Salta al contingut

Salta a la taula de continguts

SOBREVIURÀ EL NOSTRE PLANETA?

Els boscos

Els boscos

ALS BOSCOS se’ls anomena «els pulmons de la terra», i amb raó, ja que els arbres absorbixen diòxid de carboni, un gas perjudicial per als humans, i també emeten oxigen, un component vital de l’aire que respirem. Un 80% dels animals i les plantes que habiten en la superfície de la terra viuen en els boscos. Sense ells no podríem sobreviure.

Les amenaces que afronten els boscos

Cada any, es talen milers de milions d’arbres, sobretot per a preparar terrenys i usar-los per a l’agricultura. Lamentablement, des de finals dels anys quaranta, la mitat de les selves han desaparegut.

Quan es destruïx un bosc, també es destruïx el seu ecosistema i perdem tots els beneficis que este aporta.

El nostre planeta: dissenyat per a sobreviure

Inclús en llocs on hi ha molta desforestació, els boscos han demostrat tindre una capacitat extraordinària de regeneració i expansió. Recentment, els ecologistes han observat, per a la seua sorpresa, que les terres desforestades han sigut capaces de recuperar-se ràpidament i convertir-se de nou en boscos saludables. Analitzem alguns exemples.

  • Alguns investigadors van fer un seguiment a terrenys boscosos que s’havien desforestat per a convertir-los en terres de cultiu i que després s’havien abandonat. En este estudi de 2.200 terrenys que es va fer en Amèrica i en l’oest d’Àfrica es va comprovar que la terra pot tornar a estar en bones condicions per a que torne a créixer el bosc en uns deu anys.

  • D’acord amb este estudi que es va publicar en la revista Science, els investigadors calculen que en uns 100 anys els terrenys podrien, de forma natural, restablir la seua diversitat d’arbres i sers vius.

  • Recentment, científics en el Brasil han comparat el ritme de reforestació en zones on el ser humà pràcticament no ha intervingut amb zones on s’implementaren tasques de reforestació.

  • Referint-se a l’estudi d’estos investigadors, la revista National Geographic va dir: «Per a la seua satisfacció, descobriren que no era necessari replantar arbres». En només cinc anys, les zones on no s’havien plantat arbres «estaven plenes d’arbres autòctons».

Què s’està fent per a solucionar el problema?

Per tot el món, s’estan fent esforços per a gestionar els boscos i restablir aquells que han sigut danyats. Com a resultat, segons una font de les Nacions Unides, «la desforestació global s’ha ralentitzat més d’un 50%» en els últims 25 anys.

Però açò no és suficient per a salvar els nostres boscos. Un informe publicat per l’organització Global Forest Watch afirma que «l’índex de destrucció dels boscos primaris en els tròpics no ha canviat en els últims anys».

La tala iŀlegal d’arbres és un negoci multimilionari, i l’explotació comercial continua sent la principal causa de la desforestació de les selves.

Equips de forestals gestionen els boscos de forma responsable i planifiquen la regeneració de nous.

Raons per a tindre esperança. Què diu la Bíblia?

«El Senyor-Déu va fer nàixer de la terra fèrtil tota classe d’arbres que fan goig de veure i donen fruits saborosos» (Gènesi 2:9).

El Creador dels boscos els va dissenyar amb la capacitat de regenerar-se quan els humans fem un ús sostenible d’ells. Ell vol protegir i mantindre els boscos i els ecosistemes que tan meravellosament ha dissenyat.

La Bíblia diu que Déu no permetrà que les persones egoistes arruïnen el planeta Terra ni la vida que hi ha en ell. Llig l’article «Déu promet que el nostre planeta sobreviurà» en la pàgina 15 d’esta revista.