PREGUNTES QUE ES FAN ELS JÓVENS
Com puc organitzar millor el meu temps?
Per què has d’organitzar el teu temps?
El temps és com els diners, si el malgastes no en tindràs quan el necessites. Per altra banda, si t’organitzes bé tindràs temps per a fer les coses que més t’agraden.
Principi bíblic: «El peresós, ni que ho desitge, no aconsegueix res; el diligent satisfarà la seua fam» (Proverbis 13:4).
En resum: Si t’organitzes bé el temps tindràs més llibertat, no menys.
Organitzar el temps és una habilitat molt valuosa que et servirà també per a quan sigues major. De fet, pot ajudar-te a mantindre un treball o fer que et despedisquen. Després de tot, si fores un empresari ¿t’agradaria tindre un treballador que arribara tard a la faena freqüentment?
Principi bíblic: «Qui mereix la confiança en una cosa molt menuda, també la mereix en una de gran» (Lluc 16:10).
En resum: L’habilitat per a organitzar el teu temps diu molt de la classe de persona que eres.
Sincerament, organitzar-se el temps no és fàcil. Analitzem alguns obstacles.
Obstacle 1: Els amics
«Si els amics em diuen d’eixir amb ells, quasi sempre els dic que sí encara que no tinga massa temps. Pense: “Bé, quan arribe a casa ja acabaré ràpidament les faenes que havia de fer”. Però això no sempre funciona, i els resultats que he tingut han sigut molt roïns.» (Cynthia)
Obstacle 2: Les distraccions
«La televisió és com una aspiradora. T’absorbix amb programes i peŀlícules que són difícils de resistir.» (Ivy)
«Perd molt de temps amb la meua tablet. I després em sent culpable quan l’única cosa que m’ha fet parar ha sigut que m’he quedat sense bateria.» (Marie)
Obstacle 3: Posposar les coses
«Pospose els deures de l’escola o qualsevol cosa que haja de fer. Perd el temps en coses sense sentit fins que no em queda més que acabar el que havia d’haver fet. Sé que no és la millor manera d’aprofitar el meu temps.» (Beth)
Què pots fer?
Fes una llista de les coses que tingues per a fer. Per exemple, pots incloure les faenes de casa i els deures. Escriu quant de temps dediques normalment a fer cada faena en una setmana.
Principi bíblic: «Sapieu discernir allò que més convé» (Filipencs 1:10).
Fes una llista amb les activitats que t’agradaria fer en el teu temps lliure. Això pot incloure activitats com usar les xarxes socials o vore la televisió. Escriu quant de temps dediques normalment a fer cada activitat en una setmana.
Principi bíblic: «Comporteu-vos correctament [...] procurant traure partit dels moments favorables» (Colossencs 4:5).
Fes un pla. Repassa les dos llistes que has fet abans. Tens suficient temps per a les faenes importants? O necessites apartar temps de les activitats d’oci?
Consell: Fes una llista diàriament de les coses que hages de fer i ves marcant-les a mesura que les vages fent.
Principi bíblic: «Els projectes del diligent porten guanys» (Proverbis 21:5).
Continua amb el que t’has proposat. És veritat que potser has de rebutjar alguna invitació per a poder fer les coses més importants. No obstant això, voràs com després de tot tindràs més temps lliure i el disfrutaràs més.
Principi bíblic: «Esforceu-vos a ser soŀlícits [o treballadors]» (Romans 12:11).
Dona’t un premi, però no massa prompte. Una jove que li diuen Tara diu: «A voltes faig dos faenes de la meua llista de coses per a fer. I després em dic: “Ara ja puc vore la tele uns 15 minuts i després continue amb la faena”. Però eixos 15 minuts es fan 30, i eixos 30 minuts es fan una hora, i abans que m’haja adonat, ja he malgastat dos hores mirant la tele».
Quina és la solució? Vore l’entreteniment com un premi per haver acabat les teues faenes i no com una part habitual del teu dia a dia.
Principi bíblic: «No hi ha res millor per l’home que [...] disfrutar de la felicitat del propi treball» (Eclesiastés 2:24, nota).