Salta al contingut

Salta a la taula de continguts

CAPÍTOL 1

«Aneu i feu deixebles»

«Aneu i feu deixebles»

Informació general de Fets dels Apòstols i per què és important per a nosaltres

1-6. Comenta alguna experiència que mostre com els Testimonis han predicat en diferents circumstàncies.

 REBECCA, una jove testimoni de Jehovà de Ghana, va decidir que l’escola seria el seu territori personal. Sempre portava publicacions bíbliques en la motxilla i, en el pati, buscava la manera de donar testimoni als seus companys. Com a resultat, Rebecca va poder començar alguns cursos bíblics amb alguns companys de classe.

2 En l’illa de Madagascar, situada en la costa est d’Àfrica, una parella de precursors caminava habitualment uns 25 quilòmetres, a pesar de la calor i la humitat, per a arribar a un poblet llunyà. Allí dirigien diferents cursos bíblics a persones interessades.

3 Uns Testimonis del Paraguai amb l’ajuda de voluntaris d’altres 15 països construïren un barco per a arribar a les persones que vivien al llarg dels rius Paraguai i Paranà. Esta gran embarcació tenia capacitat per a que visqueren 12 persones. Des d’esta casa flotant, germans molt zelosos predicaven les bones notícies en zones on hauria sigut impossible arribar d’altra manera.

4 En l’extrem nord del continent Americà, alguns Testimonis d’Alaska van aprofitar la temporada turística de l’estiu per a predicar. Amb el bon temps, arribaven creuers plens de turistes de diferents nacionalitats. Els Testimonis de la zona els esperaven en el moll amb publicacions sobre temes interessants en una àmplia varietat d’idiomes. En la mateixa zona, els publicadors gastaven una avioneta per a viatjar als pobles aïllats de les comunitats aleutiana, atapascana, tsimshiana i tlinglit.

5 Un germà de Texas anomenat Larry va fer de la residència on vivia el seu territori de predicació. Encara que es va quedar en una cadira de rodes per culpa d’un accident, va fer tot el que va poder per a predicar. Compartia amb els altres el missatge del Regne i l’esperança basada en la Bíblia de tornar a caminar (Isa. 35:5, 6).

6 Un grup de Testimonis va fer un viatge de tres dies en barco per a anar a una assemblea des de Mandalay fins al nord de Myanmar. Portaven amb ells publicacions basades en la Bíblia per a oferir-ne als passatgers. Cada volta que el barco parava en un poble, els publicadors baixaven ràpidament, predicaven a tots els que podien i els oferien publicacions. Quan tornaven al barco, ja havia pujat més gent a qui predicar.

7. De quines formes donen testimoni els servents de Jehovà, i quin és el seu objectiu?

7 Igual que els germans i germanes mencionats en els exemples anteriors, testimonis de Jehovà de tot el món donen amb molt d’entusiasme «un testimoni complet del Regne de Déu» (Fets 28:23). Ho fan de casa en casa, pel carrer, escrivint cartes o tocant per telèfon. Ja siga en el transport públic, en el parc o en el descans en el seu lloc de treball estan a l’aguait de qualsevol oportunitat per a donar testimoni del Regne de Déu. Encara que els mètodes poden ser diferents, l’objectiu sempre és el mateix: predicar les bones notícies allà on hi haja gent (Mat. 10:11).

8, 9. a) Per què és tot un milacre el que estan conseguint els testimonis de Jehovà en la predicació? b) Quina pregunta sorgix, i com podem respondre-la?

8 I tu, ¿formes part dels milers de proclamadors del Regne que estan actius actualment en més de 235 territoris? Si és aixina, estàs donant suport a l’emocionant expansió d’esta obra mundial de predicació. El que s’està conseguint per tot el món és un milacre. A pesar dels nombrosos obstacles i reptes, que inclouen prohibicions i inclús persecució per part dels governs, els testimonis de Jehovà seguixen donant un testimoni complet del Regne de Déu a gent de totes les nacions.

9 T’has preguntat alguna volta per què cap obstacle ni atac de Satanàs ha sigut capaç de detindre l’obra de predicació del Regne? Per a poder respondre esta pregunta, hem de saber què va passar en el segle I. Al cap i a la fi, els testimonis de Jehovà de l’actualitat continuen amb l’obra que va començar en aquell moment.

