Salta al contingut

Salta a la taula de continguts

CAPÍTOL 6

Com triar l’entreteniment

Com triar l’entreteniment

«Feu-ho tot per a la glòria de Déu.» (1 CORINTIS 10:31 NM)

1, 2. Per què hem d’anar amb compte quan triem l’entreteniment?

 IMAGINA’T que estàs a punt de mossegar una fruita i te n’adones que una part està podrida. Què faries? Te la menjaries igualment? La tiraries? O li llevaries la part podrida i et menjaries la bona?

2 A voltes, l’entreteniment és com eixa fruita. Encara que podria fer-nos disfrutar, la major part d’este entreteniment està podrit perquè és immoral, violent o demoníac. Per tant, a l’hora de triar l’entreteniment, penses que es cosa teua i que pots escollir-ne qualsevol? Penses que tot l’entreteniment és roín? O el tries amb atenció, evitant el roín i disfrutant del bo?

3. En què hauríem de pensar quan triem el nostre entreteniment?

3 Tots necessitem divertir-nos i passar-ho bé, i volem triar adequadament el nostre entreteniment. Llavors, hem de preguntar-nos com podria la nostra elecció de l’entreteniment afectar el nostre servici a Jehovà.

«FEU-HO TOT PER A LA GLÒRIA DE DÉU»

4. Quin principi bíblic pot ajudar-nos a triar el nostre entreteniment?

4 Quan ens dediquem a Jehovà, li prometem que usarem la nostra vida per a servir-lo (llig Eclesiastés 5:3 [v. 4 en altres bíblies]). Prometem que farem «tot per a la glòria de Déu» (1 Corintis 10:31). Això significa que estem dedicats a Jehovà inclús quan estem descansant o disfrutant d’entreteniment, no només quan estem en les reunions o en la predicació.

5. De quina manera hauríem d’adorar a Jehovà?

5 Tot el que fem en la vida està relacionat amb la nostra adoració a Jehovà. Pau va explicar açò quan ens va exhortar a oferir-nos «com una víctima viva, santa i agradable a Déu» (Romans 12:1). Jesús també va dir: «Estima el Senyor, el teu Déu, amb tot el cor, amb tota l’ànima, amb tot el pensament i amb tota la força» (Marc 12:30). Per això, sempre volem donar-li lo millor a Jehovà. A l’Israel de temps bíblics, quan la gent oferia un animal en sacrifici a Jehovà, s’esperava que estiguera sa. Si l’animal tenia algun defecte, Jehovà no l’acceptava (Levític 22:18-20). De manera pareguda, la nostra adoració podria arribar a ser inacceptable per a Jehovà. Com?

6, 7. Com podria afectar l’entreteniment que escollim a la nostra adoració a Jehovà?

6 Jehovà ens diu: «Sigueu sants, perquè jo sóc sant» (1 Pere 1:14-16; 2 Pere 3:11). Jehovà només acceptarà la nostra adoració si és santa, o pura (Deuteronomi 15:21). La nostra adoració no pot ser pura si fem coses que Jehovà odia, com ara coses immorals, violentes o relacionades amb el demonisme (Romans 6:12-14; 8:13). És més, a Jehovà tampoc li agradaria que ens entretinguérem amb eixes coses. Això podria embrutar la nostra adoració, fer-la inacceptable per a Jehovà i danyar seriosament la nostra relació amb ell.

7 Aleshores, com podem escollir sàviament el nostre entreteniment? Quins principis ens ajudaran a identificar si una classe d’entreteniment és acceptable o no?

ODIA EL QUE ESTÀ MALAMENT

8, 9. Quina classe d’entreteniment evitem, i per què?

8 Hui en dia, tenim una gran varietat d’entreteniment disponible. Part d’este és acceptable per als cristians, però la major part no ho és. Identifiquem, en primer lloc, quina classe d’entreteniment hem d’evitar.

9 Moltes peŀlícules, cançons, llocs web, programes de televisió i videojocs són immorals, violents o demoníacs. Les coses roïnes se solen presentar de manera que pareixen innocents o inclús gracioses. Però els cristians anem amb compte i rebutgem l’entreteniment que va en contra de les normes pures de Jehovà (Fets 15:28, 29; 1 Corintis 6:9, 10). Quan rebutgem eixa classe d’entreteniment, li demostrem a Jehovà que detestem el que està malament (Salm 34:15 [v. 14 en altres bíblies]; Romans 12:9).

