Vrati se na sadržaj

Nekadašnji zatvor u Gaeti, gde su neka naša braća bila zatvorena zbog prigovora savesti

9. JUL 2020.
ITALIJA

Jehovini svedoci i pravo na prigovor savesti u Italiji

Jehovini svedoci i pravo na prigovor savesti u Italiji

Kao i mnoge druge zemlje, Italija danas priznaje pravo na odbijanje vojne službe zbog prigovora savesti. Ali nije uvek bilo tako. Ova zemlja je to osnovno ljudsko pravo prihvatila velikim delom zbog ogromne žrtve koju su Jehovini svedoci podneli.

Decenijama nakon Drugog svetskog rata, vojna služba u Italiji je po zakonu bila obavezna. Godine 1946, nakon završetka rata, u čitavoj zemlji je bilo svega 120 Svedoka. Ali kako je njihov broj rastao, sve više je bilo mladih Svedoka koji su odbijali da služe vojsku. To su činili zato što su se čvrsto držali biblijskih načela neutralnosti, uzdržavanja od nasilja i ljubavi prema bližnjima.

Italijanska podružnica je nedavno sprovela anketu koja je pokazala da su mnoga braća koja su bila u zatvoru zbog odbijanja vojne službe još uvek živa i da ih ima najmanje 14 180. Ta braća su bila u zatvoru uglavnom od sredine 1960-ih do kraja 1990-ih i osuđena su na ukupno 9 732 godine zatvora.

Serđo Albezano, istoričar iz Torina, rekao je da su Jehovini svedoci činili „većinu mladih koji su bili u zatvoru zato što su odbili da služe vojni rok“. Još je rekao da su zahvaljujući svojim snažnim uverenjima ti mladići „skrenuli pažnju javnosti na ovaj problem“.

Nekadašnji premijer Italije Đulio Andreoti, koji je 1960-ih služio kao ministar odbrane, želeo je lično da upozna neke Svedoke koji su u to vreme bili u zatvoru da bi razumeo zbog čega odbijaju vojnu službu. Kasnije je napisao: „Bio sam zadivljen [njihovim] čvrstim verskim ubeđenjima i odbijanjem da na bilo koji način učestvuju u politici. Nije slučajno što su bili čvrsto rešeni da ne obuku uniformu čak i kada je to značilo da će služiti dugogodišnje zatvorske kazne.“

Prvi zakon koji je omogućio odbijanje vojne službe donet je 1972. Nažalost, civilna služba koja je omogućena tim zakonom bila je pod vojnom upravom, tako da nije bila prihvatljiva za našu braću.

Italijanska vlada je 8. jula 1998. konačno usvojila novi zakon prema kom je civilna služba bila odvojena od vojne, čime je ispunjen uslov da ta služba bude prihvatljiva i Jehovinim svedocima. U avgustu 2004. Italija je usvojila zakon kojim je ukinuta vojna obaveza. Taj zakon je stupio na snagu u januaru 2005.

Među brojnim ekspertima koji zasluge za ovakve promene u italijanskom pravosuđu pripisuju Jehovinim svedocima je i Serđo Laričija, advokat i profesor emeritus na Univerzitetu Sapijenca u Rimu. On je rekao: „U vreme kada su vojni sveštenici prigovor savesti na vojnu službu definisali kao ’vređanje otadžbine, kao nešto što nema veze sa hrišćanskom zapovešću da volimo druge i kao izraz kukavičluka‘, čvrst stav mnogih Jehovinih svedoka doprineo je poboljšanju zakona i napretku društva u Italiji.“

Nepokolebljivost naše braće nije uticala samo na promenu zakona. Neki zatvorski čuvari postali su Jehovini svedoci nakon što su videli dobro vladanje naše braće u zatvoru. Jedan od njih je Đuzepe Sera. On kaže: „Primer tih mladih Svedoka podstakao me je [...] da počnem da proučavam Bibliju.“ Đuzepe je postao Jehovin svedok 1972. (Videti okvir.)

Mnogo smo srećni zbog hrabrosti koju su pokazale generacije naše braće i njihove porodice u Italiji, kao i mnoga druga braća širom sveta, koja ozbiljno shvataju zapovest da se više ne uče ratovanju (Isaija 2:4).