Salta al contingut

Salta a la taula de continguts

ARTICLE D’ESTUDI 14

Seguix les petjades de Crist amb atenció

Seguix les petjades de Crist amb atenció

«Crist va patir per vosaltres: així vos deixava un exemple perquè seguiu les seues petjades.» (1PE 2:21)

CÀNTIC 13 Jesucrist, el nostre model

INTRODUCCIÓ *

Jesús ha deixat les seues petjades per a que puguem seguir-les amb atenció (Consulta els paràgrafs 1, 2)

1, 2. De quina manera podem seguir els passos de Jesús? Iŀlustra-ho.

IMAGINA’T que vas amb un grup de senderistes caminant per una muntanya nevada molt perillosa. Seguiu un guia que coneix bé la zona. A mesura que avança, deixa marcades en la neu les seues xafades. En un moment donat, el perdeu de vista, però en comptes d’alarmar-vos, vos esforceu per seguir amb atenció el rastre de petjades que el guia ha deixat.

2 En certa manera, com a cristians verdaders, estem caminant per una muntanya perillosa, este món malvat. Afortunadament, Jehovà ens ha donat un guia perfecte, el seu Fill Jesucrist, per a que seguim les seues petjades amb atenció (1Pe 2:21). Segons una obra de consulta bíblica, en este text Pere compara a Jesús amb un guia. Tal com un guia deixa un rastre de passos, Jesús ha deixat les seues petjades, o xafades, per a que les puguem seguir. En este article, analitzarem tres preguntes: Què significa seguir les petjades de Jesús? Per què hauríem de seguir-les? I com podem fer-ho?

QUÈ SIGNIFICA SEGUIR LES PETJADES DE JESÚS?

3. Què significa seguir els passos d’algú?

3 Què significa seguir els passos d’algú? En la Bíblia, les paraules «camí» i «peus» a voltes es referixen al derroter que una persona pren en la vida (Gn 6:9; Pr 4:26). La manera de viure d’una persona pot comparar-se a petjades, o xafades, que va deixant arrere mentres camina. Per tant, seguir els passos d’algú significa seguir el seu exemple, imitar-lo.

4. Què implica seguir els passos de Jesús?

4 Llavors, què implica seguir els passos de Jesús? En poques paraules, vol dir imitar el seu exemple. En el text temàtic, l’apòstol Pere destaca el bon exemple que Jesús va deixar a l’aguantar el sofriment. No obstant, podem imitar a Jesús de moltes altres maneres (1Pe 2:18-25). De fet, tota la seua vida —tot el que va dir i va fer— és un exemple a seguir per a nosaltres.

5. Poden els humans imperfectes seguir l’exemple perfecte de Jesús? Explica-ho.

5 Ara bé, podem seguir els passos de Jesús a pesar de ser imperfectes? Clar que sí! Recorda que Pere ens insta a seguir les petjades de Jesús amb atenció, no amb perfecció. Si seguim detingudament les seues xafades, i intentem fer-ho lo millor que podem, estarem obeint les paraules de l’apòstol Joan de «viure tal com Jesús vivia» (1Jn 2:6).

PER QUÈ SEGUIR LES PETJADES DE JESÚS?

6, 7. Per què podem dir que seguir les xafades de Jesús ens acostarà més a Jehovà?

6 Seguir les xafades de Jesús ens acostarà més a Jehovà. Per què podem dir això? En primer lloc, perquè Jesús ens ha deixat un magnífic exemple de com hem de viure per a agradar a Déu (Jn 8:29). Per tant, al seguir els seus passos, complaurem a Jehovà. I podem estar segurs que el nostre Pare celestial s’acostarà als qui s’esforcen per ser els seus amics (Jm 4:8).

7 En segon lloc, Jesús va imitar son Pare a la perfecció. Per això, va poder dir: «Qui m’ha vist a mi ha vist el Pare» (Jn 14:9). Per exemple, Jesús va sentir llàstima per un leprós, empatia per una dona amb una malaltia molt greu i compassió pels qui estaven de dol (Mc 1:40, 41; 5:25-34; Jn 11:33-35). Quan imitem les qualitats de Jesús i la seua manera de tractar els altres, estem imitant també les qualitats de Jehovà. I, quant més les imitem, més forta serà la nostra amistat amb Ell.