10. Quin pot ser el resultat d’escollir malament l’entreteniment?

10 Alguns pensen que l’entreteniment violent, immoral o demoníac no està malament. Pensen: «Quin perill té? Jo no faria mai estes coses». Si raonem d’esta manera, ens estem enganyant. La Bíblia diu: «No hi ha res més enganyós que el cor: no té remei» (Jeremies 17:9). Si ens entretenim amb coses que Jehovà no accepta, com podem dir que les odiem? Com més ens entretinguem amb estes coses, més normals les vorem. Amb el temps, la nostra consciència es debilitarà i deixarà d’advertir-nos quan estiguem a punt de prendre una mala decisió (Salm 119:70; 1 Timoteu 4:1, 2).

11. Com ens pot ajudar Gàlates 6:7 a escollir el nostre entreteniment?

11 La Paraula de Déu ens diu: «Allò que un sembra és allò que recull» (Gàlates 6:7). És cert que si ens entretenim amb coses roïnes, amb el temps podríem començar a practicar-les. Per exemple, alguns s’han vist tan afectats per l’entreteniment immoral que han comés immoralitat. Però Jehovà ens dona l’ajuda que necessitem per a escollir sàviament el nostre entreteniment.

PREN DECISIONS BASANT-TE EN PRINCIPIS BÍBLICS

12. Què ens ajudarà a prendre bones decisions respecte a l’entreteniment que escollim?

12 Algunes classes d’entreteniment són clarament inacceptables per a Jehovà, i sabem que les hem d’evitar. Però, què passa quan no està tan clar? Jehovà no ens dona una llista de coses que podem o no podem vore, escoltar o llegir. Més bé, vol que fem ús de la nostra consciència entrenada per la Bíblia (llig Gàlates 6:5). Jehovà ens dona principis, o veritats bàsiques, que ens mostren el seu punt de vista. Eixos principis ens ajuden a entrenar la consciència, és a dir, a «entendre què vol el Senyor» de nosaltres (Efesis 5:17).

Els principis bíblics ens ajuden a escollir l’entreteniment

13. Per què prenem els cristians decisions diferents sobre l’entreteniment? Però, què hem de fer tots els cristians?

13 A sovint, l’entreteniment que un cristià escull és diferent al d’un altre. Per què? Bé, a tots ens agraden coses diferents. A més, el que podria ser acceptable per a una persona, podria no ser-ho per a una altra. Siga com siga, per tal de prendre bones decisions, tots els cristians hem de guiar-nos pels principis de la Bíblia (Filipencs 1:9). Estos ens ajudaran a escollir l’entreteniment que Jehovà accepta (Salm 119:11, 129; 1 Pere 2:16).

14. a) Què més hem de considerar respecte a l’entreteniment? b) Quin consell va donar Pau als cristians?

14 Una altra cosa a tindre en compte és la quantitat de temps que dediquem a l’entreteniment. Això pot revelar la importància que li donem. Com a cristians, el nostre servici a Jehovà és lo més important en la vida (llig Mateu 6:33). Però, sense adonar-nos, podríem deixar que l’entreteniment ens llevara cada volta més temps. Pau va avisar als cristians: «Mireu, doncs, atentament, com vos heu de comportar: no sigueu insensats, sinó entenimentats. Procureu de traure partit del moment present» (Efesis 5:15, 16). Per tant, hem de limitar la quantitat de temps que dediquem a l’entreteniment i sempre assegurar-nos que el nostre servici a Déu ocupa el primer lloc en la vida (Filipencs 1:10).

15. Com ens protegim de l’entreteniment que podria danyar la nostra relació amb Jehovà?

15 Està clar que hem de rebutjar l’entreteniment que sabem que Jehovà no accepta. Però, què devem fer quan no estem segurs? Hem d’estar alerta també? Pensa en açò: Si anares caminant a prop d’un precipici, aniries per la voreta? No, si t’estimes la vida, t’apartaràs del perill. A l’hora d’escollir l’entreteniment, hem de fer lo mateix. La Paraula de Déu ens diu: «Aparta’t de caure en el mal» (Proverbis 4:25-27). Per tant, no només evitem l’entreteniment que sabem que és roín, sinó que també ens mantenim lluny de l’entreteniment que sospitem que podria ser roín i podria danyar la nostra relació amb Jehovà.

EL PUNT DE VISTA DE JEHOVÀ

16. a) Quines són algunes de les coses que Jehovà detesta? b) Com demostrem que odiem el que Jehovà odia?

16 El salmiste va escriure: «Els qui estimen el Senyor detesten el mal» (Salm 97:10). La Bíblia ens ensenya com veu les coses Jehovà i com el fan sentir. Com pot ajudar-te el que has aprés a vore les coses com les veu Jehovà? Per exemple, hem aprés que Jehovà odia una «llengua mentidera, mans tacades de sang innocent, cor que maquina malvestats, peus delerosos de córrer cap al mal» (Proverbis 6:16-19). També que hem d’evitar «relacions iŀlegítimes, [...] idolatria, bruixeria, [...] gelosies, enfuriments, [...] enveges, borratxeres, orgies i coses semblants» (Gàlates 5:19-21). Veus com poden ajudar-te estos principis bíblics a triar el teu entreteniment? Volem seguir les normes de Jehovà en tots els aspectes de la nostra vida, tant si estem acompanyats com si estem a soles (2 Corintis 3:18). De fet, el que escollim quan estem a soles sovint revela la classe de persona que som realment (Salm 11:4; 16:8).

