочитати Колошанима 3:12 и 1. Петрову 3:8.) Како ће нам те особине помоћи? Када оне постану део наше личности, имаћемо снажну жељу да тешимо оне који пате. Као што је Исус рекао, „уста говоре оно чега је срце пуно. Добар човек из ризнице свог срца износи добро“ (Мат. 12:34, 35). Пружање утехе нашој браћи и сестрама заиста је веома важан начин да им покажемо да их волимо.

КАКО НАША ЉУБАВ ПРЕМА БРАЋИ МОЖЕ ОСТАТИ ЈАКА?

12. (а) На шта треба да пазимо? (б) Које питање ћемо сада размотрити?

12 Сви ми желимо да „волимо једни друге“ (1. Јов. 4:7). Међутим, важно је да не заборавимо Исусово упозорење да ће „код већине охладнети љубав“ (Мат. 24:12). Исус није рекао да ће се то догодити код већине његових ученика. Па ипак, треба да пазимо да на нас не утиче недостатак љубави у овом свету. С тим на уму, хајде да размотримо једно важно питање: Постоји ли начин да проверимо да ли је наша љубав према браћи јака?

13. Из чега се види колико је наша љубав према другима јака?

13 Један од начина да утврдимо колико је наша љубав јака јесте да испитамо како реагујемо у одређеним ситуацијама у животу (2. Кор. 8:8). Апостол Петар је споменуо једну од таквих ситуација када је рекао: „Пре свега, жарко волите једни друге, јер љубав покрива мноштво греха“ (1. Петр. 4:8). Дакле, из наше реакције на несавршеност других и њихове мане можемо видети колико је наша љубав према њима јака.

14. Према 1. Петровој 4:8, каква љубав нам је потребна? Наведи пример.

14 Хајде да поближе осмотримо Петрове речи. У првом делу 8. стиха каже се да треба жарко да волимо своју браћу. Изворна реч која је преведена са „жарко“ дословно значи „растегнуто“. У другом делу стиха описује се шта ћемо радити ако жарко волимо друге. Покрићемо грехе наше браће. Замислимо нашу љубав као растегљиву тканину. Ми је узимамо обема рукама и растежемо је све више, док не покрије не само један или два греха већ „мноштво греха“. „Покрити“ је заправо други начин да се каже „опростити“. Као што парче тканине може покрити флеку, тако и љубав може покрити несавршеност и мане других.

15. Шта ћемо моћи да урадимо ако је наша љубав према браћи и сестрама довољно јака? (Колошанима 3:13).

15 Наша љубав према другима треба да буде довољно јака да можемо да им опростимо грешке и подносимо њихове мане, иако то понекад уопште није лако. (Прочитати Колошанима 3:13.) Када им опростимо, показујемо да их много волимо и да желимо да поступамо по Јеховиној вољи. Шта нам још може помоћи да пређемо преко туђих грешака и мана?

Ми чувамо најбоље фотографије, а остале бришемо. Слично томе, сећамо се само лепих ствари о нашој браћи и сестрама, а на лошим се не задржавамо (Видети 16. и 17. одломак)

16-17. Шта ће нам још помоћи да пређемо преко пропуста других? Наведи пример. (Видети и слику.)

16 Усредсреди се на оно што је добро код браће и сестара, а не на оно што је лоше. Размотримо следеће поређење. Замисли да си на дружењу с браћом и сестрама. Уживаш у добром друштву и на крају правиш заједничку фотографију. У ствари, за сваки случај направиш још две, ако се деси да на првој нешто није испало како треба. Имаш укупно три фотографије. Али примећујеш да је на једној од њих један брат намрштен. Шта ћеш урадити с њом? Избрисаћеш је, зато што су на преостале две фотографије сви насмејани, укључујући и тог брата.

17 Хајде да те фотографије упоредимо са оним што чувамо у свом сећању. Обично се радо сећамо дружења с браћом и сестрама. Али рецимо да су у једној од тих прилика брат или сестра рекли или урадили нешто што ти се није допало. Хоћеш ли памтити тако нешто? Зашто то једноставно не би избрисао, као ону фотографију? (Посл. 19:11; Еф. 4:32). Сигурно смо с том особом провели много лепих тренутака и нема разлога да памтимо њене пропусте. Лепи тренуци су оно чега треба да се сећамо и о чему треба да размишљамо.

ЗАШТО НАМ ЈЕ ЉУБАВ ДАНАС ПРЕКО ПОТРЕБНА

18. Шта смо из овог чланка научили о љубави?

18 Зашто наша љубав према браћи и сестрама треба да остане јака? Као што смо видели, када волимо сувернике, ми заправо волимо Јехову. Како им показујемо да их волимо? Између осталог, тако што их тешимо. На то ће нас покренути саосећање. Шта треба да радимо да наша љубав према њима не охладни? Треба да се трудимо да им опраштамо грешке, чак и када то није лако.

19. Зашто је данас посебно важно да волимо браћу и сестре?

19 Зашто је данас посебно важно да волимо једни друге? Запазимо шта је Петар рекао у вези с тим: „Свему се крај приближио. Зато [. . .] жарко волите једни друге“ (1. Петр. 4:7, 8). Шта можемо очекивати како се овај зли свет ближи свом крају? Исус је прорекао шта ће се дешавати његовим следбеницима: „Сви народи ће вас мрзети због мог имена“ (Мат. 24:9). Да бисмо упркос толикој мржњи остали верни Јехови, треба да будемо уједињени. Тада Сатана неће успети да нас разједини, јер нас љубав „савршено уједињује“ (Кол. 3:14, фусн.; Фил. 2:1, 2).

ПЕСМА 130 Спремно опраштајмо

a Сада је важније него икада да волимо своју браћу и сестре. Зашто је то толико важно и на које начине им можемо показати да их волимо?