AJUDA PER A LES FAMÍLIES
Què puc fer si li fan bullying al meu fill?
Què pots fer si el teu fill et diu que li fan bullying en l’escola? Exigir que l’escola castigue al culpable? Ensenyar al teu fill com venjar-se? Abans de decidir, analitza els punts següents. a
Què hauria de saber sobre el bullying?
Què és el bullying? El bullying és una classe de maltracte físic o psicològic persistent i intencionat. Per això, no tots els insults o agressions són bullying.
Per què és important saber-ho: Algunes persones gasten el terme «bullying» per a referir-se a qualsevol comportament molest, encara que siga xicotet. Però si fas una muntanya d’un gra d’arena, sense voler, pots impedir que el teu fill aprenga a resoldre conflictes per ell mateix, una habilitat que necessita ara i que li farà falta també quan siga major.
Principi bíblic: «No t’irrites massa de pressa» (Eclesiastés 7:9).
En resum: Encara que algunes situacions poden requerir la teua intervenció, altres poden donar-li al teu fill l’oportunitat de desenvolupar resiliència i aprendre a resoldre conflictes (Colossencs 3:13).
Però, què pots fer si el teu fill diu que l’estan agredint de manera persistent i intencionada?
Com puc ajudar?
Escolta amb paciència el teu fill. Intenta entendre 1) què està passant i 2) per què li estan fent bullying. No arribes a una conclusió abans de conéixer tots els fets. Pregunta’t: «Pot ser que hi haja una altra versió del que ha passat?». Per a tindre tots els detalls potser hages de parlar amb el mestre del teu fill o amb els pares de l’altre xiquet.
Principi bíblic: «Qui respon abans d’escoltar passarà per neci i quedarà avergonyit» (Proverbis 18:13).
Si al teu fill li estan fent bullying, ajuda’l a comprendre que la seua manera de reaccionar pot millorar o empitjorar les coses. Per exemple, la Bíblia diu: «Una resposta suau calma la ira, la paraula feridora encén la indignació» (Proverbis 15:1). En efecte, prendre represàlies sols pot empitjorar les coses i provocar que el maltracte augmente en comptes de disminuir.
Principi bíblic: «No torneu mal per mal, ni injúria per injúria» (1 Pere 3:9).
Explica-li al teu fill que no prendre represàlies no el convertix en una persona dèbil. Més bé, és un senyal de fortalesa perquè no deixa que el controlen els altres. En certa manera, està plantant cara a l’agressor sense convertir-se en un.
Açò és especialment important si li estan fent bullying per internet. Si es posa a contestar els insults amb missatges plens de fúria està permetent a l’agressor que continue. Açò podria provocar que algú acusara el teu fill de fer bullying. Per això, a voltes la millor resposta és no dir res, una tàctica que pot desanimar a l’agressor i donar-li el control de la situació al teu fill.
Principi bíblic: «Sense llenya, el foc s’apaga» (Proverbis 26:20).
En alguns casos, el teu fill pot evitar les persones o els llocs on poden fer-li bullying. Per exemple, si sap on és probable que estiga certa persona o grup, pot decidir anar per un altre lloc per a evitar problemes.
Principi bíblic: «L’astut veu venir la malvestat i busca refugi, però l’incaut continua avant i ho paga car» (Proverbis 22:3).
INTENTA FER AÇÒ: Ajuda el teu fill a pensar en els avantatges i inconvenients de les opcions que té. Per exemple:
Què podria passar si ignora al que li fa bullying?
I si li diu amb fermesa que pare de molestar-lo?
I si informa l’escola del que està passant?
Podria resoldre la situació amb simpatia o humor?
Sense importar la classe de bullying que enfronte el teu fill, cada cas és diferent. Així que ajuda el teu fill a trobar una solució pràctica i assegura-li que tindrà el teu suport en esta prova.
Principi bíblic: «L’amic estima en tot moment, el germà és per a quan les coses van malament» (Proverbis 17:17).
a Encara que en este article utilitzem el gènere masculí, els principis que es tracten també apliquen al gènere femení.