6 УРОК

Каква надежда има за мъртвите?

Каква надежда има за мъртвите?

1. Каква е добрата новина за мъртвите?

 Когато Исус пристигнал във Витания близо до Йерусалим, неговият приятел Лазар бил мъртъв от четири дни. Исус отишъл до гробницата с Марта и Мария, сестрите на починалия. Скоро там се събрали много хора. Можеш ли да си представиш радостта на Марта и Мария, когато Исус възкресил Лазар? Прочети Йоан 11:21–24, 38–44.

 Марта вече знаела добрата новина за мъртвите. Тя знаела, че Йехова ще възкреси умрелите, за да живеят отново на земята. Прочети Йов 14:14, 15.

2. Какво става с нас, когато умрем?

Бог казал на Адам: „Защото си пръст и в пръстта ще се върнеш“ (БИТИЕ 3:19)

 Хората са направени от пръст. (Битие 2:7; 3:19) Ние не сме духове, обитаващи тела от плът. Ние сме физически същества и никоя част от нас не продължава да живее след смъртта. Когато умрем, мозъкът ни също умира и мислите и чувствата ни изчезват. Възкресеният Лазар не разказал за някакъв задгробен живот, защото мъртвите не съзнават нищо. Прочети Еклисиаст 9:5, 6, 10.

 Вярно ли е, че Бог измъчва умрелите в ада? Тъй като според Библията мъртвите не съзнават нищо, е ясно, че учението за ада е лъжа, която позори Бога. Самата мисъл да измъчва хората с огън отвращава Йехова. Прочети Йеремия 7:31.

3. Можем ли да говорим с мъртвите?

 Мъртвите не могат нито да говорят, нито да чуват. (Псалм 115:17) Но има зли ангели, които може да разговарят с хората, като се представят за умрели личности. (2 Петър 2:4) Йехова ни забранява да се опитваме да говорим с мъртвите. Прочети Второзаконие 18:10, 11.

4. Кои ще бъдат възкресени?

 Милиони умрели ще бъдат върнати към живот на земята. Ще възкръснат дори хора, които не са познавали Бога и са вършили зло. Прочети Лука 23:43; Деяния 24:15.

 Възкресените ще имат възможността да научат истината за Бога и да покажат вярата си в Исус, като му се подчиняват. (Откровение 20:11–13) Тези от тях, които вършат добро, ще могат да живеят вечно на земята. Прочети Йоан 5:28, 29.

5. Какво разкрива възкресението за Йехова?

 Има надежда за мъртвите, понеже Бог изпратил Сина си да умре за нас. Следователно възкресението показва любовта и незаслужената милост на Йехова. Когато мъртвите възкръснат, кого най–много искаш да видиш? Прочети Йоан 3:16; Римляни 6:23.