Пређи на садржај

Пређи на садржај

Откуд мајмуни на гребену

Откуд мајмуни на гребену

Откуд мајмуни на гребену

КАДА помислите на мајмуне, вероватно их замишљате у тропским подручјима. Неколико врста мајмуна усуђује се да живи на подручјима где је умерена клима. Међутим, неке врсте су заиста изузетак у том погледу.

На високој планини Атлас у северној Африци, где је уобичајено да током зиме пада снег, кроз кедрове и храстове шуме тумарају мале скупине безрепих магота. * Једна група тих мајмуна налази се чак 300 километара северно, изолована на Гибралтару, најјужнијем делу Европе.

Како научници објашњавају порекло мајмуна на Гибралтару? Неки мисле да су они насељавали и друга удаљена подручја Европе и да су једини преживели. Други мисле да су их донели арапски или британски колонизатори. Према легенди, они су прошли кроз уске пролазе подземног тунела који је некада давно делио Европу од Африке. Шта год да је одговор, то су сада једини мајмуни који слободно тумарају по Европи.

Безрепи маготи живе у боровој шуми која прекрива највиши део Гибралтара. Иако их има само нешто мало више од стотину, они су постали „најпознатији становници тог полуострва“, према извештају Међународне лиге за заштиту примата. *

Будући да Гибралтар сваке године посети седам милиона туриста, ти несташни мајмуни имају обиље хране. Иако се хране дивљим плодовима, они су постали вешти у томе да мољакају — и чак украду — храну од посетилаца. Тамошње власти им обезбеђују воће и поврће.

Осим узимања хране, мајмуни 20 посто дана проведу и дотеривању један другог. И мужјаци и женке се брину за младе и играју се с њима. Сви живе у блиско повезаним групама у којима понекад због напетости долази до сукоба. Док старији мајмуни прете и скиче да би отерали млађе, они такође на неуобичајен начин шкргућу зубима што их изгледа смирује.

Њихов долазак на Гибралтар још увек остаје мистерија. Ипак, ови дружељубиви мајмуни доприносе посебном шарму тог кречњачког рта који стражари над улазом у Средоземно море. Гибралтар би потпуно другачије изгледао без њих.

[Фусноте]

^ Безрепи маготи нису уобичајена врста мајмуна будући да немају реп.

^ Њихови рођаци јапански макаки, који се током зиме окупљају на јапанским термалним изворима, такође су постали туристичка атракција.