Пређи на садржај

Пређи на садржај

Да ли ће сибирски тигар опстати?

Да ли ће сибирски тигар опстати?

Да ли ће сибирски тигар опстати?

ОД ДОПИСНИКА ПРОБУДИТЕ СЕ! ИЗ РУСИЈЕ

Једног ведрог зимског дана на далеком истоку Русије, огромна мачка трчи преко светлуцавог снега, покушавајући да побегне од хеликоптера. Док се снајпериста с пушком у руци нагиње из летелице, тигар скаче на једно дрво и риком показује да је спреман за борбу. Човек пуца. Хеликоптер се спушта и његови путници се опрезно приближавају погођеној звери.

ДА ЛИ су ти људи ловокрадице? Не, они су истраживачи и користили су успављујуће средство. Дошли су да би проучавали једну од најугроженијих животиња на земљи — неухватљивог сибирског тигра. *

Величанствено створење

Сибирски тигрови су некада насељавали подручје које је обухватало Кореју, северну Кину, Монголију, све до Бајкалског језера на западу, у Русији. Али током протеклог столећа, њихов број је стално опадао. Последње уточиште им је удаљени планински ланац који се протеже од руског града Владивостока до Јапанског мора.

Тигрови лако препознају једни друге по мирису, што омогућава мужјацима да пронађу женке у време парења. Тигрица доноси на свет два до три слепа младунца који се мешкоље. Међутим, за разлику од мачића, сибирски тигрови никад не науче да преду. Нежно режећи, они се пет-шест месеци хране мајчиним млеком, а затим почињу да једу месо. У почетку прате мајку када она иде да лови, а за самосталан лов су спремни тек кад напуне 18 месеци. Млади тигрови обично остају уз мајку до две године. Затим се одвајају од ње и обележавају своју територију.

Неки од тигрова који живе у дивљини прилично су велики. Мужјаци могу бити тешки око 270 килограма и дугачки преко 3 метра, рачунајући и реп. Тигрови имају све што је потребно за хладне, снежне зиме. Тело им је покривено густим крзном, а на њиховим огромним шапама налазе се крзнени јастучићи, који им олакшавају кретање по снегу.

Сибирски тигрови имају наранџасто крзно с тамним пругама. Шаре сваког тигра су јединствене и они се по њима разликују као што се људи разликују по отисцима прстију. У шуми се њихове шаре и боје често стапају с околином, због чега је скоро немогуће опазити тигра који стоји непомично. Али ако зими изађе на отворено, лако га је уочити на снегу, што не промиче пажњи његовог јединог непријатеља, човека.

Угрожена врста

Да би преживео, сибирски тигар мора да лови велике животиње, као што су срне, јелени и дивље свиње. Али њих више нема много у дивљини источног Сибира. Шумско подручје од 1 000 квадратних километара могло би да пружи довољно хране за само 4 до 5 тигрова. Према томе, да би опстали у дивљини, морају имати довољно велику територију.

Дуги низ година су огромне и неприступачне сибирске шуме биле идеално станиште за ове велике мачке. Људи, који представљају једину озбиљну претњу њиховом опстанку, ретко су залазили тамо. Међутим, у скорије време су стране компаније за сечу дрвећа искрчиле велике шумске површине.

Како нестаје дрвеће, нестају и јелени, срне, дивље свиње, а с њима и сибирски тигрови. Да би се зауставило опадање њиховог броја, руска влада је основала велике резервате, као што је резерват природе Сикоте Алин. Али, када изађу изван граница заштићеног подручја, тигрови су на мети ловокрадица које тргују егзотичним сувенирима. Зуби, канџе, кости и крзно како одраслих тигрова, тако и младунаца, доносе велику зараду.

Спасавање тигра

Да би се сибирски тигар спасао, улажу се велики напори, у чему се посебно истичу житељи тог подручја. Захваљујући томе, број тигрова се донекле повећао. Током пописа који је извршен 2005. установљено је да у Сибиру има између 430 и 540 тигрова.

С друге стране, сибирски тигрови у заточеништву лако добијају младе и релативно су здрави. У зоолошким вртовима широм света има их више од 500. Зашто људи не ослободе неке од њих како би се повећао број тигрова у дивљини? Научници оклевају да то учине. „Пуштањем животиња у дивљину не постиже се много, ако им се не може обезбедити сигуран опстанак“, објаснила је једна жена која је као истраживач упозната с том проблематиком.

Сва жива бића, међу којима су и велике мачке, сведоче о Божјој мудрости и моћи. Он их сматра вредним своје пажње и бриге (Псалам 104:10, 11, 21, 22). Многи људи који дубоко цене Створитељева дела уверени су да ће доћи време кад сибирски тигар више неће бити на ивици истребљења.

[Фуснота]

^ Сибирски тигар се понекад назива и амурски тигар, пошто се те животиње сада углавном могу наћи у сливу реке Амур, на далеком истоку Русије.

[Оквир/Слика на странама 16, 17]

НАЈВЕЋА МАЧКА

Лигар — мешанац лава и тигрице — већи је од сибирског тигра. Лигрови могу бити дугачки преко 3 метра и тешки више од 500 килограма. Они се рађају у зоолошким вртовима и скоро да се не могу наћи у дивљини.

[Извори слика на 16. страни]

Горе: © photodisc/age fotostock; доле: Hobbs, courtesy Sierra Safari Zoo, Reno, NV