Salta al contingut

Salta a la taula de continguts

ARTICLE D’ESTUDI 16

No deixes de valorar el rescat

No deixes de valorar el rescat

«El fill de l’home ha vingut [...] a pagar el rescat de tots amb la seua vida» (MC 10:45 EV).

CÀNTIC 18 Agraïts pel rescat

INTRODUCCIÓ *

1, 2. Què és el rescat, i per què era necessari?

QUAN va pecar, Adam va perdre l’oportunitat que tenia com a humà perfecte de viure per sempre, i la seua futura descendència també. Ell no tenia excusa; va pecar deliberadament. Però, què podem dir dels seus descendents? Ells no van tindre res a vore amb aquell pecat (Rm 5:12, 14). Adam mereixia morir pel que va fer. Però, podia Déu fer alguna cosa per a que els descendents del primer home pogueren viure per sempre? Clar que sí. Poc després que Adam pecara, Jehovà va anar revelant progressivament com rescataria la humanitat de la condemna al pecat i la mort (Gn 3:15). Al seu temps degut, Jehovà enviaria el seu Fill des del cel per «a pagar el rescat de tots amb la seua vida» (Mc 10:45 EV; Jn 6:51).

2 Què és el rescat? Segons les Escriptures Gregues Cristianes, és el preu que Jesús va pagar per a recomprar el que Adam havia perdut (1Co 15:22). Per què era necessari? Perquè, tal com s’exposava en la Llei, la justícia de Jehovà requeria que es pagara vida per vida (Ex 21:23, 24). Com Adam va perdre la seua vida perfecta, Jesús va haver de sacrificar la seua vida humana perfecta per a satisfer la justícia divina (Rm 5:17). D’esta manera, Jesús es va convertir en «Pare per sempre» de tots els qui exercixen fe en el rescat (Is 9:6; Rm 3:23, 24).

3. D’acord amb Joan 14:31 i 15:13, per què va estar dispost Jesús a sacrificar la seua vida humana perfecta?

3 Degut al gran amor que sent pel seu Pare celestial i per nosaltres, Jesús va estar dispost a sacrificar la seua vida (llig Joan 14:31; 15:13). Mogut per eixe amor, va mantindre la seua integritat fins al final i va complir la voluntat de son Pare. Gràcies a això, es durà a terme el propòsit original de Jehovà per a la humanitat i per a la terra. Però, per què va permetre Déu que Jesús patira tant abans de morir? En este article, ho analitzarem i també repassarem breument l’exemple d’un escriptor bíblic que valorava molt el rescat. Finalment, considerarem com podem mostrar que agraïm el rescat i com podem valorar encara més el sacrifici que Jehovà i Jesús van fer per nosaltres.

PER QUÈ VA HAVER DE PATIR JESÚS?

Pensa en tot el patiment que Jesús va aguantar per a rescatar-nos (Consulta el paràgraf 4)

4. Descriu com va morir Jesús.

4 Imagina’t com va ser l’últim dia de la vida de Jesús en la terra. Encara que podia demanar la protecció de legions d’àngels, es va deixar arrestar pels soldats romans, que el van colpejar sense pietat (Mt 26:52-54; Jn 18:3; 19:1). L’assotaren amb un flagell que li esgarrava la pell a tires. Després, li carregaren a l’esquena una pesada biga de fusta. Jesús va començar a arrastrar aquell pal de turment en direcció al lloc d’execució, però els soldats romans no tardaren en ordenar a un altre home que l’ajudara a dur-lo (Mt 27:32). Quan arribaren allí, els soldats van clavar a Jesús de mans i peus en el pal. Les ferides se li esgarraven pel pes del seu propi cos. Els seus amics es lamentaven i sa mare plorava, mentres que els líders jueus es burlaven d’ell (Lc 23:32-38; Jn 19:25). L’agonia de Jesús es va allargar durant hores. Tenia el cor i els pulmons en tensió degut a la postura del seu cos, i cada volta li costava més respirar. Llavors, just abans de morir, va orar per última volta a Jehovà, sabent que li havia sigut fidel. Finalment, va acatxar el cap i va entregar la seua vida (Mc 15:37; Lc 23:46; Jn 10:17, 18; 19:30). Quina manera de morir més lenta, dolorosa i humiliant!

5. Què preocupava més a Jesús que la manera com anava a morir?

5 Per a Jesús, la manera com anava a morir no era la pitjor part del seu patiment. Li preocupava més la raó per la qual l’anaven a matar. L’havien acusat falsament de blasfèmia, és a dir, de no tindre respecte per Déu ni pel Seu nom (Mt 26:64-66). Només pensar en eixa acusació turmentava tant a Jesús que esperava que son Pare li estalviara eixa humiliació (Mt 26:38, 39, 42). Per què va permetre Jehovà que el seu benvolgut Fill patira una mort tan cruel? Vegem tres raons.

