Salta al contingut

Salta a la taula de continguts

CAPÍTOL 8

Jehovà vol que el seu poble siga net

Jehovà vol que el seu poble siga net

«Tot aquell que té aquesta esperança en ell es torna pur, tal com Jesucrist és pur» (1 JOAN 3:3).

1-3. a) Per què s’assegura una mare que el seu fill vaja net? b) Per què vol Jehovà que el seu poble siga net?

 IMAGINA’T una mare preparant el seu xiquet per a l’escola. S’assegura que vaja net, ja que això evita que es pose malalt i demostra als altres que els seus pares l’estan cuidant bé.

2 De la mateixa manera, el nostre Pare, Jehovà, vol que siguem nets i purs (1 Joan 3:3). Ell sap que ser nets ens beneficia i, a més, li dona honra (Ezequiel 36:22; llig 1 Pere 2:12).

3 Què implica ser nets? I per què és beneficiós per a nosaltres? A mesura que analitzem estes preguntes, podríem vore la necessitat de fer alguns canvis personals.

PER QUÈ HEM DE SER NETS?

4, 5. a) Per què hem de ser nets? b) Què ens ensenya la creació del punt de vista de Jehovà sobre la neteja?

4 Aprenem a ser nets i purs gràcies a l’exemple de Jehovà (Levític 11:44, 45). Així que, la raó principal de ser nets és que volem ser «imitadors de Déu» (Efesis 5:1).

5 La creació ens ensenya molt del punt de vista de Jehovà sobre la neteja. Ell va crear els cicles naturals que mantenen l’aire i l’aigua nets (Jeremies 10:12). Pensa en les diferents maneres en què la terra s’autoneteja, inclús després que els humans l’hagen contaminada. Per exemple, Jehovà va dissenyar unes criatures anomenades microbis, que només es poden vore amb un microscopi. Els microbis poden convertir residus tòxics en materials inofensius. Este procés és tan potent que fins i tot els científics gasten alguns d’estos microbis per a revertir els efectes de la contaminació (Romans 1:20).

6, 7. Com mostrava la llei mosaica que els adoradors de Jehovà havien de ser nets?

6 La llei que Jehovà va donar als israelites per mitjà de Moisés també ens ajuda a vore la importància de ser nets. Per exemple, el poble havia d’estar net físicament per a que Jehovà acceptara la seua adoració. El dia de l’Expiació, el gran sacerdot havia de rentar-se dos voltes (Levític 16:4, 23, 24). I abans que els altres sacerdots pogueren oferir sacrificis, també havien de rentar-se les mans i els peus (Èxode 30:17-21; 2 Cròniques 4:6). En algunes situacions, el castic per desobeir estes lleis era la mort (Levític 15:31; Nombres 19:17-20).

7 Hui en dia, la llei mosaica també ens ensenya moltes coses sobre les normes de Jehovà (Malaquies 3:6). La Llei mostrava clarament que els adoradors de Jehovà s’havien de mantindre purs. Les normes de Jehovà no han canviat, i per això en l’actualitat encara s’espera que els seus servents es mantinguen nets i purs (Jaume 1:27).

QUÈ IMPLICA SER NET?

8. En quins aspectes espera Jehovà que siguem nets?

8 Des del punt de vista de Jehovà, ser nets implica més que simplement mantindre nets el cos, la roba i la casa. La neteja està present en tot el que fem, incloent la nostra adoració, conducta i pensaments. Sí, per a que Jehovà ens considere nets, hem de ser-ho en tot aspecte de la vida.

9, 10. Què implica mantindre’ns nets en la nostra adoració?

9 Adoració pura. No podem implicar-nos en cap aspecte de la religió falsa. Quan els israelites estaven presoners a Babilònia, estaven envoltats de persones que practicaven una religió pagana i immoral. Isaïes va profetitzar que els israelites tornarien a Israel i restablirien l’adoració pura. Jehovà els va dir: «Eixiu de Babilònia! No toqueu res d’impur, eixiu-ne purificats». La seua adoració no podia mesclar-se amb les ensenyances, hàbits o costums de la religió falsa de Babilònia (Isaïes 52:11).

10 Hui en dia, els cristians verdaders també eviten la religió falsa (llig 1 Corintis 10:21). Per tot el món, trobem que moltes tradicions populars, costums i creences estan basades en ensenyances de la religió falsa. Per exemple, en moltes cultures es creu que després de morir, una part del nostre ser continua vivint, i moltes pràctiques s’originen d’esta idea (Eclesiastés 9:5, 6, 10). Per això els cristians han d’evitar estos costums. Els nostres familiars podrien pressionar-nos per a que participem en alguns d’estos però, com volem que Jehovà ens considere nets, no cedirem davant d’eixa pressió (Fets 5:29).

