Пређи на садржај

Пређи на садржај

Пловидба водама Керале

Пловидба водама Керале

Пловидба водама Керале

ОД ДОПИСНИКА ПРОБУДИТЕ СЕ! ИЗ ИНДИЈЕ

ЗАМИСЛИТЕ да крстарите добро опремљеним бродом и пролазите кроз ушћа 44 реке. То бисте доживели ако бисте на југозападу Индије, у држави Керали, око 900 километара крстарили каналима и језерима. То је предиван и јединствен доживљај — као да лебдите на крилима природе. Док ваш брод полако плови, не можете а да се не дивите кокосовим палмама које окружују мала језера, бујним зеленим пиринчаним пољима, природним језерима и каналима које су прокопали људи. Да, вероватно се због тих канала и језера, у часопису National Geographic Traveler Керала налази на списку од „50 ’места која морате видети у свом животу‘“.

Не смемо заобићи ни људе који живе на обалама тих канала. Они се сећају времена када ту није било ни туриста ни хотела са пет звездица. Међутим, њихов начин живота се од тада није много мењао. Иако неки од њих раде у новоизграђеним хотелима и у другим туристичким објектима, њихова култура и свакодневна рутина остала је иста. Они узгајају пиринач и кокосове палме и лове рибу коју спремају за оброк или је продају.

Рибарење

Рибарење је део живота. Само овде можете видети како жене хватају једну врсту циклида голим рукама. Та врста живи само у Керали и од ње се прави специјалитет у ком уживају и Индијци и странци. Да би их ухватиле, жене ходају кроз воду а кофе плутају иза њих. Када рибе примете да им жене прилазе, оне зароне и загњуре главу у муљ. Тиме не успевају да надмудре жене јер док оне ходају кроз воду, под ногама осећају где се налазе скровишта. Рибе које ништа не слуте бивају брзо ухваћене голим рукама и док се праћакају већ су убачене у кофе. Када ухвате довољно риба, жене се враћају на обалу где их чекају нестрпљиви купци. Веће и скупље рибе доспевају у хотеле с пет звездица где ће богати уживати у њима, док ће мање рибе послужити као укусан оброк онима са скромнијим џепом.

Кинеске рибарске мреже

Уобичајен призор на обалама су отмене рибарске мреже у кинеском стилу. Оне су такође главна туристичка атракција.

Верује се да су трговци с двора Кублај-кана први пут донели те мреже у Кочин (сада Кочи) пре 1400. године. Помоћу њих се рибе хватају ручно и најпре су их користили Кинези а затим и Португалци. Као и пре 600 година, и данас се на тај начин У Индији обезбеђују средства за живот рибара и храна за многе. Невероватно је да се уловом из једне мреже може нахранити читаво село. Нестварне фотографије мрежа које се суше на сунцу заузимају почасно место у албумима многих туриста.

Туристе не привлаче само кинеске мреже. Хиљаде долазе сваке године да би посматрали традиционалне трке чамаца.

Трке чамаца

Змијолики чамци су дугачки, танки кануи. Тако су названи јер им је крма у облику кобриног клобука. У прошлости су такви чамци коришћени у сукобима између зараћених краљева. Када су ратови коначно престали, чамци више нису били толико потребни. Те предивне флоте би запловиле водама само током религиозних церемонија. Уз гласну музику, посада би се укрцала у чамце који су били украшени у складу с тамошњом културом. Током фестивала, одржаване су трке чамаца у част присутних достојанственика. С том традицијом започело се пре око хиљаду година и она још увек траје.

У трци обично учествује 20 таквих чамаца и у сваком има између 100 и 150 мушкараца. Више од стотину њих седи у реду дуж обе стране брода и држи кратка весла. Четири кормилара имају дуга весла и они стоје на крми да би управљали бродом. Још двојица стоје на средини и ударају дрвеним штапићима у добош како би давали ритам онима који веслају. Осим њих, за ритам су одговорна још најмање шесторица у чамцу. Они пљешћу, звижде, вичу и певају посебне песме да би посада могла да прати ритам. Затим, након што су веслали у складу с ритмом, младићи сву преосталу снагу троше у задивљујућој трци до циљне линије.

Први председник Индије, Џавахарлал Нехру, посетио је 1952. године Алепи, најистакнутији град на том подручју, и био је одушевљен тркама чамаца које је тамо видео. У ствари, био је толико очаран да је игнорисао обезбеђење и скочио на победнички чамац, запљескао и запевао с веслачима. Када се вратио у Делхи, послао је поклон, сребрну макету змијоликог чамца, на ком је био његов потпис и натпис: „Победницима у трци чамаца која на јединствен начин представља живот у тој заједници.“ Такав сребрни чамац се користи као награда на годишњој Нехруовој трци за трофеј. Око сто хиљада људи долази да гледа то такмичење сваке године. Тада ове мирне воде заиста оживе.

