Пређи на садржај

Пређи на садржај

Како да боље користим своје време?

Како да боље користим своје време?

Млади питају

Како да боље користим своје време?

„Случајно сам чуо једну шалу на мој рачун. Рекли су да онај ко жели да се нађемо негде у четири треба да ми каже да дођем у три. Тада сам схватио да морам боље да планирам своје време“ (Роберт) *

ЗА КОЛИКО сати би волео да продужиш свој дан? На шта би утрошио то време?

□ Изласци с пријатељима

□ Спавање

□ Учење

□ Вежбање

□ Друго ․․․․․

Иако би било дивно да имамо више сати током дана, то се неће догодити! Онда, шта можеш да урадиш? Многи млади су увидели да им добар план помаже да добију тих неколико преко потребних сати. Такође су приметили да због доброг планирања доживљавају мање стреса, имају боље оцене и стичу веће поверење својих родитеља. Осмотримо како би и теби могао помоћи добар распоред времена.

1. проблем: прављење распореда

Шта може бити препрека. Довољно је само да помислиш на планирање па да се осећаш спутано. Волиш да се ствари спонтано одвијају и не желиш да сваки минут твог живота буде испланиран.

Како ће ти користити. Краљ Соломон је написао: „Замисли марљивог човека сигурно доносе корист“ (Пословице 21:5). Нема сумње да је Соломон имао пуно одговорности. Био је супруг, отац и краљ — и све то вероватно пре него што је напунио 20 година! Касније је имао још више обавеза. Слично томе, и ти већ радиш доста тога. Како године одмичу, твоје обавезе ће се повећавати. Што пре научиш да их добро распоредиш, то боље!

Шта кажу твоји вршњаци. „Пре око шест месеци, почео сам да правим распоред активности. Желео сам да олакшам себи живот и изгледа да је тај распоред био пун погодак!“ (Ђорђе).

„Подсетници ми помажу да се придржавам свог плана. Када имам додатне задатке које морам да обавим, мама и ја их запишемо и договарамо се како можемо једна другој помоћи да их све испунимо“ (Милица).

Шта ће ти помоћи. Посматрај то на следећи начин: Замисли да крећеш на пут колима и да сваки члан породице без икаквог реда убацује торбе у пртљажник. Изгледа да неће бити довољно места за све ствари. Шта да урадиш? Могао би да их извадиш и почнеш испочетка, стављајући најпре велике кофере. Постепено ће бити места и за мање торбе.

Исто је и са твојим животом. Ако испуњаваш своје време малим стварима, можда нећеш стићи да обавиш важније. Најпре направи простора за оно што је важно и биће ти драго кад видиш колико ти времена остаје за друге активности! (Филипљанима 1:10).

Које су најважније активности које треба да обавиш?

․․․․․

Сада погледај списак, одреди којим стварима треба дати приоритет и означи их бројем по важности. Ако прво урадиш оно што је најважније, вероватно ћеш се изненадити колико ће ти времена остати за друге ствари. Али, упамти, уколико радиш супротно, нећеш постићи исти успех.

Шта можеш да урадиш. Набави џепни планер и упиши у њега ствари које треба да обавиш, по реду важности. Уместо планера би могао да користиш и нешто од овде наведеног.

□ Календар у мобилном

□ Мали нотес

□ Календар у компјутеру

□ Стони календар

2. проблем: придржавање распореда

Шта може бити препрека. Након школе желиш да се опустиш и гледаш телевизију само неколико минута. Или си намеравао да учиш, али онда добијеш поруку с позивом у биоскоп. Не можеш да помериш време приказивања филма али можеш да одложиш учење за увече. ’Осим тога‘, кажеш себи, ’чини ми се да боље учим под притиском.‘

Како ће ти користити. Имаћеш боље оцене ако учиш када си одморан и боље концентрисан. Осим тога, зар већ ниси довољно под стресом? Зашто би још више отежавао ситуацију тиме што на брзину прелазиш градиво ноћ уочи контролног? Шта ће бити ујутру? Могао би да се успаваш, будеш под великим стресом, трчиш из куће и можда закасниш у школу (Пословице 6:10, 11).

