AJUDA PER A LES FAMÍLIES
Com pots ajudar el teu fill a fer front al fracàs?
Més prompte o més tard, el teu fill cometrà algun error i, com a resultat, es decepcionarà. Com pots ajudar-lo a superar-ho?
El que hauries de saber
Tots podem cometre errors. La Bíblia diu que «tots entropessem sovint» (Jaume 3:2). Els xiquets també entropessen. No obstant, els fracassos poden tindre una part positiva perquè els donen l’oportunitat de superar les dificultats. Els xiquets no naixen amb esta habilitat, però poden aprendre-la. Laura, que és mare, diu: «El meu home i jo hem vist que és millor per als xiquets aprendre a enfrontar-se al fracàs en lloc de fingir que no ha passat res. Poden aprendre a tindre aguant quan les coses no van com esperaven».
Molts xiquets no saben fer front al fracàs. Alguns xiquets no han aprés a fer front als seus errors perquè els seus pares els fan creure que no fan res malament. Per exemple, si un xiquet trau males notes, alguns pares culparan automàticament al mestre. O si un xiquet té un problema amb un amic, els pares culparan automàticament a l’amic.
Però, com poden els xiquets aprendre a assumir la responsabilitat pels seus errors si els seus pares els protegixen de les conseqüències?
El que pots fer
Ensenya al teu fill que les seues accions tenen conseqüències.
La Bíblia diu: «Allò que un sembra és allò que recull» (Gàlates 6:7).
Tot el que fem té un resultat. Els danys s’han de pagar i els errors tenen conseqüències. Els xiquets han d’aprendre el principi de causa i efecte i acceptar la seua part de responsabilitat en el que ha passat. En lloc de culpar a altres persones o justificar el teu fill, deixa que afronte les conseqüències de les seues accions d’acord amb la seua edat. El xiquet hauria de ser capaç d’entendre la connexió entre les males accions i les seues conseqüències.
Ajuda el teu fill a buscar solucions.
Principi bíblic: «Ni que caiguera set vegades, s’alçaria» (Proverbis 24:16).
Equivocar-se pot ser dolorós, però no és la fi del món. Ajuda el teu fill a centrar-se en buscar solucions en comptes de queixar-se per lo injusta que els puga paréixer la situació. Per exemple, si el teu fill ha suspés un examen, ajuda’l a vore que si estudia i s’esforça més, la pròxima volta podrà fer-ho millor (Proverbis 20:4). Si la teua filla discutix amb una amiga, ajuda-la a trobar la manera de fer les paus, sense importar qui tinga la culpa (Romans 12:18; 2 Timoteu 2:24).
Ensenya al teu fill a ser modest.
Principi bíblic: «Dic a tots i cada un: no vos tingueu per més del que sou» (Romans 12:3).
Dir-li al teu fill que és el millor en alguna cosa no és realista ni pràctic. Després de tot, inclús els xiquets que són bons estudiants cometen errors en alguns exàmens. I els xiquets que són molt bons en alguns esports, no sempre guanyen. Els xiquets que tenen un punt de vista modest d’ells mateixos estan més preparats per a fer front als fracassos o decepcions.
La Bíblia diu que les adversitats poden fer-nos més forts i ajudar-nos a tindre aguant (Jaume 1:2-4). Encara que a ningú li agrada patir fracassos o decepcions, pots ajudar el teu fill a vore’ls amb perspectiva.
Com amb qualsevol altra habilitat, es necessita temps i esforç per a ensenyar als fills a tindre resiliència, però valdrà la pena perquè quan arriben a l’adolescència recolliran bons resultats. El llibre Letting Go With Love and Confidence diu: «Els adolescents que saben fer front als seus problemes no solen buscar solucions fàcils o sense trellat quan se senten sobrepassats. És més probable que sàpien reaccionar quan es troben davant de situacions noves i inesperades». Per descomptat, quan siguen adults continuaran veient els beneficis de tindre resiliència.
Consell: Dona l’exemple. Recorda, la manera com tu afrontes les decepcions ajudarà els teus fills a aprendre a afrontar les seues.