Vrati se na sadržaj

26. MAJ 2017.
RUSIJA

Jehovin svedok iz Danske uhapšen i zatvoren u Rusiji nakon upada policije na verski sastanak

Jehovin svedok iz Danske uhapšen i zatvoren u Rusiji nakon upada policije na verski sastanak

NJUJORK. Nakon što je Vrhovni sud Ruske Federacije 20. aprila 2017. doneo presudu protiv Jehovinih svedoka, uhapšen je jedan državljanin Danske zajedno s još nekoliko ruskih državljana kada je policija upala na miran verski skup koji se održavao tokom večeri 25. maja 2017.

Denis Kristensen

Najmanje 15 naoružanih policajaca i pripadnika Federalne službe bezbednosti upalo je na miran verski skup Jehovinih svedoka u gradu Orelu (slika gore). Policija je uzela fotokopije ličnih dokumenata svih prisutnih i oduzela im elektronske uređaje. Pored toga, pripadnici Federalne službe bezbednosti uhapsili su Denisa Kristensena, Jehovinog svedoka koji ima dansko državljanstvo. Ubrzo je u raznim krajevima grada policija pretresla četiri kuće Jehovinih svedoka.

Gospodin Kristensen je noć proveo u prostorijama Federalne službe, a danas je Sovjetski okružni sud u Orelu usvojio zahtev te službe i naredio da on bude zadržan u pritvoru do okončanja istrage. Gospodin Kristensen je prvi strani državljanin koji je nakon presude Vrhovnog suda postao žrtva ovakvih zvaničnih akcija protiv Jehovinih svedoka u Rusiji. Ukoliko bude osuđen, gospodin Kristensen bi mogao da se suoči s dugom zatvorskom kaznom.

Nakon presude Vrhovnog suda kojom su Jehovini svedoci proglašeni ekstremistima, a njihov Administrativni centar i 395 lokalnih verskih zajednica ukinuti, vlasti i drugi su organizovali preko 40 napada na njih, od kojih je upad u Orelu najskoriji.

Vandali su zapalili kuću u kojoj su održavani verski sastanci

Samo nekoliko sati nakon izricanja presude 20. aprila, grupa muškaraca demolirala je najveći objekat koji su Svedoci u Sankt Peterburgu koristili za održavanje svojih sastanaka i čak pretila vernicima. Vandali su napadali i druga mesta za sastajanje, pa čak i domove Svedoka u oblastima Kaljingrada, Moskve, Penze, Rostova, Sankt Peterburga, Jekaterinburga, Voronježa i Krasnojarska. U podmetnutom požaru 24. maja 2017. u gradu Žešartu u Republici Komi, ozbiljno je oštećena jedna kuća u kojoj su Svedoci održavali svoje sastanke. Pored policijskih upada i vandalizma, Jehovini svedoci trpe napade, pretnje u školi i na poslu, a neki su čak izgubili posao.

Dejvid Semonijan, portparol Jehovinih svedoka u njihovom glavnom sedištu, izjavio je: „Jehovini svedoci u celom svetu sada su još zabrinutiji za svoje suvernike u Rusiji. Ovi uznemirujući događaji očigledno su posledica nepravedne presude Vrhovnog suda Rusije. Zvanično smo uložili žalbu na ovu presudu 19. maja 2017. To će biti još jedna prilika za Rusiju da prekine neopravdane i nepravedne korake koje preduzima protiv Jehovinih svedoka. Pored toga, pripremamo i žalbu zbog nepravednog zatvaranja našeg suvernika, Denisa Kristensena.“

Kontakt:

Dejvid Semonijan, Služba za odnose s javnošću, tel.: +1 845 524 3000