Пређи на садржај

Пређи на садржај

Зашто је псовање толико штетно?

Зашто је псовање толико штетно?

Млади питају

Зашто је псовање толико штетно?

„Желела сам да се уклопим у друштво у школи. Мислим да сам зато почела да псујем“ (Марија) *

„Нисам сматрао да је псовање нешто лоше. Стално сам слушао псовке — како у школи тако и код куће“ (Дејан)

ЗАШТО се на псовање често гледа као на нешто сасвим природно када то чине одрасли, док се сматра потпуно неприхватљивим за младе? Да ли године старости одређују када је у реду да неко псује? Будући да толико много људи користи непристојан говор — и да изгледа постоје двострука мерила о томе за који узраст је то прихватљиво — можда се с правом питаш: „Зашто је псовање толико штетно?“

Утицај непристојног говора

Очигледно је да је псовање веома распрострањено. У ствари, неки млади кажу да када би им платили за сваку ружну реч коју су чули у школи, никада не би морали да раде а њихови родитељи би могли да оду у пензију. „У обичном разговору“, каже 15-годишња Ева, „моји другови из школе опсују по неколико пута у једној реченици. Када то слушаш сваки дан, тешко је да избегнеш да не постанеш као сви они.“

Да ли се и ти попут Еве често налазиш у друштву оних који псују? Да ли си и ти усвојио ту навику? * Ако јеси, узми мало времена да откријеш шта те наводи да псујеш. Када утврдиш разлог, биће ти лакше да се ослободиш те навике.

С тим у мислима, покушај да одговориш на следећа питања:

Шта је у већини случајева разлог што опсујеш?

❑ Да изразиш љутњу или фрустрацију

❑ Да привучеш пажњу

❑ Да будеш као твоји вршњаци

❑ Да делујеш снажније

❑ Да се супротставиш ауторитету

❑ Из неког другог разлога ․․․․․

У којим околностима си најчешће у искушењу да опсујеш?

❑ У школи

❑ На послу

❑ Док пишеш мејлове, инстант поруке и поруке на мобилном телефону

❑ Кад си сам

Које је твоје оправдање за то што псујеш?

❑ То раде и моји вршњаци

❑ То раде и моји родитељи

❑ То раде и наставници

❑ Свет забаве је преплављен тиме

❑ То није ништа страшно — то су само речи

❑ Ја псујем само кад сам са онима којима то не смета

❑ Неко друго оправдање ․․․․․

Зашто треба да прекинеш с том навиком? Да ли је псовање заиста нешто тако лоше? Осмотри следеће:

То нису само речи. Исус је рекао: ’Уста говоре оно чега је срце пуно‘ (Лука 6:45). Запази да оно што говоримо не одражава личност какву бисмо ми желели да имамо — већ оно што заиста јесмо. Чак и ако псујеш само зато што то чине и други, опонашање њиховог примера показује да „стајеш на страну мноштва“ и да немаш изграђене ставове (Излазак 23:2).

Али то није све. Стручњак за језик Џејмс О’Конор каже: „Они који псују углавном су непријатне, критичне, циничне, љутите, свадљиве и несрећне особе које увек приговарају.“ На пример, они који псују кад год нешто крене наопако заправо откривају да сматрају да све мора ићи баш онако како су они очекивали. Једноставно не могу да се суоче са грешкама. С друге стране, О’Конор запажа да су они који не псују „углавном смирени... зрели људи који [могу] да се изборе са свакодневним бригама“. Каква би особа ти радије желео да будеш?

Псовање нарушава твој углед. Вероватно попут већине младих бринеш о свом изгледу. Желиш да оставиш добар утисак. Али да ли си знао да оно што говориш оставља дубљи утисак на друге од твог изгледа? Твој говор може одредити на пример:

◼ Ко ће желети да се дружи с тобом

◼ Да ли ћеш добити одређени посао или не

◼ Колико ће те други поштовати

Чињеница је да утисак који људи на први поглед стекну о нама често брзо буде потиснут у други план када почнемо да говоримо. О’Конор каже: „Никад нећете знати колико сте пропустили прилика да склопите ново пријатељство или колико сте често неког удаљили од себе или сте изгубили нечије поштовање због свог непромишљеног изражавања.“ Шта можеш научити из овога? Ако се вулгарно изражаваш, штетиш само себи.

