Пређи на садржај

Пређи на садржај

Како да се одупрем искушењу?

Како да се одупрем искушењу?

Млади питају

Како да се одупрем искушењу?

◼ Није прошло много откако је Каролина дошла на журку, када види како два дечка поново доносе неколико великих папирних кеса. Она зна шта је у њима. Раније је начула да њих двојица причају како ће на журци бити „доста пића“. Наравно, Каролина то није споменула својим родитељима. Уверавала је себе да су се ти момци само шалили. На крају крајева, требало би да буде и старијих у овој кући — негде.

Изненада чује познат глас иза себе. „Што само стојиш ту, партибрејкеру?“ Окреће се и види своју другарицу Јасну како држи две тек отворене флаше пива. Јасна јој пружа једну и каже: „Немој ми само рећи да нећеш да се мало забавиш!“

Каролина жели да одбије, пошто је већ попила мало пива. Али, притисак је много јачи него што је мислила, јер је Јасна њена другарица и Каролина не жели да испадне партибрејкер како ју је назвала. Осим тога, Јасна је једна од добрих девојака. ’То је само пиво‘, мисли Каролина, ’није као узимање дроге или спавање с неким.‘

КАДА си млад, искушења се појављују у многим облицима. Често су повезана са супротним полом. „Девојке у школи су нападне“, каже 17-годишњи Раде. * „Воле да те додирују и испитују колико далеко могу ићи код тебе. Твоје не им ништа не значи!“ Дијана, која такође има 17 година, доживела је нешто слично. „Један дечко ми је пришао и загрлио ме“, каже она. „Ударила сам га у руку и рекла: ’Шта то радиш? Ми се чак и не познајемо!‘“

И ти се можда суочаваш са искушењима и можда ти се чини да притисак никада не престаје. Један хришћанин је рекао: „Искушење је као када неко непрестано куца на твоја врата не обазирући се на натпис ’Не узнемиравај‘.“ Да ли чујеш то куцање чешће него што би желео? На пример, да ли те привлачи нешто од следећег?

□ Цигарете

□ Алкохол

□ Дрога

□ Порнографија

□ Секс

□ Нешто друго ․․․․․

Ако си означио нешто од горе наведеног, немој да закључиш како једноставно ниси створен да будеш хришћанин. Ти можеш научити да контролишеш неисправне жеље и да се одупреш искушењу. Како? Биће ти од помоћи ако знаш шта доводи до искушења. Осмотри три фактора.

1. Несавршеност. Склоност ка погрешним поступцима уобичајена је за све несавршене људе. Чак је и апостол Павле — зрео хришћанин — искрено признао: „Кад желим да чиним добро, у мени је зло“ (Римљанима 7:21). Јасно је да чак и најчеститија особа понекад осети утицај ’жеље тела и жеље очију‘ (1. Јованова 2:16). Али непрестано размишљање о искушењу да се учини нешто погрешно само отежава ситуацију, јер Библија каже: „Жеља, када је зачета, рађа грех“ (Јаков 1:15).

2. Спољашњи утицаји. Искушења се јављају на сваком кораку. „У школи и на послу, разговор се непрестано врти око секса“, каже Тања. „На телевизији и у филмовима увек се представља као нешто привлачно и узбудљиво. Ретко када се приказују последице!“ Тања из личног искуства зна колико су такви утицаји снажни. „Када сам имала 16 година, мислила сам да сам нашла праву љубав. Мајка ми је говорила да ћу ако тако наставим остати у другом стању. Ужаснуло ме је што је рекла тако нешто! Два месеца касније, била сам трудна.“

3. ’Младалачке жеље‘. (2. Тимотеју 2:22). Оне могу обухватати све жеље уобичајене за младе, као што је чежња да буду прихваћени и да их други сматрају одраслима. Такве жеље нису погрешне саме по себи, али ако се не контролишу могу отежавати борбу са искушењима. На пример, жеља да будеш свој човек може те навести да одбациш вредности којима си био поучаван у породици. То се догодило Стефану када је имао 17 година. Он прича: „Побунио сам се против родитеља и радио сам све што су ми говорили да не радим — и то кратко након што сам се крстио.“

Истина је да су утицаји које смо управо размотрили веома јаки. Па ипак, ти се можеш одупрети искушењу. Како?