17. Abans de triar l’entreteniment, quines preguntes hauríem de fer-nos?

17 Per tant, a l’hora de triar l’entreteniment, pregunta’t: «Com afectarà la meua elecció a la relació que tinc amb Jehovà? Com afectarà la meua consciència?». Examinem altres principis que poden ajudar-nos a escollir l’entreteniment.

18, 19. a) Quin consell va donar Pau als cristians? b) Quins principis ens ajudaran a triar el nostre entreteniment?

18 Quan triem l’entreteniment, estem escollint amb quines coses omplirem la nostra ment. Pau va escriure: «Finalment, germans, interesseu-vos per tot allò que és autèntic, respectable, pur, amable, lloable, tot allò que siga virtuós i digne d’elogi» (Filipencs 4:8). Quan omplim la nostra ment amb estes coses bones, podem sentir-nos lliures de dir-li a Jehovà: «Que et complaguen les paraules dels meus llavis i que et siguen agradables els pensaments del meu cor» (Salm 19:15 [v. 14 en altres bíblies]).

19 Pregunta’t: «Amb quines coses estic omplint la meua ment? Després de vore una peŀlícula o programa de televisió, tinc pensaments positius i agradables? Em sent en pau; amb la consciència tranquiŀla? (Efesis 5:5; 1 Timoteu 1:5, 19) Em sent lliure d’orar a Jehovà, o em punxa la consciència? M’ha fet pensar l’entreteniment en coses violentes o immorals? (Mateu 12:33; Marc 7:20-23) Per l’entreteniment que trie, m’estic emmotlant al “món present”?» (Romans 12:2). La resposta honesta a estes preguntes ens ajuda a vore què hem de fer per a mantindre forta la nostra relació amb Jehovà. Igual que el salmiste, volem demanar-li a Jehovà en oració que aparte els nostres ulls del que no aprofita per a res * (Salm 119:37).

LES NOSTRES DECISIONS AFECTEN ELS ALTRES

20, 21. Per què hem de tindre en compte l’opinió dels altres quan escollim l’entreteniment?

20 Un altre principi important a tindre en compte és el següent: «“Tot és permés.” Però sapieu que no tot convé. “Tot és permés”, però no tot edifica. Que ningú no busque el propi interés, sinó el dels altres» (1 Corintis 10:23, 24). És de veres que tenim la llibertat de fer coses, però això no vol dir que hauríem de fer-les. Hem de pensar amb atenció en com afecten als nostres germans les decisions que prenem.

21 La consciència de cadascú és diferent. Per exemple, la teua et pot permetre vore un programa de televisió, però després descobrixes que eixe mateix programa li molesta la consciència al teu germà. Què faràs? Encara que tingues el dret de vore’l, potser decidisques no fer-ho. Per què? Perquè no vols pecar «contra els germans» i molt menys «contra Crist» (1 Corintis 8:12). Mai volem fer res que faça entropessar els nostres germans (Romans 14:1; 15:1; 1 Corintis 10:32).

22. Com mostrarem que som raonables respecte a les decisions que prenguen els altres germans?

22 Per una altra banda, i si la teua consciència no et permet vore, llegir o fer alguna cosa que algú altre pensa que és acceptable? Com que estimes i respectes el teu germà, no voldràs pressionar-lo a escollir lo mateix que tu. Quan u conduïx, sap que els altres poden anar més ràpidament o més lentament que ell, i no per això ser mals conductors. De manera pareguda, tu i un altre germà podríeu estar seguint els principis de la Bíblia, i al mateix temps tindre opinions diferents sobre quin entreteniment és acceptable (Eclesiastés 7:16; Filipencs 4:5).

23. Què ens ajudarà a triar correctament l’entreteniment?

23 Aleshores, què ens ajudarà a escollir correctament l’entreteniment? Si usem la consciència entrenada pels principis bíblics i realment tenim en compte l’opinió dels nostres germans, escollirem correctament i, a més, ens sentirem feliços perquè estarem fent-ho «tot per a la glòria de Déu».

^ Podem trobar més principis que ens ajuden a l’hora de triar l’entreteniment en Proverbis 3:31; 13:20; Efesis 5:3, 4 i Colossencs 3:5, 8, 20.