Псовањем се показује непоштовање према Створитељу, који нам је подарио говор. Претпоставимо да си свом пријатељу поклонио кошуљу или блузу. Како би се осећао када би видео да он то користи као крпу или отирач? Замисли како се наш Створитељ осећа када ми на погрешан начин користимо дар говора. Није чудо што у Божјој Речи стоји: „Нека се сва злобна горчина и гнев и срџба и вика и погрдан говор уклони од вас заједно са свом злоћом“ (Ефешанима 4:31).

Као што си могао видети, постоје добри разлози да прекинеш с навиком да псујеш. Ако је то дубоко укорењена навика, како је се ипак можеш ослободити?

Прво: Схвати да је неопходно да то учиниш. Вероватно нећеш престати да псујеш док не увидиш колико ће ти то користити. Који фактор од доле наведених би тебе мотивисао да престанеш да псујеш?

❑ Жеља да угодиш Створитељу

❑ Стицање већег поштовања других

❑ Проширење фонда речи

❑ Побољшање личности

Друго: Откриј зашто псујеш. Марија каже: „Осећала сам се моћно док сам псовала. Нисам желела да ме други потчињавају. Желела сам да све држим под контролом и да одбрусим другима онако како су то чинили и моји пријатељи.“

А како је с тобом? Кључ за решавање проблема јесте да разумеш зашто псујеш. На пример, ако псујеш зато што то сви други чине, мораш да у већој мери будеш свестан својих врлина. Стицање самопоуздања и равнотеже у том погледу битан је део одрастања и огромна помоћ да се ослободиш те навике.

Треће: Пронађи неки други начин да се изразиш. Није ствар само у томе да обуздаваш свој језик. Ослобађање од те лоше навике укључује облачење ’нове личности‘ (Ефешанима 4:22-24). То ће ти помоћи да у већој мери испољаваш самосавладавање и да имаш више самопоштовања, као и поштовања према другима.

Следећи библијски стихови ће ти помоћи да обучеш и задржиш нову личност.

Колошанима 3:2: „Мислите на оно што је на небу.“

Поука: Обликуј свој ум да цени оно што је честито. Оно о чему размишљаш утиче на то шта ћеш говорити.

Пословице 13:20: „Ко се дружи с мудрима, постаће мудар, а ко има посла с безумнима, лоше ће проћи.“

Поука: Говор твојих пријатеља може да утиче на тебе.

Псалам 19:14: „Нека ти речи уста мојих и размишљања срца мога буду угодни, Јехова.“

Поука: Јехова запажа на који начин користимо дар говора.

Да ли ти је потребна даљња помоћ? Зашто не би помоћу табеле која је овде приказана пратио свој напредак у том погледу, тако што ћеш запажати колико си пута опсовао? Можда ћеш се изненадити кад видиш колико брзо си успео да побољшаш свој начин изражавања!

Више чланака из серије „Млади питају“ може се наћи на вебсајту www.watchtower.org/ype

[Фусноте]

^ Имена у овом чланку су промењена.

^ Хришћани имају озбиљан разлог да се клоне простачког говора јер Библија каже: „Никаква ружна реч да не излази из ваших уста.“ „Нека ваша реч увек буде љубазна, сољу зачињена“ (Ефешанима 4:29; Колошанима 4:6).

ЗА РАЗМИШЉАЊЕ

Како псовање утиче

◼ на то којим људима ћеш се свидети?

◼ на то да ли ћеш добити посао или не?

◼ на то како ће други гледати на тебе?

[Табела на 21. страни]

ПРАТИ СВОЈ НАПРЕДАК

понедељак уторак среда четвртак петак субота недеља

1. седмица ․․․․․․ ․․․․․․․ ․․․․․․․․․ ․․․․․․․․ ․․․․․․ ․․․․․․․․ ․․․․․․

2. седмица ․․․․․․ ․․․․․․․ ․․․․․․․․․ ․․․․․․․․ ․․․․․․ ․․․․․․․․ ․․․․․․

3. седмица ․․․․․․ ․․․․․․․ ․․․․․․․․․ ․․․․․․․․ ․․․․․․ ․․․․․․․․ ․․․․․․

4. седмица ․․․․․․ ․․․․․․․ ․․․․․․․․․ ․․․․․․․․ ․․․․․․ ․․․․․․․․ ․․․․․․

[Слика на 20. страни]

Ти сигурно не би злоупотребио вредан поклон. Зашто би онда злоупотребљавао дар говора?