Пређи на садржај

Пређи на садржај

Насиље над женама — глобални проблем

Насиље над женама — глобални проблем

Насиље над женама — глобални проблем

ДВАДЕСЕТ ПЕТИ новембар је Међународни дан борбе против насиља над женама. Генерална скупштина Уједињених нација установила је тај дан 1999, с циљем да се пажња јавности скрене на кршење права жена. Зашто се сматрало да је тај корак неопходан?

У многим културама, жене се потцењују и сматрају мање вредним, што се одражава у ставовима и опхођењу према њима. Предрасуде према женама су дубоко укорењене. Насиље које се темељи на разлици у половима јавља се у свим могућим облицима и сталан је проблем чак и у такозваном развијеном свету. Некадашњи генерални секретар Уједињених нација Кофи Анан рекао је да је „насиље над женама глобални проблем који се јавља у свим друштвима и културама. Оно погађа жене без обзира на њихову расну и етничку припадност, друштвени и материјални положај, или било који други статус“.

Радика Кумарасвами, некадашњи специјални извештач Комисије Уједињених нација за људска права у области насиља над женама, каже да је за огромну већину жена тај проблем „табу тема, срамна животна чињеница скривена од очију јавности“. Статистички подаци које је изнела једна холандска установа која се бави проблемом малтретирања показују да је у једној јужноамеричкој земљи 23 посто жена (скоро свака четврта жена) изложено неком виду насиља у породици. Слично томе, Савет Европе процењује да свака четврта Европљанка у неком периоду живота трпи насиље у кругу породице. Према подацима британског Министарства унутрашњих послова, током једне од протеклих година у Енглеској и Велсу су сваке седмице у просеку биле убијене две жене. Починиоци су били њихови бивши или тадашњи партнери. Часопис India Today International известио је да је „страх стални пратилац жена широм Индије, а силовање опасност с којом се могу суочити на сваком углу, где год да крену, на сваком јавном месту, у било које време“. Организација за заштиту људских права Амнести интернешенел описује насиље над женама и девојчицама као „најраширенији проблем [данашњице] у области људских права“.

Да ли статистички подаци које смо овде споменули одражавају Божје гледиште према женама? О том питању ће бити речи у следећем чланку.