Пређи на садржај

Пређи на садржај

Ушушкани под снежним покривачем

Ушушкани под снежним покривачем

Ушушкани под снежним покривачем

ОД ДОПИСНИКА ПРОБУДИТЕ СЕ! ИЗ ФИНСКЕ

ТОКОМ ледених зима на далеком северу, људима је неопходна топла одећа и обућа да не би задобили тешке промрзлине или чак умрли. Ипак, за многобројне животиње живот иде својим током без обзира на годишње доба. Осим што имају топао крзнени или пернати огртач, оне такође добро користе задивљујуће својство снега да служи као природни изолатор.

Снег се састоји од кристала леда који настају директно из водене паре. Око 25 центиметара снега представља еквивалент за око 2,5 центиметара воде. Према томе, снег садржи доста ваздуха који је заробљен међу кристалима леда. Због такве структуре, он је одличан изолатор који штити семење и биљке од екстремне хладноће док не дође пролеће и топлије време. Затим, попут огромног резервоара смрзнуте воде који је попримио облик терена на ком се налази, снег се топи, натапајући тло и снабдевајући потоке и реке водом.

Живот испод „покривача“

Тик испод снежног покривача налази се читава мрежа тунела кроз коју журно трчкара мноштво сићушних крзнених створења обављајући своје свакодневне активности, међу којима је на првом месту неуморна потрага за храном. Ту се могу наћи леминзи, волухарице и ровчице — мали бубоједи сродни кртицама који су углавном активни ноћу. За разлику од њих, мишеви се често могу видети на површини снега у журној потрази за бобицама, коштуњавим плодовима, семењем и меком кором младог дрвећа.

Како мали сисари одржавају одговарајућу телесну температуру? Поред топлог крзна, многи од њих имају и изузетно брз метаболизам који је попут уграђене пећи. Као што можете претпоставити, овим живим грејалицама потребно је доста горива. Примера ради, количина инсеката, ларви и лутки коју ровчице поједу сваког дана приближна је њиховој тежини. Пропорционално гледано, најмања врста ровчице — евроазијска ровчица — поједе и више! Зато им је готово сваки тренутак испуњен потрагом за храном.

С друге стране, многи сићушни сисари су омиљена храна за грабљивце, као што су сове, хермелин и ласица. Пошто су витке и хитре, ласице се лако крећу кроз скривене снежне лавиринте у потрази за храном. Оне чак лове зечеве који су већи од њих.

И сове вребају плен. Лапонска сова има тако изоштрен слух да може да открије и прати волухарицу која се креће испод снега, под условом да он није превише дубок. Кад одреди положај плена, сова зарања у снег и својим снажним канџама граби и односи беспомоћну жртву. Међутим, када је снег дубок, многи грабљивци гладују, па чак и угину, док врсте које они лове постају прекобројне.

Да не би гладовале током оскудних зимских месеци, многе животиње користе залихе масти које су накупиле у топлијем периоду. Ипак, обично се може наћи нешто хране. На пример, лосови брсте младе гранчице дрвећа, нарочито борова. Веверице се госте хранљивим семењем које су прикупиле и сакриле у својим „оставама“, а зечеви грицкају младу кору, гранчице и младице. Неке врсте птица воле да једу залеђене бобице и тек израсле врхове борових гранчица.

Пернати рониоци у снегу!

Велики број птица користи изолационо својство снега да би сачувале топлоту док се одмарају дању или спавају током ноћи. Међу њима су лештарка, рушевац и снежница, као и мање птице попут конопљарке, зимовке и врапца. Ако је снег дубок и мек, неке птице једноставно зароне у њега у лету, баш као што морске птице зарањају у воду. Користећи ову домишљату тактику, оне не остављају трагове које би грабљивци могли да виде или намиришу.

Када се нађу унутар снежног наноса, птице ископају хоризонтално удубљење дугачко до 90 центиметара, које се на финском назива кјепи. Током ноћи, ветар избрише с површине све наговештаје да се испод снега налази неко живо биће. Када човек који је изашао у шетњу приђе и сувише близу тим птичјим скровиштима, звук снега који шкрипи под његовим ногама узбуни птице. Одједном, у непосредној близини, долази до праве снежне експлозије из које излеће птица махнито ударајући крилима, што може добро да испрепада шетача који ништа није слутио!

Облачење зимске одеће

Док се годишња доба смењују, неке арктичке животиње се камуфлирају тако што мењају летње крзно или перје за зимски „капут“ који је у складу са снежном околином. У Финској, поларне лисице, бели зечеви и неколико врста ласица у јесен добијају густо, бело или беличасто крзно.

Слично томе, снежнице губе своје прошарано летње перје и добијају зимску блештавобелу одећу. А на њиховим прстима, на којима се током летњих месеци нађе тек понеко перо, израста густи слој перја који служи као ефикасно помагало за ходање по снегу. Чак и док мењају своју „ношњу“, неке врсте су заштићене тиме што се њихово перје различитих нијанси уклапа у шаролики предео делимично прекривен снегом.

Да ли сте се икада питали како то да многим птицама, чије ноге нису ничим заштићене, хладноћа не нанесе никакву штету нити им кретање по снегу и леду барем не створи осећај крајње непријатности? Птице у ногама имају изванредно осмишљен систем за размену топлоте. Тај задивљујући систем делује тако да се топла артеријска крв из срца спушта у ноге и греје хладну крв која се враћа из стопала.

Да, живот постоји свуда — од ледених полова, до врелих тропских предела. Жива бића не само што подносе те екстремне услове већ и напредују у њима. Мушкарци и жене који открију и фотографишу та створења обично за свој труд добијају велика признања, што и заслужују! Колико више онда треба да хвалимо Створитеља чудесног живог света на нашој планети! Као што стоји у Откривењу 4:11: „Достојан си, Јехова, Боже наш, да примиш славу, част и моћ, јер си ти све створио и твојом вољом све постоји и створено је.“

[Оквир/Слика на 18. страни]

Ревни без обзира на временске прилике

Јеховини сведоци у Финској настављају с духовним активностима и током хладних зимских месеци. Неки од њих радо прелазе велике раздаљине да би присуствовали хришћанским састанцима. У сеоским подручјима број присутних на састанцима не опада током дугих, хладних месеци. Осим тога, Јеховини сведоци ревно учествују у служби проповедања. Будући да сматрају великом чашћу то што могу да сведоче за Створитеља, Јехову Бога, није им тешко да изађу из својих топлих домова да би учествовали у објављивању поруке о његовом Краљевству (Матеј 24:14).

[Слика на странама 16, 17]

Снежни бурњаци у пећини

[Извор]

By courtesy of John R. Peiniger

[Слика на странама 16, 17]

Хермелин

[Извор]

Mikko Pöllänen/Kuvaliiteri

[Слика на 17. страни]

Лабудови

[Слика на 17. страни]

Зец

[Слика на 17. страни]

Поларна лисица