Пређи на садржај

Пређи на садржај

Буди храбар — Јехова је с тобом!

Буди храбар — Јехова је с тобом!

’Буди храбар и јак! С тобом је Јехова, твој Бог‘ (ИС. НАВ. 1:9)

1, 2. (а) Шта нам је потребно да бисмо се изборили с кушњама? (б) Како би објаснио шта је вера? Наведи пример.

ПРЕМДА смо радосни што служимо Јехови, и ми имамо проблеме као и сви остали људи и можда ’трпимо због праведности‘ (1. Петр. 3:14; 5:8, 9; 1. Кор. 10:13). Да бисмо се изборили с кушњама, потребни су нам вера и храброст.

2 Али шта је у ствари вера? Апостол Павле је написао: „Вера је чврсто поуздање да ће се догодити оно чему се надамо, доказ онога што је стварно, премда се не види“ (Јевр. 11:1). У неким библијским преводима, вера се пореди са документом који служи као доказ о власништву. Када имамо такав документ, тада смо сигурни да нам одређена имовина припада. Слично томе, када имамо веру, ми смо потпуно сигурни да ће Бог испунити оно што је обећао и да је све што нам каже у својој Речи истина, чак и оно што не можемо видети.

3, 4. (а) Шта је храброст? (б) Како можемо стећи више вере и храбрости?

3 Храброст се дефинише као „духовна, емоционална и морална снага да се говори и поступа одважно упркос препрекама и опасностима“ (The New Interpreter’s Dictionary of the Bible). Храбра особа је одважна и спремна је да прође кроз тешкоће због својих уверења (Мар. 6:49, 50; 2. Тим. 1:7).

4 Сигурно свако од нас разуме колико је важно да имамо веру и храброст. Али можда желимо да их показујемо у још већој мери. Један начин како можемо стећи више вере и храбрости јесте да пажљиво размотримо пример неких библијских личности на које се у томе можемо угледати.

ЈЕХОВА ЈЕ БИО СА ИСУСОМ НАВИНОМ

5. Шта је било потребно Исусу Навину да би био добар вођа?

5 Размислимо о нечем што се догодило пре 3 500 година. Прошло је 40 година након што је Јехова својом моћном руком избавио милионе Израелаца из ропства у Египту. Пророк Мојсије, вођа израелског народа, тада је имао 120 година. Он је са горе Навав видео Обећану земљу након чега је умро. Наследио га је Исус Навин, човек „пун духа мудрости“ (Пон. зак. 34:1-9). Израелци су се спремали да освоје Ханан. Да би их успешно водио, Исусу Навину је била потребна Божја мудрост. Поред тога, морао је да исказује веру у Јехову и да буде храбар и јак (Пон. зак. 31:22, 23).

6. (а) Према Исусу Навину 23:6, за шта нам је потребна храброст? (б) Шта можемо научити из Дела апостолских 4:18-20 и 5:29?

6 Израелцима је сигурно доста значило што је Исус Навин током дугогодишњег освајања хананске земље показивао мудрост, храброст и веру. Била им је потребна храброст не само у борби већ и да би били послушни Богу. Пред крај свог живота, Исус Навин им је рекао: „Будите веома храбри да држите и вршите све што је написано у књизи Мојсијевог закона, тако да не одступате од тога ни десно ни лево“ (Ис. Нав. 23:6). И нама је потребна храброст да увек слушамо Јехову Бога, а то посебно важи за ситуације када други траже да урадимо нешто што није по његовој вољи. (Прочитати Дела апостолска 4:18-20; 5:29.) Ако се поуздамо у Јехову и молимо га за вођство, он ће нам помоћи да будемо храбри.

КАКО МОЖЕМО БИТИ УСПЕШНИ

7. Шта је требало да Исус Навин ради да би био храбар и успешан?

7 Да бисмо имали храброст која је потребна за вршење Божје воље, треба да проучавамо и примењујемо Божју Реч. Јехова је то рекао Исусу Навину када је он заменио Мојсија као вођу: „Буди храбар и веома јак да савесно чиниш све што ти је заповеђено у закону који ти је дао мој слуга Мојсије [...] Нека се ова књига закона не одваја од твојих уста. Пажљиво је читај дан и ноћ, да би савесно чинио све што је у њој написано, јер ћеш тада бити успешан на свом путу и поступаћеш мудро“ (Ис. Нав. 1:7, 8). Исус Навин је послушао тај савет и ’био је успешан‘. Ако и ми будемо поступали попут њега, бићемо храбрији и успешнији као Божје слуге.

Годишњи цитат за 2013. гласи: ’Буди храбар и јак! С тобом је Јехова, твој Бог‘ (Исус Навин 1:9)

8. На ком стиху се темељи годишњи цитат за 2013. и како ће ти те речи користити?

