AJUDA PER A LES FAMÍLIES | CRIANÇA DELS FILLS
Els xiquets i les xarxes socials. Part 1: Deixe que el meu xiquet gaste les xarxes socials?
En una enquesta, el 97 per cent dels adolescents va dir que utilitzava les xarxes socials. Insistix el teu xiquet en tindre’n una? Si és aixina, hi ha alguns detalls que hauries de tindre en compte.
En este article vorem:
Com utilitza el temps el teu fill?
La pàgina web HelpGuide diu: «Les xarxes socials estan dissenyades per a captar la teua atenció, mantindre’t connectat i fer que estigues revisant contínuament les actualitzacions».
«Les hores em passen volant llegint tot el que s’ha publicat, se’m fa molt difícil deixar el mòbil i fer alguna cosa productiva.» (Lynne, 20 anys)
Pregunta’t: Tindrà prou autocontrol el meu fill per a acceptar els límits que li pose a l’hora de gastar les xarxes socials? Té la maduresa per a controlar-se ell mateix?
Principi bíblic: «Analitzeu atentament la vostra conducta [...] com a gent inteŀligent, que sap aprofitar a fons el moment favorable» (Efesis 5:15, 16 NT).
Quin punt de vista té el teu fill sobre les amistats?
El terme «xarxa social» dona a entendre que els usuaris es mantenen en contacte amb els seus amics o amb persones que coneixen. No obstant, a voltes estes amistats no són de deveres.
«M’he fixat que molts jóvens pensen erròniament que quan més likes i seguidors tinguen, més persones es preocupen per ells, encara que ni tan sols coneixen a estes persones.» (Patricia, 17 anys)
Pregunta’t: Té prou maduresa el meu xiquet per a evitar donar massa importància als seguidors i als likes? Sap fer amics sense les xarxes socials?
Principi bíblic: «L’amic verdader estima en tot moment i és un germà en temps d’angoixa» (Proverbis 17:17 TNM).
Com afectarà emocionalment al teu fill?
Els investigadors s’han fixat que l’ús excessiu de les xarxes socials està associat amb sentiments de soledat, ansietat i, fins i tot, depressió.
«Vore fotos del que estan fent els teus amics amb altres amics quan tu no estàs, no et fa sentir massa bé.» (Serena, 19 anys)
Pregunta’t: Té el meu xiquet prou maduresa per a evitar donar-se massa importància, ser competitiu o deixar-se influir pel que fan els altres en les xarxes socials?
Principi bíblic: «No siguem arrogants, provocant-nos i envejant-nos els uns als altres» (Gàlates 5:26).
Com es comporta el teu fill quan està connectat?
Les xarxes socials poden obrir la porta al ciberbullying, el sèxting i la pornografia. Encara que el teu fill no busque estes coses, es pot vore exposat a elles.
«He vist que el contingut de les xarxes socials pot paréixer innocent, però fàcilment es pot convertir en una cosa perjudicial. De fet, es diuen moltes paraulotes i s’escolta música inapropiada.» (Linda, 23 anys)
Pregunta’t: Té el meu xiquet prou maduresa per a gastar internet amb coneixement? Tindrà el meu xiquet les forces per a rebutjar el contingut inapropiat?
Principi bíblic: «Coses com la immoralitat, les impureses o l’amor al diner, ni tan sols les hauríeu de mencionar. Res de paraules obscenes, estúpides o vulgars» (Efesis 5:3, 4).
És precís tindre xarxes socials?
No, de fet es pot ser igualment feliç sense elles. Molts jóvens estan contents de no tindre xarxes socials, inclús alguns que abans en tenien, van decidir deixar d’usar-les.
«Després de vore com van afectar les xarxes socials a la meua germana major, vaig decidir deixar d’usar-les. Des d’eixe moment, soc més feliç i disfrute més de la vida.» (Nathan, 17 anys)
En resum: Abans de permetre que el teu fill utilitze les xarxes socials, assegura’t que és prou madur per a controlar el seu temps, tindre bones amistats i evitar el contingut inapropiat.
Principi bíblic: «Qui té enteniment sap per on passa» (Proverbis 14:15).