Vrati se na sadržaj

Habtemikael Tesfamarijam sa svojom ženom Leterbirhan Bezabh pre nego što je uhapšen

25. APRIL 2018.
ERITREJA

Dva starija Svedoka preminula u zatvoru u Eritreji

Dva starija Svedoka preminula u zatvoru u Eritreji

Početkom 2018, Habtemikael Tesfamarijam i Habtemikael Mekonen, dvojica Jehovinih svedoka, preminuli su u zatvoru Mai Serva kod Asmare. Obojica su uhapšeni u leto 2008. zbog svoje vere i proveli su skoro čitavu deceniju u zatvoru u surovim uslovima.

Gospodin Tesfamarijam je iznenada preminuo 3. januara 2018, u svojoj 76. godini, u zatvoru Mai Serva. Oni koji su bili zatvoreni s njim veruju da je doživeo moždani udar. Gospodin Tesfamarijam je rođen 1942, u Adi Jakuluu, u Mendeferi, u Eritreji. Postao je Jehovin svedok 1970. i odbio je da se odrekne svoje vere uprkos nepravednom zatvaranju i maltretiranju. Iza sebe je ostavio suprugu Leterbirhan Bezabh, četiri sina i tri ćerke.

Gospodin Mekonen je preminuo 6. marta 2018, u svojoj 77. godini, u istom zatvoru. Drugi zatvorenici veruju da je umro jer su mu otkazali bubrezi. Gospodin Mekonen je rođen 1940, u selu Kudo Felasi na jugu Eritreje. Jehovin svedok je postao pre više od 55 godina i, kao i gospodin Tesfamarijam, nije želeo da se odrekne svoje vere iako je bez ikakvog razloga zatvoren i maltretiran. Iza sebe je ostavio suprugu Mihret Elijas, kao i sina i ćerku.

Nepravedno zatvaranje i zlostavljanje

Gospodin Mekonen je bio kod kuće kada ga je u julu 2008. policija uhapsila bez ikakve optužnice. Gospodin Tesfamarijam je takođe uhapšen kod kuće, u avgustu 2008. Obojica su ubrzo prebačena u ozloglašen zatvor Mejtir, koji se nalazi u pustinji severno od Asmare. Tamo su podnosili surove i nehumane uslove. Vlasti su Svedoke posebno kažnjavale tako što su ih od oktobra 2011. do avgusta 2012. držale u dopola ukopanim objektima zvanim „podzemlje“. Tamo su zatvorenici leti trpeli nesnosne vrućine, bez dovoljno hrane i vode, zbog čega je nekima zdravlje ozbiljno narušeno.

Vlasti su 2017. prebacile Svedoke iz zatvora Mejtir u zatvor Mai Serva, gde su mogli da primaju pakete sa hranom od svoje porodice, kao i da dobiju medicinsku negu kada su ozbiljno bolesni. Zatvorenicima je bilo drago što su prebačeni u zatvor u kom nisu vladali tako surovi uslovi, ali gospodin Tesfamarijam i gospodin Mekonen nikada se nisu u potpunosti oporavili od pređašnjeg zlostavljanja.

Habtemikael Mekonen sa svojom ženom Mihret Elijas pre nego što je uhapšen

Gospodin Tesfamarijam i gospodin Mekonen nisu prvi Svedoci koji su umrli u zatvoru u Eritreji ili ubrzo nakon oslobađanja. Zbog nehumanih uslova i maltretiranja, još dvojica Svedoka su umrla u zatvoru, a još trojica ubrzo nakon što su oslobođeni. Zdravlje najmanje sedam Svedoka koji su oslobođeni pre nekoliko godina ozbiljno je narušeno i oni i dalje osećaju posledice onoga što su doživeli u zatvoru. Zbog svoje vere, u zatvorima u Eritreji i dalje se nalazi 53 Svedoka, među kojima je i Tareke, brat gospodina Tesfamarijama.

Progonstvo predstavlja „zločin protiv čovečnosti“

Savet Ujedinjenih nacija za ljudska prava izdao je 8. juna 2016. izveštaj na osnovu nalaza Istražne komisije UN za ljudska prava u Eritreji, čiji zadatak je bio da proveri navode o kršenju ljudskih prava u Eritreji. Komisija je zatražila od Eritreje da „poštuje slobodu veroispovesti“ i da „prestane da bez zakonskog osnova hapsi i zatvara građane zbog njihovih verskih ubeđenja, a naročito pripadnike određenih verskih zajednica, kao što su Jehovini svedoci [...] i da odmah potpuno oslobodi sve one koji su zatvoreni bez zakonskog osnova“. Komisija je zaključila da progonstvo na verskoj osnovi u Eritreji predstavlja „zločin protiv čovečnosti“.

Jehovini svedoci se nadaju da nedavna smrt gospodina Tesfamarijama i gospodina Mekonana neće proći nezapaženo kod međunarodne zajednice i da će te tragedije navesti iskrene predstavnike vlasti u Eritreji da preduzmu nešto kako bi pomogli onima koji su nepravedno zatvoreni zbog svoje vere.