8 Исуса Навина је несумњиво веома ојачало када му је Јехова рекао: „Буди храбар и јак! Не бој се и не плаши се, јер куд год пођеш, с тобом је Јехова, твој Бог“ (Ис. Нав. 1:9). Јехова је и са нама. Зато не треба да се ’бојимо нити плашимо‘ без обзира на то какве кушње имамо. Посебно су значајне речи: ’Буди храбар и јак! С тобом је Јехова, твој Бог.‘ Ове речи из Исуса Навина 1:9,  биће наш годишњи цитат за 2013. годину. Оне ће нас сигурно јачати током предстојећих месеци, баш као и други примери вере и храбрости које ћемо даље размотрити.

ОНЕ СУ ХРАБРО СТАЛЕ НА БОЖЈУ СТРАНУ

9. Како је Рава показала веру и храброст?

9 Када је Исус Навин послао двојицу ухода у Ханан, блудница Рава их је сакрила, а људе који су их тражили упутила је у погрешном смеру. Зато што је показала веру и храброст, она и њена породица били су поштеђени када су Израелци уништили Јерихон (Јевр. 11:30, 31; Јак. 2:25). Наравно, Рава је престала да живи неморално како би угодила Јехови. И неке данашње Божје слуге су показале веру, храброст и моралну снагу када су промениле свој живот да би угодиле Богу.

10. У којим околностима је Рута одлучила да служи Јехови и како ју је он наградио?

10 Рута је била Моавка и живела је после Исуса Навина. Пошто је била удовица једног Израелца, вероватно је знала нешто о Јехови. Рута је показала храброст тако што је одлучила да служи Јехови. Њена свекрва Нојемина, која је такође била удовица, одлучила је да напусти Моав и врати се у Витлејем, град у Израелу. Током путовања, Нојемина је наговарала Руту да се врати свом народу, али она је одговорила: „Немој ме наговарати да те оставим и да одем од тебе [...] Твој народ биће мој народ и твој Бог мој Бог“ (Рута 1:16). Рута је заиста тако и мислила. На крају се удала за Воза, Нојемининог рођака. С њим је добила сина и тако је постала Давидова и Исусова преткиња. Њен пример недвосмислено показује да Јехова награђује веру и храброст (Рута 2:12; 4:17-22; Мат. 1:1-6).

ОНИ СУ РИЗИКОВАЛИ СВОЈ ЖИВОТ!

11. Како су Јодај и Јосавеја показали храброст и до чега је то довело?

11 Наша храброст и вера биће ојачани када видимо да је Бог био уз оне који су били неустрашиви и који су његову вољу и добробит суверника стављали испред своје добробити. Првосвештеник Јодај и његова жена Јосавеја су један такав пример. Након смрти краља Охозије, његова мајка Готолија је побила све краљеве синове и преотела престо. Међутим, Јодај и Јосавеја су успели да спасу Охозијиног сина Јоаса. Скривали су га шест година и тиме се изложили великој опасности. Седме године, Јодај је поставио Јоаса за краља и погубио Готолију (2. Краљ. 11:1-16). Касније је помагао краљу Јоасу да обнови Јеховин храм. Јодај је имао 130 година када је умро и био је сахрањен код краљева „јер је чинио добро у Израелу, добро је служио истинитом Богу и његовом дому“ (2. Лет. 24:15, 16). Захваљујући томе што су он и његова жена били храбри, сачувана је краљевска лоза од Давида до Месије.

12. Како је Авдемелех показао храброст?

12 Авдемелех је био евнух на двору краља Седекије и ризиковао је свој живот због пророка Јеремије. Седекија је предао тог пророка јудејским кнезовима, који су га лажно оптужили за побуну, бацили у бунар пун блата и оставили га да тамо умре (Јер. 38:4-6). Авдемелех се код краља Седекије заузео за Јеремију иако се тиме изложио опасности јер је тај пророк био омражен. Краљ Седекија је рекао Авдемелеху да узме 30 људи и да избави Јеремију из бунара. Бог је преко Јеремије обећао Авдемелеху да ће преживети вавилонску опсаду Јерусалима (Јер. 39:15-18).  Бог награђује оне који храбро врше његову вољу.

13. Како су тројица Јевреја показала храброст и шта од њих можемо научити?

13 У седмом веку пре н. е., тројица Јевреја су из прве руке видели да Јехова награђује веру и храброст својих слугу. Краљ Навуходоносор је окупио вавилонске званичнике и наредио да се сви поклоне огромном кипу од злата. Свако ко то не би урадио био би бачен у ужарену пећ. Тројица Јевреја су му с поштовањем рекла: „Наш Бог коме служимо може нас избавити. Он ће нас и избавити из ужарене огњене пећи и из твоје руке, краљу. Али ако то и не учини, знај, краљу, да твојим боговима нећемо служити нити ћемо се поклонити златном кипу који си подигао“ (Дан. 3:16-18). У Данилу 3:19-30 је описано како их је Бог избавио. Иако се вероватно нећемо наћи у таквој кушњи, наша беспрекорност ће свакако бити испитана, али будимо сигурни да ће нас Бог наградити за веру и храброст.

