PREGUNTES QUE ES FAN ELS JÓVENS
Com m’hauria de prendre les crítiques constructives?
Posa’t a prova
A voltes, tots necessitem que ens facen una crítica constructiva, és a dir, que ens donen algun consell que puga ajudar-nos a millorar en el nostre treball o en la nostra actitud. Amb això en ment, analitzem les següents situacions.
● El teu professor et diu que pareixia que no li havies dedicat molt de temps al teu últim treball d’escola. Et diu: «Necessites dedicar-li més temps a la investigació».
Com reacciones a esta crítica constructiva?
La rebutges. («No li caic bé al professor.»)
L’acceptes. («Seguiré el seu consell per al pròxim treball.»)
● Ta mare et diu que tens l’habitació feta una lleonera, tot i que l’acabes d’ordenar.
Com reacciones a esta crítica constructiva?
La rebutges. («Mai té prou.»)
L’acceptes. («Admet que ho podria haver fet millor.»)
● La teua germana xicoteta et diu que no li agrada que sigues tan manadora.
Com reacciones a esta crítica constructiva?
La rebutges. («Qui s’ha cregut que és ella per a dir-me això?»)
L’acceptes. («Supose que podria tractar-la millor.»)
Alguns jóvens són com tassetes de porcellana, són tan fràgils que a la mínima crítica es trenquen. I tu, eres aixina? Doncs, estàs perdent-te coses molt bones! Saps per què? Perquè aprendre a acceptar les crítiques constructives és una habilitat que t’ajudarà molt ara i quan sigues adult.
Per què necessite les crítiques constructives?
Perquè no eres perfecte. La Bíblia diu: «Tots entropessem sovint» (Jaume 3:2). Per eixa raó, tots necessitem les crítiques constructives.
«Intente recordar que tots som imperfectes i que cometre errors és part de la vida. Així que quan em corregixen, intente aprendre d’eixa crítica i evitar repetir l’error.» (David)
Perquè sempre pots millorar. La Bíblia diu: «El savi serà més savi si l’instrueixes» (Proverbis 9:9). Acceptar els comentaris constructius et beneficiarà molt.
«Abans tenia una mala actitud cap a les crítiques. Pensava que em feien quedar malament. Però ara les accepte i, fins i tot, les demane. Vull saber com puc millorar.» (Selena)
Per descomptat, una cosa és demanar una crítica constructiva, i una altra molt diferent és que te la donen sense esperar-la. Natalie recorda que quan va rebre una targeta amb un consell que no havia demanat es va sentir avergonyida i desanimada. Ella diu: «M’estava esforçant molt, i tot el que vaig aconseguir foren consells».
T’ha passat alguna cosa pareguda? Com pots afrontar-ho?
Com puc acceptar les crítiques constructives?
Escolta.
La Bíblia diu: «L’entenimentat parla poc, l’inteŀligent conserva la calma» (Proverbis 17:27). No interrompes a la persona que està parlant-te. I no respongues de manera impulsiva dient coses que lamentaràs després.
«Quan em donen un consell, tendisc a posar-me a la defensiva. Però en comptes de fer això, hauria d’escoltar i fer-ho millor a la pròxima.» (Sara)
Centra’t en el missatge i no en el missatger.
Potser et sents temptat a criticar els defectes del consell que t’han donat. Però és molt millor seguir el consell que dona la Bíblia: «Heu de ser promptes a escoltar i lents a parlar o a irritar-vos» (Jaume 1:19). Normalment, les crítiques constructives tenen part de raó. No et perdes consells que necessites només perquè no vols escoltar-los.
«Solia enfadar-me i dir: “Que sí, que sí”, quan els meus pares em corregien. Però les coses m’ixen molt millor quan els escolte de veritat i pose en pràctica els seus consells.» (Edward)
Tingues una visió equilibrada de tu mateix.
El fet que hages rebut una crítica constructiva no vol dir que sigues un fracàs. Simplement vol dir que tens defectes, igual que tot el món. Inclús la persona que està corregint-te necessita consell de tant en tant. De fet, la Bíblia diu: «No hi ha a la terra cap home tan just que ho faça tot bé i no cometa cap falta» (Eclesiastés 7:20).
«Una amiga em va donar un consell que jo pensava que no necessitava. Li vaig agrair la seua sinceritat, però no em va fer gràcia. No obstant, amb el temps em vaig adonar que tenia un poc de raó. Gràcies al seu consell vaig poder vore a on necessitava millorar, cosa que no hauria sabut si ningú m’ho haguera dit.» (Sophia)
Posa’t un objectiu per a millorar.
La Bíblia diu que «és entenimentat qui fa cas dels avisos» (Proverbis 15:5). Una volta ho acceptes, podràs oblidar el que t’haja molestat i ocupar-te en millorar el que t’han dit. Pensa en el que pots fer i anota el teu progrés en els següents mesos.
«Acceptar les crítiques està relacionat amb ser honrat, perquè has de ser sincer amb tu mateix per a acceptar els teus errors, demanar perdó i millorar.» (Emma)
Conclusió: La Bíblia diu: «Com el ferro s’esmola amb el ferro, també l’home s’afila pel contacte amb els altres hòmens» (Proverbis 27:17, nota). Les crítiques constructives poden afilar-te, o ajudar-te a millorar, tant ara com quan sigues adult.