Пређи на садржај

Пређи на садржај

С НАСЛОВНЕ СТРАНЕ

Да ли је крај света близу?

Да ли је крај света близу?

Да ли ће Бог допустити да људи до у недоглед тлаче једни друге и угрожавају опстанак човечанства? Неће. Као што смо видели у претходном чланку, Бог ће окончати тлачење и патњу који већ вековима погађају људе. Он жели да знамо да је то време близу. Како то можемо знати?

Ево једног примера: Замислите да желите да негде отпутујете колима. Вероватно бисте најпре потражили пут на карти или на интернету да бисте знали како да стигнете до свог одредишта. Касније током путовања ви запажате знакове и друге оријентире који вас уверавају да сте на правом путу. Тако сте сигурни да се приближавате циљу. Слично томе, Бог је дао да се у његовој Речи, Библији, запише шта ће се догађати у свету непосредно пре краја. Док запажамо све те догађаје у свету, ми смо сигурни да је крај близу.

Дакле, у Библији је био проречен један посебан период након ког ће доћи крај. Тај период се разликује од било ког другог у историји. По чему? Погледајмо шта Божја Реч каже о томе.

1. СВЕТСКИ ДОГАЂАЈИ. У пророчанству које је забележено у 24. поглављу Јеванђеља по Матеју наводе се догађаји који заједно представљају један знак. Тај знак показује да живимо у периоду „свршетка овог поретка“ и да ће ускоро „доћи крај“ (стихови 3, 14). Нека обележја тог знака су ратови, глад, земљотреси по разним местима, пораст безакоња, недостатак љубави међу људима, као и лукави покушаји верских вођа да заведу људе (стихови 6-26). Наравно, ти догађаји и појаве нису ништа ново — било је тога и раније. Међутим, Свето писмо показује да ће се пре краја све то дешавати у истом периоду. Осмотримо још три значајна доказа да је крај близу.

2. ОСОБИНЕ ЉУДИ. У Светом писму је још записано да ће у „последњим данима“ — у периоду који ће претходити крају — доћи до великог пада моралних вредности. У њему стоји: „Људи ће бити себични, похлепни за новцем, умишљени, охоли, хулници, непослушни родитељима, незахвални, неверни, безосећајни према другима, неспремни за било какав договор, клеветници, необуздани, окрутни, без љубави према доброти, издајници, тврдоглави, поносни, који више воле ужитке него Бога“ (2. Тимотеју 3:1-4). Истина, то што људи не поштују једни друге није ништа ново. Међутим, у „последњим данима“ је та појава толико изражена да их Библија описује као „нарочито тешка времена“. Да ли сте и ви приметили да све више људи показује тако лоше особине?

3. УНИШТАВАЊЕ ЗЕМЉЕ. У Светом писму пише да ће Бог ’уништити оне који земљу уништавају‘ (Откривење 11:18). На које све начине људи уништавају нашу планету? Погледајмо како су они то чинили у време када је живео Божји слуга Ноје: „Земља се искварила у очима истинитог Бога и напунила се насиљем. Бог је погледао земљу и она је била искварена.“ Зато је Бог рекао: „Уништићу их“ (Постанак 6:11-13). Да ли сте приметили да и данас има много насиља? Осим што људи уништавају нашу планету тако што су је напунили насиљем, они данас имају моћ коју никада раније нису имали — да је и дословно униште. На основу чега то можемо рећи? Они у својим рукама имају моћно оружје којим би могли да с лица земље збришу читаво човечанство. Још један начин на који уништавају нашу планету јесте тај што загађују све оно од чега зависи наш живот — ваздух који удишемо, екосистеме с бројним врстама биљака и животиња, као и океане.

Размислите о следећем: Да ли су људи пре једног века имали моћ да потпуно униште земљу? Какву моћ они данас имају види се по томе што развијају све напредније оружје, као и по томе што наносе велику штету животној средини. Технологија толико брзо напредује да људи нису у стању да разумеју и контролишу последице тог напретка. Ипак, наша будућност не зависи од људи. Бог је обећао да ће уништити оне који уништавају земљу пре него што нестане сав живот с ње.

4. ПРОПОВЕДАЊЕ ШИРОМ СВЕТА. Проречено је још нешто по чему ће се видети да је крај близу: „Ова добра вест о краљевству проповедаће се по целом свету за сведочанство свим народима, и тада ће доћи крај“ (Матеј 24:14). То организовано проповедање ће се разликовати од свих покушаја ширења вере кроз историју. Проречено је да ће се током последњих дана проповедати „добра вест о [Божјем] краљевству“. Да ли знате за неку верску групу која то чини? Ако неко и проповеда, да ли то чини само на неким местима или по „целом свету за сведочанство свим народима“?

Вест о Божјем Краљевству проповеда се широм света на стотинама језика

Веб-сајт www.pr418.com такође усмерава пажњу на добру вест о Божјем Краљевству. На њему на више од 700 језика излази литература у којој се објашњава шта је Божје Краљевство и шта ће оно постићи. Да ли се ико у тој мери залаже за то да се добра вест шири по целом свету? Много пре него што је почео да се користи интернет, Јеховини сведоци су већ били познати по томе што су проповедали добру вест о Божјем Краљевству. Од 1939. године, на насловној страни сваког издања Стражарске куле налазе се речи „гласник Јеховиног Краљевства“. У једној књизи која говори о религијама каже се да је проповедничка активност Јеховиних сведока „готово без премца по свом обиму и ревности с којом се обавља“. Порука коју Сведоци преносе јесте добра вест да ће ускоро, када Божје Краљевство ступи у акцију, „доћи крај“.

ПОСЕБАН ПЕРИОД У ИСТОРИЈИ ЧОВЕЧАНСТВА

Да ли примећујете да се сва ова четири доказа која потврђују да је крај близу одигравају пред вашим очима? Више од једног века, овај часопис прати светске догађаје и износи чињенице које помажу читаоцима да се увере да је крај близу. Међутим, многи се не би сложили с тим јер мисле да се чињеницама и статистичким подацима може лако манипулисати и да се могу различито тумачити. Они такође тврде да због савремених средстава комуникације само делује да је ситуација у свету гора него што је била раније. Па ипак, докази потврђују да заиста живимо у једном посебном периоду у историји човечанства.

Неки стручњаци сматрају да ће ускоро на земљи доћи до великих промена. На пример, 2014. године је група истакнутих научника упозорила Савет безбедности Уједињених нација на факторе који прете опстанку човечанства. У једном научном билтену се наводи њихова процена: „Пажљива анализа ових фактора наводи на закључак да је ризик од технолошке катастрофе која прети опстанку човечанства изузетно висок“ (Bulletin of the Atomic Scientists). Многи људи су све уверенији да живимо у посебном периоду у историји човечанства. Издавачи овог часописа и многи читаоци такође чврсто верују да заиста живимо у последњим данима и да је крај близу. Али уместо да се плашимо будућности, можемо се радовати ономе што нам предстоји. Зашто? Зато што можемо преживети крај.