6. Per què havia de ser Jesús penjat en un pal de turment?

6 Primer, Jesús havia de ser penjat en un patíbul per a alliberar els jueus d’una maledicció (Ga 3:10, 13). Havien promés obeir la Llei de Déu, però van fracassar a l’hora de fer-ho. Com a resultat, Jehovà els va maleir, i esta maledicció es va afegir a la que ja tenien com a descendents d’Adam (Rm 5:12). La Llei que Déu va donar a Israel estipulava que algú que cometera un pecat que meresquera la mort devia ser executat i, després, el seu cos havia de ser penjat en un pal (Dt 21:22, 23; 27:26). * Així que, al ser penjat, Jesús va fer possible que la mateixa nació que l’havia rebutjat es beneficiara del seu sacrifici.

7. Per quina segona raó va permetre Déu que el seu Fill patira tant?

7 Una segona raó per la qual Déu va permetre que el seu Fill patira era perquè estava capacitant-lo per a ser el nostre Gran Sacerdot. Jesús va experimentar lo difícil que és obeir a Déu sent provat fins al límit. Sentia tanta pressió que va orar per ajuda «amb grans clams i llàgrimes». Segur que passar per una angoixa emocional tan dolorosa fa que Jesús puga comprendre les nostres necessitats i «ajudar els qui són provats». Que agraïts estem a Jehovà per nomenar un Gran Sacerdot misericordiós que pot «compadir-se de les nostres febleses» (He 2:17, 18; 4:14-16; 5:7-10).

8. Per quina tercera raó va permetre Jehovà que Jesús fora posat a prova tan durament?

8 La tercera raó per la qual Jehovà va permetre que el seu Fill patira tant va ser per a respondre una qüestió molt important: ¿poden els humans mantindre’s fidels a Jehovà inclús quan se’ls sotmet a proves difícils? Satanàs assegura que no. Afirma que tots els humans servixen a Déu per motius egoistes. Ell pensa que, igual que Adam, nosaltres tampoc estimem a Jehovà (Jb 1:9-11; 2:4, 5). Però, com Jehovà confiava en la lleialtat del seu Fill, va permetre que fora provat fins al límit de la resistència humana. Jesús es va mantindre íntegre i va demostrar que Satanàs és un mentirós.

UN ESCRIPTOR BÍBLIC QUE VALORAVA MOLT EL RESCAT

9. Quin exemple ens ha donat l’apòstol Joan?

9 L’ensenyança del rescat ha mantingut forta la fe de molts cristians. Això els ha permés predicar a pesar de l’oposició i aguantar tota classe de proves al llarg de la seua vida. Este va ser el cas de l’apòstol Joan. Probablement, va predicar per més de 60 anys la veritat sobre Jesucrist i el rescat. Quan tenia prop de 100 anys, sembla que l’Imperi romà el va considerar una amenaça i, per això, el va exiliar a l’illa de Patmos. Per quin motiu? «Per haver anunciat la paraula de Déu i per haver donat testimoni de Jesucrist» (Ap 1:9). Quin extraordinari exemple de fe i aguant!

10. Com demostren els escrits de Joan que valorava el rescat?

10 En els seus escrits inspirats, Joan deixa clar que estimava molt a Jesús i que valorava el rescat. De fet, en ells fa més de 100 referències tant al rescat com als beneficis que este fa possible. Per exemple, va escriure: «Si algú peca, tenim prop del Pare un defensor, Jesucrist, que és just» (1Jn 2:1, 2). Els escrits de Joan també destaquen la importància de donar «testimoni de Jesús» (Ap 19:10). És evident que valorava profundament el rescat. Com podem demostrar que nosaltres també el valorem?

COM POTS MOSTRAR QUE AGRAÏXES EL RESCAT?

Si de deveres valorem el rescat, resistirem la temptació de pecar (Consulta el paràgraf 11) *

11. Què ens pot ajudar a resistir la temptació?

11 Resistix la temptació de pecar. Si realment valorem el rescat, no pensarem: «No cal que em resistisca a la temptació. Puc pecar, i després, demanar perdó». En comptes d’això, quan tinguem la temptació de fer alguna cosa malament, direm: «Com podria fer una cosa aixina després de tot el que Jehovà i Jesús han fet per mi?». En harmonia amb açò, podem demanar forces a Jehovà suplicant-li: «No permetes que caiga en la temptació!» (Mt 6:13).

