Vrati se na sadržaj

30. JANUAR 2017.
ERITREJA

Još jedan Svedok u Eritreji preminuo nakon puštanja iz zatvora

Još jedan Svedok u Eritreji preminuo nakon puštanja iz zatvora

Tsehaje Tesfamarijam preminuo je u Asmari 30. novembra 2016. On je pušten iz zatvora 10. septembra 2015, jer mu je zdravlje bilo ozbiljno narušeno, a u zatvoru nije dobio odgovarajuće lečenje i negu. Rođen je 1941. u Nefasiti, u Eritreji. Oženio se 1973. sa Hagosom Kebreab s kojom ima četiri ćerke i tri sina. On se krstio kao Jehovin svedok 1958.

Gospodin Tesfamarijam je iz nepoznatih razloga uhapšen u januaru 2009. i od tada se nalazio u zatvoru Mejtir. Od 5. oktobra 2011. do avgusta 2012, on i još 24 Svedoka koji su se nalazili u istom zatvoru bili su zatvoreni u čeličnom objektu dopola ukopanom u zemlju. Takvi objekti su služili za posebno kažnjavanje. Nakon što su preživeli nesnosne letnje vrućine sa nedovoljno hrane i vode, zdravlje nekolicine njih bilo je ozbiljno narušeno.

Usled posledica ovakvog mučenja, Misgina Gebretinsae i Johanes Hajle preminuli su u zatvoru Mejtir, a Kahsaj Mekonen i Gojtom Gebrekristos preminuli su nakon što su bili oslobođeni. Gospodin Tesfamarijam je još jedna žrtva ovakvog terora.