Пређи на садржај

Пређи на садржај

Зашто је велико острво названо баш тако?

Зашто је велико острво названо баш тако?

Зашто је велико острво названо баш тако?

ОД ДОПИСНИКА ПРОБУДИТЕ СЕ! СА ХАВАЈА

КАДА неко размишља о Хавајским острвима, шта му пада на памет? Можда пешчане плаже, кристално чисте воде, кокосове палме које се њишу на ветру и топле ноћи уз светиљке на некој веранди. Додајмо томе и полинежански луау, то јест гозбу, где се служи свеж ананас, пои, ломиломи лосос и наравно, калуа прасе и слика је готово комплетна. Ко би пожелео нешто више?

На Хавајима многи уживају чак много више! На самом почетку рећи ћемо да се Хаваји називају Велико острво због тога што сва остала већа Хавајска острва — Оаху, Мауи и Кауај, сасвим комотно могу заједно стати на његову површину! То предивно острво се простире на 10 432 квадратна километра, и још увек се шири. Али касније ћемо више о томе.

Положај и клима

Будући да је на крајњем југу, Велико острво има благу климу. Просечна дневна температура на приобалном подручју креће се од око 30 степени преко лета (од маја до октобра) до око 20 степени током зиме (од новембра до априла), док ноћу пада на 15 до 18 степени. Област Кона је у заветрини острва и много је сунчанија док је област Хило ветровитија и има више падавина.

Тропска клима и земљиште богато вулканским солима погодни су за узгајање многих врста воћа и поврћа. Укусни манго, папаја, личи и друго егзотично воће расте у великом броју заједно с прелепим орхидејама и антуријумима. Макадамија и грмови кафе бујају. У свету је веома позната Кона кафа. Сваке године се одржава фестивал кона кафе и трговци из свих крајева долазе да би је пробали и наручили.

На Великом острву има различитих климатских подручја, као што су кишне шуме, пустиње и тундре. Кишне шуме се налазе на источном кишном делу острва. Тамо су пронађене многе егзотичне птице, бујају папрати и различите врсте дивљих орхидеја. Просечна годишња количина падавина креће се од 25 центиметара у области Кона-Кохала до више од 250 центиметара у Хило подручју.

Килауеа — активан али слаб вулкан

На острву се налази пет вулкана — Мауна Лоа, Мауна Кеа, Килаеуа, Кохала и Хуалалаи. Килаеуа у преводу значи „много избацивати“. Тај вулкан је прорадио 1979. спектакуларном ерупцијом. Од 1983. врела црвена лава излива се готово непрестано. Она је уништила три приобална града али је створила стотине хектара нове земље.

Кад лава стигне до океана уз снажно шиштање, она ствара огромне облаке паре и дима и нове плаже с црним песком. Килауеа се обично може посматрати изблиза и због тога се понекад на тај вулкан указује као на једини вулкан у који се може ући.

Мауна Кеа је неактивни вулкан, висок 4 205 метара и то је највиша планина на острву, само мало виша од вулкана Мауна Лоа који је висок 4 196 метара. Међутим, ако се мери од самог подножја испод океана, Мауна Кеа је највиша планина на свету, висока преко 9 000 метара. С друге стране, Мауна Лоа је најмасивнија планина на свету, јер обухвата 40 000 кубних километара!

Разне могућности за посетиоце

Током зиме, на Мауна Кеи често пада снег, због чега јој пристаје надимак Бела планина. Неки мештани иду на скијање иако због јаких стрмина то може бити веома опасно. Тренутно се на врху ове планине налази научни комплекс Мауна Кее с 13 најмоћнијих телескопа из 11 држава.

На Великом острву постоји мноштво активности које су организоване ради туриста. Спортови на води одржавају се током целе године јер се температура мора и ваздуха не спушта ниско. Постоје посебно уређене плаже за туристе, али и забачене плаже које углавном посећују само они који пешаче или возе.

Велико острво је заиста благословљено на много начина — величином, положајем, климом и географским карактеристикама. Видећете да су тамо људи срдачни, пријатељски настројени, брижни и да уживају да изразе предиван дух хавајске гостољубивости.

[Мапа на 16. страни]

(За комплетан текст, види публикацију)

НИХАУ

КАУАЈ

ОАХУ

ХОНОЛУЛУ

МОЛОКАЈ

МАУИ

ЛАНОЈ

КАХУЛАВЕ

ХАВАЈИ

Хило

Кохала

Мауна Кеа

Хуалали

Мауна Лоа

Килаеуа

[Слика на странама 16, 17]

Мауна Кеа у позадини

[Извор слике на 17. страни]

U.S. Geological Survey/ Photo by T.J. Takahashi