14. Према шестом поглављу Данила, како је тај пророк показао храброст и шта се на крају десило?

14 Данило је показао веру и храброст када су његови противници убедили краља Дарија да изда одредбу према којој ’свако ко у раздобљу од тридесет дана управи молбу било ком богу или човеку осим краљу, треба да буде бачен у лавовску јаму‘. Када је Данило сазнао да је тај документ потписан, он је ушао у своју кућу. ’Прозори његове горње собе били су отворени према Јерусалиму. Ту је три пута на дан клечао на коленима и молио се и давао хвалу свом Богу, као што је то и раније редовно чинио‘ (Дан. 6:6-10). Данило је био бачен у лавовску јаму, али Јехова га је избавио (Дан. 6:16-23).

15. (а) Зашто су Акила и Прискила пример вере и храбрости? (б) Шта значе Исусове речи из Јована 13:34 и како многе Божје слуге поступају у складу с тим?

15 У Библији се каже да су Акила и Прискила „свој живот изложили опасности“ због Павла иако се не говори под каквим је околностима то било (Дела 18:2; Римљ. 16:3, 4). Били су храбри и поступали су у складу са следећим Исусовим речима: „Нову вам заповест дајем: Волите један другога. Као што сам ја волео вас, тако и ви волите један другога“ (Јов. 13:34). Према Мојсијевом закону Израелац је морао да воли свог ближњег као самог себе (Лев. 19:18). Зашто је онда Исусова  заповест била ’нова‘? Зато што је Исус очекивао од својих ученика да се толико воле да буду спремни да дају чак и живот једни за друге, као што је и он то учинио. Многе Божје слуге показују љубав тако што храбро ’излажу свој живот опасности‘ да би заштитили сувернике од непријатеља. (Прочитати 1. Јованову 3:16.)

Први хришћани нису ни помишљали на то да се одрекну своје вере

16, 17. С којим испитом вере су се суочили први хришћани и како се то може упоредити са оним што су доживели неки хришћани у савремено доба?

16 Попут Исуса, први хришћани су обожавали само Јехову (Мат. 4:8-10). Нису хтели да приносе ка̂д у част римског цара. (Видети слику.) Данијел Маникс је написао: „Врло мало хришћана се одрекло свог става, премда се, у ту сврху, у арени налазио олтар на ком је горела ватра. Све што је затвореник требало да уради било је да баци шаку тамјана на ватру, након чега би добио писану потврду о приношењу жртве и био би пуштен. Такође му је брижљиво објашњено да то није чин обожавања цара, већ само признавање његове божанске природе коју има као поглавар римске државе. И поред свега тога, готово ниједан хришћанин није искористио ту прилику“ (Those About to Die).

17 Браћи и сестрама који су били у нацистичким логорима у више наврата је пружена прилика да избегну смрт и буду пуштени на слободу. Требало је само да потпишу изјаву којом се одричу своје вере у Јехову. Али мало њих је то учинило. Током геноцида у Руанди, Тутси и Хуту Сведоци су ризиковали свој живот да би заштитили једни друге. У таквим кушњама је заиста неопходно имати веру и храброст.

ЈЕХОВА ЈЕ С НАМА!

18, 19. Који библијски примери вере и храбрости нам могу помоћи да проповедамо добру вест?

18 Данас имамо част да објављујемо добру вест о Божјем Краљевству и да стварамо ученике, што је највећи задатак који је Бог икада поверио својим слугама (Мат. 24:14; 28:19, 20). Веома смо захвални што нам је Исус пружио изванредан пример! Он је ’ишао од града до града и од села до села, проповедајући и објављујући добру вест о Божјем краљевству‘ (Лука 8:1). Попут њега и нама су потребни вера и храброст да бисмо проповедали добру вест о Краљевству. Уз Божју помоћ и ми можемо бити храбри попут Ноја, који је неустрашиво проповедао безбожним људима пре него што је дошао Потоп (2. Петр. 2:4, 5).

19 Молитва нам може помоћи да проповедамо добру вест. Када су се неки Христови ученици који су били прогоњени молили Богу да ’одважно говоре његову реч‘, он је услишио њихову молитву. (Прочитати Дела апостолска 4:29-31.) Уколико се и ми понекад плашимо да проповедамо од куће до куће, Јехова ће нас услишити ако му се молимо за више вере и храбрости. (Прочитати Псалам 66:19, 20.) *

20. Чију подршку имамо као Јеховине слуге?

20 Није лако вршити Божју вољу у овом злом свету. Али ми нисмо сами. Бог је уз нас, а и његов Син, Поглавар скупштине. Широм света има више од седам милиона Јеховиних сведока. Зато сви ми и даље исказујмо веру и проповедајмо добру вест имајући у мислима речи годишњег цитата за 2013: ’Буди храбар и јак! С тобом је Јехова, твој Бог‘ (Ис. Нав. 1:9).

^ одл. 19 Видети чланак „Буди храбар и веома јак“ у Стражарској кули од 15. фебруара 2012.