Salta al contingut

Salta a la taula de continguts

COM LLEVAR-SE L’ESTRÉS DE DAMUNT

Què pots fer per a véncer l’estrés?

Què pots fer per a véncer l’estrés?

Si vols reduir els teus nivells d’estrés, has de tindre en compte diferents factors com la teua salut, la manera com interactues amb els altres i les teues metes i prioritats en la vida. En este article, vorem alguns principis que poden ajudar-te a lluitar contra l’estrés i inclús reduir-lo.

Centra’t en el dia a dia

«No passeu ànsia, per tant, pensant en demà. El demà ja tindrà les seues preocupacions.» (MATEU 6:34 TR)

Què significa: Les preocupacions formen part de la vida, però no té sentit que les augmentem pensant en les que encara no han vingut. Així que intenta viure dia a dia.

  • L’estrés pot produir ansietat. Aleshores, què pots fer? Primer, recorda que sempre hi haurà coses que et causaran estrés, però si et preocupes per allò que no pots previndre, encara t’estressaràs més. I segon, tin en compte que moltes voltes ens preocupem per coses que no acaben passant.

Tin expectatives realistes

«La saviesa que ve de dalt és [...] raonable.» (JAUME 3:17 TNM)

Què significa: No sigues massa exigent amb els altres. Tampoc amb tu mateix, evita ser perfeccionista.

  • Reconeix quines són les teues limitacions i les dels altres, i marca’t expectatives realistes. Si fas açò, reduiràs el teu estrés i el d’aquells que t’envolten, i serà més senzill que aconseguiu el vostre objectiu. El sentit de l’humor també és molt important. Quan et rius, encara que les coses vagen malament, alliberes tensió i millores el teu estat d’ànim.

Identifica que t’estressa

«L’inteŀligent conserva la calma.» (PROVERBIS 17:27)

Què significa: Les emocions negatives poden fer que no penses amb claredat, aixina que intenta mantindre la calma.

  • Identifica que t’estressa i fixa’t en com reacciones. Una idea és analitzar els teus sentiments, els teus pensaments i el teu comportament quan estigues estressat. Inclús podries prendre’n nota. Al ser conscient de l’efecte que té l’estrés en tu, podràs controlar-lo millor. Per altra part, intenta eliminar de la teua vida aquelles coses que t’estressen i si veus que és impossible, busca maneres de reduir el seu efecte. Per exemple, per què no proves d’organitzar-te el temps o la faena millor?

  • Intenta vore les coses des d’una altra perspectiva. Pot ser que a un altre no li estresse lo mateix que a tu. Tot depén de la manera com es veuen les coses. Tin en compte estes tres suggerències:

    1. No t’afanyes en pensar malament dels altres. Imagina’t que algú se’t cola en una cua. Si penses que és un maleducat, segurament t’enfades. Per què no intentes pensar que té alguna bona raó? Potser estigues en lo cert.

    2. Intenta vore la part positiva de la situació. Posem per cas que estàs esperant en la consulta del metge o en un aeroport. Per què no aprofites per a llegir, revisar el correu o posar-te al dia amb alguna cosa de la faena? Segur que se’t fa més curta l’espera.

    3. Intenta vore el quadro complet. Pregunta’t: Continuaré tenint este problema demà o la setmana que ve? Distingix entre els problemes xicotets o a curt termini i els més seriosos.

Sigues ordenat

«Que tot es faça amb dignitat i amb orde.» (1 CORINTIS 14:40)

Què significa: Intenta mantindre una vida ordenada.

  • A tots ens agrada tindre cert grau d’orde en la vida. Quan procrastinem, o deixem per a més avant el que hem de fer, se’ns amuntona la faena i això genera desorde i estrés. Per què no proves açò?

    1. Fes-te un horari que pugues seguir i esforça’t per complir-lo.

    2. Identifica i corregix les actituds que fan que deixes les coses per a després.

Sigues equilibrat

«Més val un grapat de repòs que dos mans plenes de fatiga i afany inútil.» (ECLESIASTÉS 4:6)

Què significa: Els addictes al treball no disfruten del que aconseguixen amb el seu esforç. Moltes voltes no tenen temps ni energies per a disfrutar dels beneficis del seu dur treball.