12. Com podem posar en pràctica el consell de 1 Joan 3:16-18?

12 Estima els germans de la congregació, d’esta manera demostraràs que valores el rescat. Per què? Perquè Jesús va entregar la seua vida no només per tu sinó per tots els nostres germans. Si va estar dispost a morir per tots ells, està clar que tenen molt de valor als seus ulls (llig 1 Joan 3:16-18). Demostrem que estimem els nostres companys cristians per la manera com els tractem (Ef 4:29, 31–5:2). Per exemple, els ajudem quan estan malalts o quan passen per proves difícils, fins i tot desastres naturals. Però, què hauríem de fer quan un germà de la congregació fa o diu alguna cosa que ens ofén?

13. Per què hauríem de perdonar?

13 Se’t fa difícil perdonar un germà o una germana que t’ha ofés? (Lv 19:18) En eixe cas, seguix este consell: «Suporteu-vos els uns als altres, i si algú tinguera res contra un altre, perdoneu-vos-ho. El Senyor vos ha perdonat, perdoneu també vosaltres» (Col 3:13). Cada volta que perdonem els nostres germans, li demostrem al nostre Pare celestial que de deveres valorem el rescat. Com podem valorar encara més este regal de part de Déu?

COM POTS VALORAR ENCARA MÉS EL RESCAT?

14. Menciona una manera que t’ajude a valorar més el rescat.

14 Dona-li gràcies a Jehovà pel rescat. Joanna, una germana de 83 anys que viu en l’Índia, diu: «Crec que és important que mencione tots els dies el rescat en les meues oracions i li l’agraïsca a Jehovà». Quan ores en privat, pensa en errors específics que hages comés durant el dia i, després, demana-li perdó a Jehovà. Per descomptat, si has comés un pecat greu, també necessitaràs l’ajuda dels ancians. Ells t’escoltaran i t’oferiran consell amorós basat en la Paraula de Déu, també oraran amb tu i li demanaran a Jehovà que continue aplicant el valor del sacrifici de Jesús per a que pugues recobrar la salut espiritual (Jm 5:14-16).

15. Per què hauríem d’apartar temps per a llegir sobre el rescat i meditar en ell?

15 Medita en el rescat. Una germana de 73 anys que li diuen Rajamani diu: «Cada volta que lligc tot el que Jesús va patir, se m’omplin els ulls de llàgrimes». Probablement, tu també t’emociones al pensar en tot el que va haver de passar el Fill de Déu. Però, quant més medites en el sacrifici que Jesús va fer, més fort serà el teu amor per ell i per son Pare. Per a ajudar-te a meditar en el rescat, per què no inclous este tema en el teu estudi personal?

Jesús va mostrar als seus deixebles com recordar el seu sacrifici per mitjà d’un sopar senzill (Consulta el paràgraf 16)

16. Com ens beneficia compartir amb els altres l’ensenyança del rescat? (Mira la iŀlustració de la portada.)

16 Compartix l’ensenyança del rescat amb els altres. Cada volta que ho fem, el nostre apreci creixerà. Tenim ferramentes exceŀlents que ens ajuden a explicar per què Jesús havia de morir per nosaltres. Per exemple, podem usar la lliçó número 4 del fullet Bones notícies de part de Déu que es titula «Qui és Jesucrist?». O podríem acudir al capítol 5 del llibre Què ens diu la Bíblia? que porta el títol: «El rescat, el millor regal de Déu». I a l’assistir cada any al Memorial de la mort de Jesús i convidar els altres a vindre, aprofundim la nostra gratitud pel rescat. Jehovà ens ha donat el privilegi d’ensenyar als altres sobre el seu Fill, quin gran honor!

17. Per què és el rescat el millor regal de Déu per a la humanitat?

17 Sense dubte, tenim bones raons per a cultivar i mantindre una gran estima pel rescat. Perquè gràcies al rescat, podem tindre una amistat íntima amb Jehovà a pesar de ser imperfectes. Gràcies al rescat, es desfaran per complet les obres del Diable (1Jn 3:8). I gràcies al rescat, es complirà el propòsit original de Jehovà per a la terra. Tot el planeta es convertirà en un paradís, i totes les persones que conegues estimaran i serviran a Jehovà. Per tant, busquem cada dia maneres de demostrar que valorem molt el rescat, el millor regal de Déu per a la humanitat.

CÀNTIC 20 Donares el teu Fill estimat

^ § 5 Per què va patir Jesús una mort tan cruel? Este article respondrà esta pregunta i ens ajudarà a valorar encara més el sacrifici del rescat.

^ § 6 Era el costum romà clavar o nugar en un pal els condemnats quan encara estaven vius, i Jehovà va permetre que el seu Fill morira d’esta manera.

^ § 55 DESCRIPCIÓ DE LA IĿLUSTRACIÓ: Cada germà resistix una temptació: mirar imàtgens inapropiades, fumar tabac o acceptar un suborn.