◼ Прво, откриј шта је то чему ти је најтеже да се одупреш. (То си можда већ претходно означио.)

◼ Друго, запитај се: ’Када је највећа вероватноћа да ће се то искушење појавити?‘ Обележи једну од следећих могућности:

□ У школи

□ На послу

□ Када си сам

□ У другој ситуацији ․․․․․

То што знаш када се искушење обично јавља, може ти помоћи да га потпуно избегнеш. На пример, размисли о измишљеној сцени из увода. На основу ког упозоравајућег знака је Каролина могла унапред закључити да журка неће проћи без проблема? Како је могла у потпуности да избегне искушење?

◼ Сада када си (1) установио шта је искушење и (2) увидео када се обично јавља, спреман си да нешто предузмеш. Најважније је да увидиш како можеш свести искушење на најмању могућу меру или га потпуно избећи. Напиши шта би могао да урадиш.

․․․․․

․․․․․

(Примери: Ако после часова редовно срећеш школске другове који ти нуде цигарете, можда би могао да се враћаш кући другим путем. Ако често преко Интернета добијаш нежељене поруке с порнографским садржајем, могао би да инсталираш програм који ће блокирати поруке од тог пошиљаоца и сајтове са сличним садржајем. Такође, могао би да будеш конкретнији када уносиш кључне речи у претраживач.)

Наравно, не можеш избећи сва искушења. Пре или касније, вероватно ћеш се суочити с неким нарочито снажним искушењем, можда када се будеш најмање надао. Шта тада можеш урадити?

Припреми се. Када га је „Сатана искушавао“, Исус је то одмах одлучно одбио (Марко 1:13). Због чега? Зато што је већ знао шта ће учинити у таквим ситуацијама. Размисли о томе. Исус није био робот. Могао је подлећи искушењу. Али он је унапред одлучио да ће увек бити послушан свом Оцу (Јован 8:28, 29). Исус је заиста стајао иза својих речи: „Нисам сишао с неба да вршим своју вољу, него вољу онога који ме је послао“ (Јован 6:38).

Запиши два разлога због којих треба да се одупреш искушењу с којим се најчешће суочаваш и два начина на које планираш да то урадиш.

1. ․․․․․

2. ․․․․․

Упамти — када подлегнеш искушењу, постајеш роб својих жеља (Титу 3:3). Зашто би дозволио да твоје жудње управљају тобом? Покажи зрелост тако што ћеш контролисати своје жеље уместо да оне контролишу тебе (Колошанима 3:5).

Више чланака из серије „Млади питају“ може се наћи на вебсајту www.watchtower.org/ype

[Фуснота]

^ Имена у овом чланку су промењена.

ЗА РАЗМИШЉАЊЕ

◼ Могу ли савршена бића доћи у искушење? (Постанак 6:1-3; Јован 8:44)

◼ Када се одупреш искушењу, како твоја верност утиче на друге? (Пословице 27:11; 1. Тимотеју 4:12)

[Оквир на 27. страни]

НАПРАВИ МАЛИ ЕКСПЕРИМЕНТ

Узми компас и постави га тако да игла показује север. Сада стави магнет с једне његове стране. Шта се догађа? Игла више не показује тачан правац. Уместо тога, окреће се ка магнету.

Твоја савест је попут тог компаса. Ако је исправно обликована, показиваће „север“ и помоћи ће ти да доносиш мудре одлуке. Али, снажан утицај лошег друштва који је попут магнета може искривити твоје морално просуђивање. Шта је поука? Избегавај особе и ситуације које би могле да ослабе твој морални осећај! (Пословице 13:20).

[Оквир на 27. страни]

ПРЕДЛОГ

Унапред размисли о томе шта би могао одговорити некоме ко покуша да те наведе на неисправно поступање. Не брини се. Не мораш рећи нешто што ће створити утисак да себе сматраш бољим од других. Често је једноставан, одлучан одговор све што је потребно. На пример, ако ти школски друг понуди цигарету, могао би да кажеш: „Немој да је трошиш на мене. Ја не пушим.“

[Слика на 28. страни]

Када подлегнеш искушењу, постајеш роб својих жеља