  • Tin un punt de vista equilibrat sobre els diners. Tindre més diners no vol dir que sigues més feliç o que tingues menys estrés, de fet, podria passar lo contrari. «El treballador té el son dolç, tant si menja molt com si menja poc; però el ric, de tant que té, no pot dormir» (Eclesiastés 5:12 TNM). Aixina que intenta viure dins de les teues possibilitats.

  • Dedica temps per a relaxar-te. L’estrés disminuïx quan fas coses que t’agraden. Així i tot, ves amb compte amb l’entreteniment passiu, com vore la televisió, ja que no sol ajudar.

  • Mantín la tecnologia en el seu lloc. Evita estar sempre pendent dels emails, missatges i les xarxes socials. A no ser que siga necessari, no revises correus de la faena fora de l’horari de treball.

Cuida la teua salut

«Fer exercici físic beneficia.» (1 TIMOTEU 4:8 TNM)

Què significa: Practicar exercici regularment és bo per a la salut.

  • Adquirix hàbits saludables. L’activitat física millora el teu estat d’ànim i la manera com el teu cos respon davant l’estrés. Menja aliments saludables i evita botar-te menjades. I no oblides descansar lo suficient.

  • Evita «solucions» per a l’estrés que puguen perjudicar-te com fumar, consumir drogues o abusar de medicaments o l’alcohol. A la llarga, estos mals hàbits augmenten l’estrés perquè perjudiquen la salut o et roben els diners que tant costen de guanyar.

  • Ves al metge si l’estrés et supera. No passa res per buscar ajuda professional, això no significa que hages fracassat.

Fixa les teues prioritats

«Sapieu discernir allò que més convé.» (FILIPENCS 1:10)

Què significa: Identifica quines coses són les teues prioritats.

  • Fes una llista de les coses que has de fer i ordena-les segons la prioritat que tinguen. Açò t’ajudarà a identificar quines tasques són més importants i sabràs quines pots posposar, delegar o inclús deixar de banda.

  • Durant una setmana anota quines coses consumixen el teu temps. Després mira de quina manera pots invertir-lo millor. Si eres tu el que controla el temps, menys estrés sentiràs.

  • Programa temps per a descansar. Inclús les pauses breus poden renovar-te les forces i reduir-te l’estrés.

Busca ajuda

«L’ansietat esclafa el cor de l’home, però una bona paraula el reanima.» (PROVERBIS 12:25 TNM)

Què significa: Les paraules amables i carinyoses poden fer-te sentir millor.

  • Parla amb algú que et comprenga. Segurament ell t’ajude a vore les coses des d’una altra perspectiva i a trobar solucions que no havies pensat. El simple fet d’obrir-te a algú pot fer que et sentes millor.

  • Demana ajuda. Podries delegar alguna responsabilitat o compartir part de la faena?

  • Si un company de treball t’estressa, busca maneres de millorar la situació. Per exemple, per què no parles amb ell amb calma i tacte i li dius com et fa sentir? (Proverbis 17:27). I si la situació no millora, podries reduir el temps que passes amb eixa persona?

No oblides les teues necessitats espirituals

«Feliços els qui reconeixen les seues necessitats espirituals.» (MATEU 5:3 TNM)

Què significa: A part de roba, menjar i vivenda, els humans també tenim necessitats espirituals. Per a ser feliços, hem de ser conscients d’eixa necessitat i satisfer-la.

  • Orar és una gran ajuda. Déu ens convida a fer-ho. En 1 Pere 5:7 diu: «Descarregueu en ell totes les vostres preocupacions, ja que ell mateix es preocupa de vosaltres». Orar i meditar en pensaments positius pot donar-te pau mental (Filipencs 4:6, 7).

  • Llig coses que t’acosten a Déu. Els principis que hem analitzat en este article estan basats en la Bíblia, que va ser escrita per a cobrir les nostres necessitats espirituals. Estos principis ens ajuden a desenvolupar «la saviesa pràctica i la capacitat de pensar» (Proverbis 3:21 TNM). Per què no et poses la meta de llegir la Bíblia? Un bona idea és començar pel llibre de Proverbis.