11. Què implica ser nets en la nostra conducta?

11 Conducta pura. Per a que Jehovà ens considere purs, hem d’evitar la immoralitat sexual de qualsevol classe (llig Efesis 5:5). En la Bíblia, Jehovà ens diu: «Fugiu de la immoralitat!». Això deixa ben clar que els qui són immorals i no es penedixen «no posseiran en herència el Regne de Déu» (1 Corintis 6:9, 10, 18; consulta la nota 22).

12, 13. Per què han de ser purs els nostres pensaments?

12 Pensaments purs. A sovint, el que pensem acaba influint en el que fem (Mateu 5:28; 15:18, 19). Els pensaments purs ens motivaran a actuar de manera pura. És de veres que, com som imperfectes, de quan en quan tindrem mals pensaments. Quan això passe, hauríem de rebutjar-los immediatament. Si no ho férem, amb el temps podríem descobrir que el nostre cor ha deixat de ser pur i començar a desitjar aquelles coses que no ens llevem del cap. Per contra, hem d’omplir la nostra ment amb pensaments purs i evitar coses com l’entreteniment immoral o violent (llig Filipencs 4:8). Escollim amb atenció el que llegim, mirem i parlem (Salm 19:9, 10 [vv. 8, 9 en altres bíblies]).

13 Per a mantindre’ns en l’amor de Déu, la nostra adoració, conducta i pensaments han de ser purs. Però, per a Jehovà també és important que estiguem nets físicament.

COM PODEM MANTINDRE’NS NETS FÍSICAMENT?

14. Per què és important estar nets físicament?

14 Quan mantenim nets el nostre cos i el nostre entorn, eixim beneficiats tant nosaltres com la gent que ens rodeja. Ens sentirem bé, i als altres els agradarà estar amb nosaltres. Però, hi ha una raó més important per a mantindre’ns nets físicament: estar nets honra a Jehovà. Per exemple, si veus que un xiquet sempre va brut, és normal que penses malament dels seus pares. De manera pareguda, si no procurem anar arreglats i nets, la gent pensarà malament de Jehovà. Pau va dir: «No hem de donar mai cap motiu d’escàndol a ningú, perquè no es malparle del servici que Déu ens ha confiat. Ben al contrari, ens hem de manifestar en tot com a servidors de Déu» (2 Corintis 6:3, 4).

Com a servents de Jehovà, hem de mantindre el nostre cos i el nostre entorn nets

15, 16. Què podem fer per a mantindre’ns nets?

15 El cos i la vestimenta. Anar nets ha de ser part de la nostra rutina. Per exemple, ens dutxem amb regularitat, si és possible tots els dies. Ens llavem les mans amb aigua i sabó, especialment abans de cuinar o menjar i, per descomptat, després d’anar al vàter o tocar alguna cosa bruta. Llavar-nos les mans pareix que no tinga importància, però és necessari per a evitar la propagació de bacteris i malalties. Pot inclús salvar vides. Si en casa no tenim un vàter o un sistema d’aigües residuals, encara podem trobar maneres efectives d’eliminar els residus. Els israelites de temps bíblics no tenien albellons, per això enterraven els seus excrements lluny del campament i les fonts d’aigua (Deuteronomi 23:12, 13).

16 No és precís que la nostra roba siga d’alta costura, cara o estiga a l’última moda, però ha d’estar neta i en bon estat (llig 1 Timoteu 2:9, 10). Sempre volem que la nostra aparença honre a Jehovà (Titus 2:10).

17. Per què procurem mantindre nets la casa i els seus voltants?

17 La casa i els seus voltants. Sense importar com siga la nostra casa, la mantenim neta. També ens assegurem que el cotxe, la moto, la bicicleta o qualsevol vehicle que tinguem estiga net, especialment quan el gastem per a anar a les reunions o a predicar. Després de tot, en la predicació parlem a la gent sobre la vida en una terra neta, feta un paradís (Lluc 23:43; Apocalipsi 11:18). L’aparença de la nostra casa i els seus voltants mostra que ens estem preparant per a viure en eixe nou món.