Una obra enorme

10. A quina obra es va dedicar Jesús, i què tenia clar?

10 Jesucrist, el fundador de la congregació cristiana, es va dedicar per complet a predicar les bones notícies del Regne de Déu. De fet, ell mateix va dir: «També he d’anunciar les bones notícies del Regne de Déu a altres ciutats, perquè per a això he sigut enviat» (Lluc 4:43 TNM). Jesús sabia que ell a soles no podia acabar l’obra que havia començat. A més, poc abans de morir, va predir que el missatge del Regne es predicaria «en totes les nacions» (Marc 13:10). Llavors, qui realitzaria esta obra? I, com es duria a terme?

«Aneu i feu deixebles de gent de totes les nacions» (Mateu 28:19)

11. Quin encàrrec va donar Jesús als seus deixebles, i amb quines ajudes contarien per a poder dur-lo a terme?

11 Després de ressuscitar, Jesús es va aparéixer als seus deixebles i els va donar la comissió de realitzar una obra enorme: «Aneu i feu deixebles de gent de totes les nacions. Bategeu-los en el nom del Pare, del Fill i de l’esperit sant. Ensenyeu-los a obeir tot el que vos he manat. I recordeu que estaré amb vosaltres tots els dies fins a la conclusió del sistema» (Mat. 28:19, 20). Amb les paraules «estaré amb vosaltres», Jesús va assegurar als seus deixebles que comptarien amb el seu suport per a fer esta obra. De fet, anaven a necessitar eixa ajuda perquè els havia dit: «Totes les nacions vos odiaran» (Mat. 24:9). Jesús també els va prometre una altra ajuda. Just abans de pujar al cel, els va dir que rebrien poder de l’esperit sant per a ser els seus testimonis «fins als confins de la terra» (Fets 1:8).

12. Quines preguntes sorgixen, i per què és tan important que sapiem les respostes?

12 Clar, sorgixen algunes preguntes: ¿Van obeir este grup relativament menut de cristians i cristianes el manament de Jesús? ¿Els va impedir la cruel oposició que donaren un testimoni complet del Regne de Déu? ¿De quina manera van comptar amb el suport de Jesús i de l’esperit sant per a dur a terme l’obra de fer deixebles? Estes i altres preguntes es responen en el llibre bíblic de Fets dels Apòstols. Ara bé, per què és tan important que sapiem les respostes? Perquè Jesús va afirmar que l’obra que els havia encarregat continuaria «fins a la conclusió del sistema». Aixina que tots els cristians verdaders, inclosos nosaltres que vivim en el temps de la fi, hem de complir este encàrrec. Que emocionant serà analitzar el llibre de Fets!

Informació general del llibre de Fets

13, 14. a) Qui va escriure el llibre de Fets, i com va obtindre tota la informació? b) Què conté el llibre de Fets?

13 Qui va escriure el llibre de Fets? El llibre no menciona en ningun lloc el nom del seu escriptor, però les paraules d’introducció deixen clar que és el mateix que el de l’Evangeli de Lluc (Lluc 1:1-4; Fets 1:1, 2). Per això, des d’un primer moment, este metge estimat i historiador ha sigut considerat l’escriptor del llibre de Fets (Col. 4:14). El llibre comprén un període de temps d’uns 28 anys, des de l’ascensió de Jesús al cel en l’any 33, fins a l’empresonament de Pau en Roma en l’any 61. En la seua narrativa, Lluc passa del pronom «ells» a «nosaltres»; això suggerix que va presenciar molts dels successos que descriu (Fets 16:8-10; 20:5; 27:1). No hi ha dubte que, per a poder escriure exactament el que va ocórrer, este investigador meticulós va parlar amb Pau, Bernabé, Felip i altres.

