Пређи на садржај

Пређи на садржај

Благослови већи од богатства

Благослови већи од богатства

Благослови већи од богатства

ЏОН је имао веома успешну каријеру као стручни саветник у Сједињеним Државама. Већ као младић, путовао је по свету и добро зарађивао. Он и његова жена имали су лепу кућу и удобан живот. У очима других били су заиста срећни и успешни.

Запазимо још један пример. Од преко 5 000 кандидата, Костас * је био међу 80 изабраних за приправнике у једној угледној европској банци. Стално је напредовао у послу и за само неколико година постао је шеф једног великог одељења у другој банци. У време када је оставио тај посао како би отворио своју фирму, зарађивао је више за годину дана него што многи зараде за цео живот. Сматрао је себе срећним.

Међутим, оба ова човека уверени су да постоје благослови већи од материјалног богатства. На пример, Џон је данас волонтер који поучава друге Библији и помаже им да се приближе Богу. „Лично сам видео и доживео да материјално богатство не води до среће“, каже он. „Тежња да се оно стекне и сачува оставља мало времена за било шта друго. С друге стране, живот по библијским начелима пружа толико много благослова, као што су срећнији брак, унутрашњи мир и чиста савест.“

Костас каже нешто слично: „Бог не жели да живимо луксузно. Чврсто сам уверен да имамо обавезу да све оно што добијемо од њега а што премашује наше свакодневне потребе користимо у складу с његовом вољом.“ Недавно су Костас и његова породица почели да уче страни језик како би поучавали више људи о библијским начелима. Он каже: „Уверили смо се да давање више усрећује него примање“ (Дела апостолска 20:35).

Заиста, Џон и Костас су увидели да су духовни благослови много вреднији од материјалног богатства. Данијел Гилберт, професор са Харварда, запажа да су стручњаци за ментално здравље „провели деценије проучавајући везу између богатства и среће и дошли су до истог закључка да материјалне ствари повећавају човекову срећу када неко из крајњег сиромаштва прелази у средњу класу“. Међутим, додао је: „Након тога, оне немају велики утицај на срећу.“

Лекција која се учи на болан начин

„Када се пређе граница сиромаштва“, запазио је један стручњак, „повећање прихода има изненађујуће мало везе с личном срећом.“ Почетком прошлог века, један новинар је то добро разумео након интервјуа с Ендруом Карнегијем, пиониром индустрије челика, који је у то време био један од најбогатијих људи на свету. „Мени не треба завидети“, рекао је Карнеги. „Како ми богатство може помоћи? Имам шездесет година и не могу да сварим храну. Дао бих све своје милионе кад бих могао да вратим младост и здравље.“

Новинар је затим додао: „Господин Карнеги се изненада окренуо и тихим гласом, с горчином и неописивом дубином осећања рекао: ’Када би ми била понуђена Фаустова нагодба, прихватио бих је. Радо бих продао све што имам када бих могао да изнова живим.‘“ Један други мултимилионер, нафтни магнат Џ. Пол Гети, сложио се с њим: „Новац није обавезно повезан са срећом. Можда само с несрећом.“

Можда ћете се сложити с библијским писцем који је затражио од Бога: „Не дај ми ни сиромаштва ни богатства. Дај ми да једем хлеба колико ми треба, да се не бих заситио, па те се одрекао и рекао: ’Ко је Јехова?‘, и да не бих осиромашио, па онда крао и оскрнавио име свог Бога“ (Пословице 30:8, 9).

Соломон, краљ древног Израела, рекао је: „Постао сам већи и силнији од свих који су пре мене били у Јерусалиму.“ Па ипак, додао је: „Све [је] то била испразност и трчање за ветром.“ Такође је рекао: „Благослов од Јехове обогаћује, и никакав бол Бог при том не задаје“ (Проповедник 2:9-11; 5:12, 13; Пословице 10:22).

Пут до вечних благослова

Јасно је да можемо пронаћи праву и трајну срећу тек када задовољимо своје духовне потребе. Ако Бога ставимо на прво место, видећемо да ће наш живот у сваком погледу постати испуњенији и срећнији.

На срећу, можемо рећи да новац неће заувек бити узрок брига. Библија нас уверава да ће у будућности похлепа и немилосрдан трговачки свет бити трајно уклоњени (1. Јованова 2:15-17). Божјим новим поретком који ће тада уследити владаће његова праведна начела. Земља ће бити претворена у рај, као што је Бог у почетку и намеравао када је створио први људски пар. Биће заиста велики благослов посматрати како цела земља постаје пуна среће, мира и љубави! (Исаија 2:2-4; 2. Петрова 3:13; 1. Јованова 4:8-11).

Живот у том свету неће бити празан ни досадан. Материјални благослови доћи ће заједно с духовним када Бог испуни своју првобитну намеру да људи живе заувек у рају на земљи. Сигурни смо да ће тада бити довољно хране и да ће свако имати свој дом и задовољавајућ посао. Сиромаштво ће потпуно нестати (Псалам 72:16; Исаија 65:21-23; Михеј 4:4).

Нико ко искрено исказује веру у Јехову, Бога Библије, неће се разочарати (Римљанима 10:11-13). Заиста је мудро тежити за благословима који су већи од богатства! (1. Тимотеју 6:6-10).

[Фуснота]

^ Име је промењено.

[Истакнути текст на 8. страни]

Ако Бога ставимо на прво место, наш живот ће бити испуњенији

[Слика на 8. страни]

Мудро располагање новцем може допринети срећнијем животу