18. Per què volem que els llocs on ens reunim estiguen nets?

18 Els llocs on ens reunim. Podem demostrar que la neteja és important per a nosaltres si mantenim net el lloc on ens reunim, ja siga la Sala de Reunions o el lloc on celebrem les assemblees. Quan les persones venen a la nostra sala per primera vegada, solen notar lo neta que està, i això dona honra a Jehovà. Com a membres de la congregació, tots tenim l’oportunitat d’ajudar a netejar la nostra Sala de Reunions i a mantindre-la en bones condicions (2 Cròniques 34:10).

DEIXEM ELS HÀBITS IMPURS

19. Què hem d’evitar?

19 Encara que la Bíblia no menciona cada hàbit roín que hauríem d’evitar, sí que ens dona principis que ens ajudaran a entendre què pensa Jehovà sobre estos. Si som amics de Déu, evitarem fumar i abusar de l’alcohol o les drogues, ja que respectem molt el regal de la vida. Estos hàbits poden acurtar-nos la vida, i danyen la nostra salut i la de les persones que ens envolten. Molta gent intenta deixar estos hàbits per salut, però com a amics de Jehovà, tenim la millor raó per a deixar-los: l’amor que sentim per ell. Una jove va dir: «Amb l’ajuda de Jehovà vaig deixar les meues addiccions. [...] Crec que hauria sigut impossible fer estos canvis jo a soles». Analitzem cinc principis bíblics que poden ser útils per a deixar els hàbits perjudicials.

20, 21. Quina classe d’hàbits vol Jehovà que deixem?

20 «Tenint, doncs, aquestes promeses, estimats meus, purifiquem-nos de tot allò que pot tacar el cos i l’esperit i arribem a ser plenament sants, reverenciant Déu.» (2 Corintis 7:1) Jehovà no vol que tinguem hàbits bruts que podrien perjudicar la nostra ment o el nostre cos.

21 En 2 Corintis 6:17, 18 es destaca un motiu molt important per a purificar-nos de «tot allò que pot tacar». Allí, Jehovà ens diu: «No toqueu res d’impur». Llavors ens promet: «Jo vos acolliré. Jo vos seré pare, i vosaltres em sereu fills i filles». Sí, Jehovà ens estimarà, com un pare estima els seus xiquets, si evitem qualsevol cosa que poguera fer-nos impurs als seus ulls.

22-25. Quins principis bíblics poden ajudar-nos a evitar els hàbits impurs?

22 «Estima el Senyor, el teu Déu, amb tot el cor, amb tota l’ànima i amb tot el pensament.» (Mateu 22:37) Este és el manament més important de tots (Mateu 22:38). Jehovà es mereix que l’estimem per complet. Com podríem donar-li tot el nostre amor si decidírem fer alguna cosa que ens acurtara la vida o ens danyara el cervell? Més bé, fem tot lo possible per respectar la vida que ens ha donat.

23 «[Jehovà] a tots dóna vida, alé i tota cosa.» (Fets 17:24, 25) Si un amic et fera un regal valuós, el tiraries o el descuidaries? Segur que no! La vida és un regal meravellós de part de Jehovà, i l’apreciem moltíssim. Per tant, volem viure la vida de manera que l’honre (Salm 36:10 [v. 9 en altres bíblies]).

24 «Estima els altres com a tu mateix.» (Mateu 22:39) Els hàbits bruts no ens perjudiquen només a nosaltres. També poden perjudicar la gent que ens rodeja, que normalment són les persones que més estimem. Per exemple, algú que viu amb un fumador pot desenvolupar problemes de salut greus només per respirar el fum. Però si deixem els mals hàbits, demostrarem que estimem els qui ens rodegen (1 Joan 4:20, 21).

25 «Recorda a tots que s’han de sotmetre a les autoritats i als governants i que els han d’obeir.» (Titus 3:1) En molts països, és iŀlegal posseir o consumir certes drogues. Com que Jehovà ens mana que respectem els governs, obeïm eixes lleis (Romans 13:1).

Quan ens mantenim nets i purs, honrem a Jehovà

26. a) Què hem de fer per a que Jehovà accepte la nostra adoració? b) Per què mantindre’ns nets als ulls de Déu és la millor manera de viure?

26 Per a ser amics de Jehovà, potser haurem de fer alguns canvis. Si és així, hem de començar immediatament. No sempre és fàcil deixar un mal hàbit, però ho podem aconseguir! Jehovà promet ajudar-nos i per això ens diu: «Jo, el Senyor, sóc el teu Déu. Jo t’ensenye el que et serà profitós i et guie pel camí que has de seguir» (Isaïes 48:17). Quan ens esforcem per mantindre’ns nets i purs, podem tindre la certesa que estem honrant a Jehovà.