Salta al contingut

PREGUNTES QUE ES FAN ELS JÓVENS

Per què els meus pares no deixen que m’ho passe bé?

Per què els meus pares no deixen que m’ho passe bé?

 Els teus amics et conviden a una festeta este cap de setmana. Tu preguntes als teus pares si pots anar, però ells et contesten amb un no rotund, cosa que no et sorprén perquè és lo mateix que et van contestar l’última volta.

En este article vorem:

 Per què els meus pares sempre em diuen que no?

 Si els teus pares sempre et diuen que no quan els demanes alguna cosa, pot ser que acabes pensant que no volen que t’ho passes bé.

 Una jove anomenada Marie es va sentir aixina la primera volta que va tindre mòbil. Ella diu: «Mon pare em posava moltes restriccions sobre quines aplicacions podia descarregar, amb qui podia parlar o fins a quina hora podia fer-ho. En canvi, els meus amics podien fer lo que els donava la gana».

 Pensa en açò: Realment el pare de Marie no volia que s’ho passara bé? O és que a son pare li preocupava alguna cosa més?

Els límits de velocitat restringixen la nostra llibertat, però ens protegixen d’un d’any potencial. El mateix passa amb les normes que posen els pares.

 Intenta fer açò: Imagina’t que tu ara eres el pare i que el teu fill adolescent té el seu primer mòbil. Quines coses et preocuparien? Quins límits li posaries per a protegir-lo? Si el teu fill et diguera que no vols que s’ho passe bé, què li contestaries?

 «Mon pare sempre em deia: “Posa’t en el meu lloc”. Fer açò m’ajudava a valorar les normes i a entendre per què me les posava. Si tinguera fills, crec que faria lo mateix que mon pare.» (Tanya)

 Què puc fer per a que els meus pares em diguen que sí?

 No faces açò: Rebotar-te, queixar-te o discutir.

 «Pegant crits no vas a cap lloc. Aixina només aconseguiràs que tots, tant tu com els teus pares, acabeu esgotats. Si discutixes, els teus pares pensaran que eres immadur i que no estàs preparat per a rebre més llibertat.» (Richard)

 Intenta fer açò: Evita replicar als teus pares. En comptes d’això, intenta vore les coses des del seu punt de vista. Pregunta’t: el problema és que no confien en tu? O és que realment no es fien de l’ambient o de la gent amb qui estaràs? Per què no parles amb tranquil·litat del tema amb ells? Potser aixina entendràs perquè t’han dit que no.

 «Normalment, darrere de cada norma n’hi han bones intencions. No és que els meus pares no vullguen que m’ho passe bé, sinó que volen que m’ho passe bé de veritat, que em divertisca sense tindre problemes després.» (Ivy)

 Principi bíblic: «L’insensat desfoga totes les seues emocions, però el savi les controla i manté la calma» (Proverbis 29:11).

 No faces açò: Actuar a l’esquena dels teus pares.

 «Em vaig botar les normes d’ús del telèfon que mon pare m’havia posat. Vaig intentar enviar missatges per la nit i descarregar-me aplicacions que mon pare no em deixava. Amb el temps em va pillar i les restriccions que em va posar van ser encara més estrictes perquè ja no confiava en mi. Actuar d’amagat mai és una bona idea.» (Marie)

 Intenta fer açò: Demostra-li als teus pares que seguixes les normes i guanya’t la seua confiança.

 «Sigues pacient. És possible que als teus pares els porte un temps modificar una norma. Però si veuen que obeïxes les normes ja establides, pot ser que et donen més llibertat en el futur.» (Melinda)

 Principi bíblic: «Fills, obeïu en tot els vostres pares, perquè això agrada al Senyor» (Colossencs 3:20).

 No faces açò: Pressionar els teus pares, com per exemple dient-los que als altres sí que els deixen.

 «No per insistir serà més fàcil i més ràpid aconseguir el que vols.» (Natalie)

 Intenta fer açò: Utilitza la fitxa Hablemos de las normas per a ajudar-te a tractar el tema amb els teus pares.

 «Lo que vol un pare és vore que tens trellat. Aixina que quan parle amb els meus pares, tracte d’utilitzar raonaments lògics en comptes de deixar-me portar per les emocions. Quan faig això, tinc més èxit.» (Joseph)

 Principi bíblic: «Honra el pare i la mare» (Efesis 6:2).