8. Explica per què seguir les xafades de Jesús ens ajudarà a véncer el món.

8 Seguir les xafades de Jesús ens ajuda a no deixar-nos distraure per este món malvat. L’última nit abans de morir, Jesús va poder dir: «Jo he vençut el món» (Jn 16:33). Amb estes paraules volia dir que no s’havia deixat influir ni pels objectius ni pels pensaments i accions de la gent d’este món. Jesús no va permetre que res el fera perdre de vista la raó per la qual havia vingut a la terra: santificar el nom de Jehovà. I en el nostre cas? Este món està ple de coses que ens podrien distraure. Però, si ens centrem en fer la voluntat de Jehovà, tal com Jesús, nosaltres també vencerem el món (1Jn 5:5).

9. Què hem de fer per a mantindre’ns en el camí que porta a la vida eterna?

9 Seguir les xafades de Jesús ens porta a la vida eterna. Quan un jove ric li va preguntar què havia de fer per a obtindre la vida eterna, Jesús li va respondre: «Vine i segueix-me» (Mt 19:16-21). A alguns jueus que no creien que ell fora el Crist, Jesús els va dir: «Les meues ovelles [...] em segueixen. Jo els done vida eterna» (Jn 10:24-29). I a Nicodem, un membre del Sanedrí que estava interessat en les ensenyances de Jesús, li va dir que els qui posaren fe en ell tindrien «vida eterna» (Jn 3:16). Com posem fe en Jesús? Aplicant el que va ensenyar i imitant el que va fer. D’esta manera, ens mantindrem en el camí que porta a la vida eterna (Mt 7:14).

COM PODEM SEGUIR LES PETJADES DE JESÚS AMB ATENCIÓ?

10. Què hem de fer per a conéixer millor a Jesús? (Joan 17:3)

10 Per a poder seguir les xafades de Jesús amb atenció, primer hem de conéixer-lo (llig Joan 17:3). Conéixer a Jesús és un procés continu. Hem d’aprendre cada volta més d’ell, familiaritzar-nos amb les seues qualitats, la seua manera de pensar i les seues normes. Sense importar el temps que portem en la veritat, hem de continuar coneixent a Jehovà i el seu Fill.

11. Què contenen els quatre Evangelis?

11 Com a mostra del seu amor, Jehovà va incloure els quatre Evangelis en la seua Paraula per a ajudar-nos a conéixer el seu Fill. Estos quatre llibres narren la història de la vida i ministeri de Jesús. Recullen les seues paraules i els seus fets i sentiments. I ens ajuden a tindre ben present el seu exemple (He 12:3). En efecte, ens permeten vore les petjades que Jesús va deixar. Per tant, a l’estudiar els Evangelis, podem conéixer-lo millor i, com a resultat, podrem seguir els seus passos amb atenció.

12. Com podem traure el màxim profit dels Evangelis?

12 Per a traure el màxim profit dels Evangelis, hem de fer més que tan sols llegir-los. Hem d’apartar temps per a estudiar-los amb atenció i meditar en ells detingudament (compara-ho amb Josué 1:8). Analitzem dos suggerències que ens ajuden a meditar en els Evangelis i a posar en pràctica el que llegim.

13. Com pots donar vida als relats dels Evangelis?

13 Primer, fes que els relats dels Evangelis cobren vida. Gasta la imaginació per a vore, escoltar i sentir el que està passant. Investigar en les publicacions d’estudi editades per l’organització de Jehovà t’ajudarà a fer-ho. Examina el context, els fets que passaren abans i després del relat que estàs estudiant. Busca informació sobre la gent i els llocs que es mencionen. Compara el que estàs analitzant amb el relat paraŀlel d’un altre Evangeli. A voltes, un escriptor inclou un detall significatiu que un altre ha omés.

14, 15. Què hem de fer per a posar en pràctica el que aprenem dels relats dels Evangelis?

14 Segon, aplica en la teua vida els relats dels Evangelis (Jn 13:17). Com ho pots fer? Després d’estudiar detingudament un relat, pregunta’t: «Conté alguna lliçó que puga aplicar en la meua vida? Com puc gastar esta informació per a ajudar una altra persona?». Intenta pensar en algú en concret i després, quan siga apropiat, conta-li amb carinyo i tacte el que has aprés.

15 Vegem a continuació com aplicar estes dos suggerències amb un exemple. Examinarem el relat de la viuda pobra que Jesús va vore en el temple.

