Salta al contingut

Salta a la taula de continguts

La disciplina és el timó que guia els teus fills i els manté en el seu rumb

PARES

6 La disciplina

6 La disciplina

QUÈ IMPLICA

La paraula disciplina pot significar ‘guiar’ o ‘ensenyar’. Encara que a voltes inclou corregir el comportament d’un fill, a sovint implica ensenyar-li uns valors que l’ajuden a prendre bones decisions des d’un principi.

PER QUÈ ÉS IMPORTANT

En els últims anys, la disciplina pràcticament ha desaparegut, ja que els pares tenen por de ferir l’autoestima dels seus fills. En canvi, els pares que actuen amb saviesa posen normes raonables als seus fills i els ensenyen a obeir-les.

«Els fills necessiten límits clars per a convertir-se en adults madurs i equilibrats. Sense disciplina, són com un barco sense timó. Més prompte o més tard, es desviaran del seu rumb o inclús naufragaran.» (Pamela)

QUÈ POTS FER

Sigues consistent. Si el teu fill no obeïx, fes-li vore que les seues accions tenen conseqüències. Per altra banda, quan les obeïsca, felicita’l.

«Sovint felicite els meus fills per ser obedients en un món on l’obediència brilla per la seua absència. D’esta manera els resulta més fàcil acceptar la disciplina quan la necessiten.» (Christine)

PRINCIPI BÍBLIC: «Allò que un sembra és allò que recull.» (Gàlates 6:7)

Sigues raonable. Tingues en compte l’edat del teu fill, la seua capacitat i la gravetat del seu error. La disciplina sol ser més eficaç quan està relacionada amb el que ha fet malament. Per exemple, si no utilitza el mòbil d’acord amb les normes, pots limitar l’ús que li dona durant un temps. No obstant, procura no fer una muntanya d’un gra d’arena.

«Intente determinar si el meu fill ha sigut desobedient a consciència o si simplement s’ha equivocat. No és lo mateix un defecte de personalitat que s’ha de corregir ràpidament que un error puntual.» (Wendell)

PRINCIPI BÍBLIC: «No importuneu els vostres fills, que no es desanimen.» (Colossencs 3:21)

Sigues carinyós. Quan els fills entenen que els pares els disciplinen perquè els estimen, els és més fàcil acceptar la correcció.

«Quan el nostre fill s’equivocava, sempre li déiem que estàvem orgullosos de totes les bones decisions que havia pres fins a eixe moment. Li explicàvem que nosaltres l’ajudaríem i que el seu error no afectaria la seua reputació, sempre que fera els canvis necessaris.» (Daniel)

PRINCIPI BÍBLIC: «El qui estima és pacient, és bondadós.» (1 Corintis 13:4)