Шта кажу твоји вршњаци. „Волим да гледам телевизију, свирам гитару и дружим се с пријатељима. Све то није погрешно, али понекад због тога не стигнем да урадим важније ствари или их радим на брзину“ (Јован).

Шта ће ти помоћи. Немој да планираш само оно што мораш да радиш — већ и нешто у чему уживаш. „Лакше ми је да урадим оно што морам кад знам да сам за касније испланирао активности које волим“, каже Јован.

Други предлог: Постави неки већи циљ а затим мање циљеве који ће ти помоћи да се држиш тог првобитног плана. Шеснаестогодишњи Ђорђе ког смо већ поменули, каже: „Волео бих да једног дана пуновремено поучавам друге Библији. Тај циљ ми помаже да се сада придржавам свог распореда док се припремам за време када ћу имати много више обавеза.“

Шта можеш да урадиш. Напиши један или два реална циља која би могао постићи у наредних шест месеци.

․․․․․

Који реалан циљ би могао поставити за наредне две године и шта већ сада треба да радиш да би га остварио?

․․․․․

3. проблем Уредност и организованост

Шта може бити препрека. Можда не увиђаш како ти уредност и организованост могу помоћи да боље користиш своје време. Поред тога, много је лакше бити неуредан. Собу можеш спремити и сутра — или не мораш уопште! Теби не смета хаос, па мислиш да то и није толико важно. Или можда ипак јесте?

Како ће ти користити. Ако је све око тебе уредно и на свом месту, уштедећеш време које би утрошио тражећи загубљене ствари. Осим тога, бићеш мирнији, што свакако желиш (1. Коринћанима 14:40).

Шта кажу твоји вршњаци. „Понекад не стигнем да сложим одећу па у том хаосу губим ствари које су ми потребне!“ (Марија).

„Недељу дана нисам могао да пронађем новчаник и стварно сам се нервирао због тога. Коначно сам га пронашао док сам поспремао собу“ (Филип).

Шта ти може помоћи. Потруди се да сваку ствар што пре вратиш на своје место. Ако то чиниш редовно уместо да чекаш да неред измакне контроли, брже ћеш спремити собу и лакше ћеш наћи своје ствари.

Шта можеш да урадиш. Нека ти уредност пређе у навику. Држи све на свом месту и уверићеш се да ће ти то олакшати живот.

Почни од малих ствари — и то већ данас! Који предлози из овог чланка су ти највише користили?

․․․․․

Примењиваћу ове савете ․․․․․ седмица и видећу да ли ће ми помоћи.

Више чланака из серије „Млади питају“ може се наћи на вебсајту www.watchtower.org/ype

[Фуснота]

^ Имена у овом чланку су промењена.

ЗА РАЗМИШЉАЊЕ

◼ Колико сати спавања ти је неопходно да би најбоље функционисао?

◼ Ко би могао да ти помогне око прављења распореда?

◼ Ако већ имаш распоред, које промене можеш направити у њему?

[Оквир/Слика на странама 20, 21]

Чему млади узраста од 8 до 18 година посвећују сате током седмице:

17

својим родитељима

30

школи

44

гледању телевизије, игрању видео-игрица, размењивању електронских порука и слушању музике

НА ШТА ТРОШИМ СВОЈЕ ВРЕМЕ?

Упиши колико сати недељно

гледаш телевизију: ․․․․․

играш видео-игрице: ․․․․․

користиш компјутер: ․․․․․

слушаш музику: ․․․․․

Укупно:

Колико сати недељно бих могао да посветим важнијим стварима: ․․․․․

[Слика на 20. страни]

Ако прво убацујеш мање ствари, нећеш имати места за оно што је важније