Луксузни хотели на води

Нису само змијолики чамци оно што привлачи туристе. Све су популарнији пиринчани чамци — старински чамци који су преуређени у луксузне бродиће.

Иако су многи бродићи који превозе туристе нови, још увек постоје пиринчани бродови који су стари више од сто година и који су преуређени у туристичке бродове. Првобитно су их називали кетувалам што значи „чамац с чворовима“. Цео чамац је склопљен од дасака направљених од једне врсте хлебног дрвета које су повезане конопцима од кокосовог влакна при чему није закуцан ни један једини ексер. Били су коришћени за превоз пиринча и других потрепштина од села до села и зачина у удаљена подручја. С појавом савремених превозних средстава, ови чамци су скоро пали у заборав. Онда је једном предузимачу синула сјајна идеја да их преуреди и користи у туризму. Они се могу назвати плутајућим хотелима јер су опремљени балконима, луксузним спаваћим собама с купатилом и предивно уређеним дневним боравком. Послуга усмерава бродић где год ви пожелите и кува вам по вашој жељи.

Увече, бродићи пристају на неку обалу или остају усидрени насред језера због оних који желе више мира и приватности. Тамо се може уживати у чаробној тишини, наравно уз повремено праћакање неке рибе која не може да заспи!

Међутим, није свуда тако мирно. „Рибари људи“ су будни и ревни и на овом подручју.

’Рибарење људи‘

Исус је рибарима који су постали његови ученици говорио о ’рибарима људи‘. Он је рекао: „Пођите за мном, и учинићу вас рибарима људи“. Говорио је о помагању људима да постану његови ученици. (Матеј 4:18, 19; 28:19, 20). Тај задатак обављају Јеховини сведоци широм света, укључујући и подручја у Керали.

У Керали постоје 132 скупштине Јеховиних сведока, а у области где се налазе та језера и канали има их 13. Многи припадници тих скупштина по занимању су рибари. Док је ловио рибу, један од њих је разговарао о Божјем Краљевству са својим колегом. Убрзо је тај човек увидео разлику између учења његове цркве и онога што стоји у Библији. Његова жена и њихово четворо деце такође су се заинтересовали. Сви су почели да проучавају Библију. Брзо су напредовали и четворо од њих шесторо сада је крштено. Још двоје деце напредује ка том циљу.

Чланови једне скупштине путовали су бродом до једног малог острва да би и тамо проповедали. Будући да нема тачно одређеног реда вожње бродом до тог острва и назад, мештани га називају кадамакуди то јест „заробљен уколико дођеш на њега“. Тамо су Сведоци упознали Џонија и његову супругу Рани. Иако потичу из католичких породица они су ишли у један центар за медитацију у који су улагали новац, колико год су могли. Џонија је веома занимала порука из Библије и почео је да проучава. Разговарао је с другима о својој новостеченој вери. Библијска учења су му такође помогла да престане да пуши и да прекомерно пије!

Посао којим се Џони бавио није био у складу са Светим писмом и зато је направио одређене промене. У почетку је то створило финансијски притисак у његовој породици. Међутим, убрзо је почео да лови крабе и да их продаје тако да је могао да издржава своју породицу. Крстио се у септембру 2006. године, а његова супруга и њихово двоје деце крстили су се годину дана касније. Њихов поглед на живот потпуно се променио након што су стекли наду у вечни живот у рају на земљи (Псалам 97:1; 1. Јованова 2:17).

Заиста, посета овом делу света је незаборавно искуство. Не само због кинеских рибарских мрежа, змијоликих чамаца и бродова за крстарење већ и због „рибара људи“, тамошњих верних Јеховиних сведока.

[Мапа на странама 22, 23]

(За комплетан текст, види публикацију)

ИНДИЈА

КЕРАЛА

[Слика на 23. страни]

Рибарење је саставни део живота у Керали

[Извор]

Горња слика: Salim Pushpanath

[Слика на 23. страни]

Жене хватају рибе голим рукама

[Слика на 24. страни]

Трка цамаца

[Слика на 24. страни]

„Кетувалам“

[Слика на странама 24, 25]

Брод за крстарење

[Слика на странама 24, 25]

Џони са својом супругом Рани

[Извор слике на 24. страни]

Salim Pushpanath