18 УРОК

Как помагаме на събратята си във време на трудности?

Как помагаме на събратята си във време на трудности?

Доминиканска република

Япония

Хаити

Когато връхлети природно бедствие, Свидетелите на Йехова веднага организират оказването на помощ на събратята си, които са засегнати. Тези усилия показват искреността на любовта помежду ни. (Йоан 13:34, 35; 1 Йоан 3:17, 18) По какви начини помагаме на събратята си?

Даряваме средства. Когато през първи век в Юдея настъпил голям глад, християните в Антиохия изпратили финансови средства на духовните си братя там. (Деяния 11:27–30) По подобен начин, когато научим, че събратята ни в някоя част на света се сблъскват с трудности, изпращаме дарения чрез местния сбор, за да осигурим материална помощ на онези, които са в крайна нужда. (2 Коринтяни 8:13–15)

Осигуряваме практична помощ. Старейшините, които са на мястото на бедствието, се опитват да се свържат с всеки член на сбора, за да се уверят, че всички са открити и в безопасност. Може да бъде сформиран Комитет за оказване на помощ, който да координира осигуряването на храна, чиста питейна вода, дрехи, подслон и медицинска помощ. Много Свидетели, които имат нужните умения, доброволно и на свои разноски отиват на място, за да участват в оказването на помощ или във възстановяването на засегнати домове и Зали на Царството. Единството, на което се радваме в нашата организация, и опитът, който придобиваме, работейки заедно, ни помагат да реагираме бързо във време на трудности. Макар че протягаме ръка за помощ към „братята си по вяра“, помагаме и на другите, когато е възможно, независимо от религията им. (Галатяни 6:10)

Предлагаме духовна и емоционална подкрепа. Пострадалите при бедствия се нуждаят най–вече от утеха. В такива моменти черпим сили от Йехова, „Богът на всяка утеха“. (2 Коринтяни 1:3, 4) Ние с радост споделяме библейските обещания с онези, които нямат надежда, уверявайки ги, че скоро Божието Царство ще сложи край на всички бедствия, които причиняват болка и страдания. (Откровение 21:4)

  • Защо Свидетелите са в състояние да реагират бързо по време на бедствия?

  • Каква утеха можем да споделяме с пострадалите?