14 Què conté el llibre de Fets? En el seu Evangeli, Lluc va escriure sobre les coses que Jesús va fer i dir, però en el llibre de Fets se centra en el que van fer i dir els seus deixebles. Encara que per a la gent «eren hòmens comuns i sense estudis», van dur a terme una obra extraordinària (Fets 4:13). En resum, este llibre inspirat ens conta com es va formar la congregació cristiana, com va créixer i com predicaven els cristians del segle I, és a dir, quins mètodes gastaven i quina actitud demostraven (Fets 4:31, 5:42). També destaca el paper de l’esperit sant en l’expansió de les bones notícies del Regne a pesar d’una forta oposició (Fets 8:29, 39, 40; 13:1-3; 16:6; 18:24, 25). I, per descomptat, Fets emfatitza el missatge principal de la Bíblia: la santificació del nom de Déu per mitjà del seu Regne (Fets 8:12; 19:8; 28:30, 31).

15. Com ens beneficiarà estudiar el llibre de Fets?

15 Examinar el llibre de Fets serà molt emocionant i enfortirà la nostra fe. Vore la valentia que demostraren els cristians del segle I ens arribarà al cor. El seu exemple ens motivarà a imitar la seua fe i, d’esta manera, estarem completament preparats per a complir la nostra comissió de fer deixebles. En definitiva, estudiar esta publicació ens ajudarà a traure-li tot el suc al llibre de Fets.

Una ajuda per a estudiar la Bíblia

16. Quins tres objectius té esta publicació?

16 Quins tres objectius té esta publicació? 1) Enfortir la nostra convicció que Jehovà, per mitjà del seu esperit sant, està darrere de l’obra de predicar i fer deixebles, 2) avivar el nostre entusiasme en totes les facetes del ministeri i 3) fer que valorem i respectem encara més tant l’organització de Jehovà com els que supervisen l’obra de predicar i les congregacions per tot el món.

17, 18. Com està estructurada esta publicació, i quines característiques conté que t’ajudaran en el teu estudi personal?

17 Quina estructura té esta publicació? Està dividida en huit seccions i cada una d’elles se centra en una part del llibre de Fets. L’objectiu dels capítols no és analitzar versicle per versicle este llibre bíblic, sinó extraure lliçons de cada relat que ens ajuden a aplicar el que aprenem. Al principi de cada capítol, hi ha una frase amb la idea principal del capítol, i també s’inclou la porció del llibre de Fets que s’analitzarà a continuació.

18 El llibre també conté altres característiques que ens seran de profit en el nostre estudi personal, com les boniques iŀlustracions que ens permetran visualitzar els emocionants relats del llibre de Fets. A més, molts capítols inclouen quadros amb informació addicional sobre personatges bíblics que tenien una fe digna d’imitar. Altres quadros contenen informació sobre llocs, successos, costums o altres personatges mencionats en el llibre de Fets.

Predica el teu territori amb sentit d’urgència

19. Quin autoexamen hauríem de fer-nos de tant en tant?

19 Este llibre t’ajudara a fer-te un autoexamen sincer. Sense importar quant de temps dugues predicant les bones notícies, és bo que de tant en tant apartes temps per a analitzar quines són les teues prioritats i quina és la teua actitud cap al ministeri (2 Cor. 13:5). Podries preguntar-te: «Tinc el mateix sentit d’urgència per la predicació que abans? (1 Cor. 7:29-31) Estic predicant les bones notícies amb zel i convicció? (1 Tes. 1:5, 6) Estic participant tant com puc en l’obra de predicar i fer deixebles?» (Col. 3:23).

20, 21. Per què la nostra obra és tan urgent, i a què deuríem estar decidits?

20 No hem d’oblidar que se’ns ha donat la important comissió de predicar i fer deixebles. Cada dia que passa, esta obra és més urgent, perquè la fi d’este sistema està més a prop i hi han moltes vides en joc. Quantes persones estaran encara dispostes a escoltar el nostre missatge? (Fets 13:48) No ho sabem, però la nostra responsabilitat és ajudar-les abans que siga massa tard (1 Tim. 4:16).

21 Per tant, és molt important que imitem l’exemple dels entusiastes predicadors del segle I. A mesura que estudies este llibre, pensa en com pots augmentar la teua valentia i entusiasme en la predicació. Que l’estudi del llibre de Fets dels Apòstols t’ajude a estar més determinat a continuar donant «un testimoni complet del Regne de Déu»! (Fets 28:23)