12 УРОК

Как да се приближиш до Бога?

Как да се приближиш до Бога?

1. Бог слуша ли всички молитви?

 Бог кани хората от всички народи да се приближат до него, като му се молят. (Псалм 65:2) Но той не слуша всички молитви. Например молитвите на мъж, който се отнася зле към жена си, може да са напразни. (1 Петър 3:7) Когато израилтяните упорито вършели зло, Бог не искал да слуша молитвите им. Ясно е, че молитвата е голяма чест. Но Бог приема молитвите дори на хора, извършили сериозни грехове, стига те да се разкаят. Прочети Исаия 1:15; 55:7.

2. Как да се молим?

 Молитвата е част от поклонението ни на Бога, затова трябва да се молим само на нашия Създател, Йехова. (Матей 4:10; 6:9) Тъй като сме несъвършени, трябва да се молим в името на Исус Христос, защото той умрял за греховете ни. (Йоан 14:6) Йехова не иска да повтаряме наизустени или написани молитви, а да му се молим от сърце. Прочети Матей 6:7; Филипяни 4:6, 7.

 Нашият Създател може да чуе дори безгласните молитви. (1 Царе 1:12, 13) Той ни кани да се молим по всяко време, например в началото и в края на деня, преди хранене и когато имаме проблеми. Прочети Псалм 55:22; Матей 15:36.

3. Защо християните се събират заедно?

 Не е лесно да се приближим до Бога, защото живеем сред хора, които не вярват в него и се присмиват на обещанието му за мир на земята. (2 Тимотей 3:1, 4; 2 Петър 3:3, 13) Затова имаме нужда да се събираме с онези, които споделят вярванията ни и могат да ни насърчат. От своя страна, те също се нуждаят от нас. Прочети Евреи 10:24, 25.

 Общуването с хора, които обичат Бога, ни помага да се приближим до него. Събранията на Свидетелите на Йехова са чудесна възможност да се насърчим от вярата на другите. Прочети Римляни 1:11, 12.

4. Как да се приближиш до Бога?

 Можеш да се приближиш до Йехова, като размишляваш за това, което научаваш от Библията. Мисли за неговите дела, съвети и обещания. Молитвата и размисълът ни помагат да ценим Божията любов и мъдрост. Прочети Исус Навиев 1:8; Псалм 1:1–3.

 Можеш да се приближиш до Бога само ако се уповаваш на него, ако вярваш в него. Но вярата трябва постоянно да бъде подхранвана. За тази цел е нужно да си припомняш какви са основанията за вярванията ти. Прочети Матей 4:4; Евреи 11:1, 6.

5. Каква полза ще имаш, ако се приближиш до Бога?

 Йехова е загрижен за тези, които го обичат. Той може да ги защити от всичко, което би могло да застраши вярата и надеждата им за вечен живот. (Псалм 91:1, 2, 7–10) Той ни предупреждава за постъпки, които излагат на опасност здравето и щастието ни. Йехова ни учи кой е най–добрият начин на живот. Прочети Псалм 73:27, 28; Яков 4:4, 8.