L’EXEMPLE DE LA VIUDA POBRA

16. Com descriuries l’escena de Marc 12:41?

16 Fes que el relat cobre vida (llig Marc 12:41). Imagina’t l’escena: és l’11 de nissan de l’any 33. A falta de menys d’una setmana per a la seua mort, Jesús ha passat la major part del dia ensenyant en el temple. Els líders religiosos que se li oposen no li ho han posat fàcil. Poc abans, alguns d’ells han qüestionat la seua autoritat, i altres han intentat acorralar-lo amb preguntes capcioses (Mc 11:27-33; 12:13-34). Jesús ara es troba en una altra part del temple, probablement en la zona anomenada l’atri de les dones. Des d’allí pot vore els receptacles per a les donacions situats al llarg del mur. S’assenta i observa com la gent contribuïx al tresor del temple. Veu els rics depositant moltes monedes en els receptacles. Potser està tan a prop que sent el fort dring-dring de les monedes al caure.

17. Què va fer la viuda pobra mencionada en Marc 12:42?

17 Llig Marc 12:42. En un moment donat, una dona capta l’atenció de Jesús. Es tracta d’una «viuda molt pobra» que a penes pot satisfer les seues necessitats bàsiques (Lc 21:2). La vida no és gens fàcil per a ella. Així i tot, s’acosta a un dels receptacles i deposita amb discreció dos monedetes que probablement no fan quasi ni soroll al caure. Però Jesús sap el que ha depositat: dos monedes de lèpton, la moneda en circulació de menys valor en aquell temps. No donava ni per a comprar un simple teuladí, el pardalet més barat que es venia com a menjar.

18. Segons Marc 12:43, 44, què va dir Jesús sobre la contribució de la viuda?

18 Llig Marc 12:43, 44. Jesús es queda molt impressionat pel que acaba de fer esta dona. De manera que atrau l’atenció dels seus deixebles cap a ella i diu: «Aquesta viuda pobra ha tirat al tresor més que tots els altres». Llavors, explica el perquè: «Tots [especialment els rics] han donat d’allò que els sobrava; ella, en canvi, ha donat d’allò que necessitava, tot el que posseïa, tot el que tenia per a viure». Quan aquell dia va donar tot el que li quedava, esta dona fidel estava deixant la seua vida en mans de Jehovà (Sl 26:3).

Igual que Jesús, hem d’encomiar els altres per donar lo millor d’ells a Jehovà (Consulta els paràgrafs 19, 20) *

19. Quina lliçó extraem de les paraules de Jesús sobre la viuda pobra?

19 Aplica el relat en la teua vida. Pregunta’t: «Quina lliçó puc extraure de les paraules de Jesús sobre la viuda pobra?» Pensa en ella. Sense dubte, li hauria agradat fer una contribució més gran. Però va fer el que va poder, li va donar a Jehovà tot el que tenia. I Jesús sabia que la seua contribució era preciosa als ulls de son Pare. Ací trobem una lliçó important per a nosaltres: Jehovà es complau quan li donem lo millor, quan el servim de tot cor i de tota ànima (Mt 22:37; Col 3:23). S’alegra quan ens veu fer tot el que podem. Este principi aplica a la quantitat de temps i energies que dediquem a adorar-lo, com ara predicant i assistint a les reunions.

20. Com podem aplicar la lliçó del relat de la viuda? Posa un exemple.

20 Com podem aplicar la lliçó que hem extret del relat de la viuda? Pensa en germans que s’animarien si els recordares que Jehovà està content amb el que poden fer per a servir-lo. Per exemple, coneixes alguna germana major que tinga sentiments de culpabilitat o d’inutilitat perquè ja no té ni la salut ni les energies per a predicar tant com abans? O saps d’algun germà que està desanimat per culpa d’una malaltia crònica que li impedix anar a totes les reunions? Pots ajudar estos germans dirigint-los alguna «paraula que servisca per a edificar» (Ef 4:29). Compartix amb ells l’animadora lliçó del relat de la viuda pobra. Amb les teues paraules reconfortants, els recordaràs que Jehovà es complau quan li donem lo millor de nosaltres (Pr 15:23; 1Te 5:11). Quan encomiem els altres per donar a Jehovà tot el que poden, sense importar lo poquet que parega, estarem seguint les petjades de Jesús amb atenció.

21. Què hauríem d’estar determinats a fer?

21 Els relats dels Evangelis ens donen molts detalls de la vida de Jesús i ens permeten seguir els seus passos amb atenció. Que agraïts estem de tindre’ls! Per què no et fas un projecte d’estudi personal o d’adoració en família que se centre en els Evangelis? Recordem que per a beneficiar-nos plenament del seu estudi, hem de fer que els relats cobren vida i posar-los en pràctica. Ara bé, a més d’imitar el que Jesús va fer, també necessitem escoltar el que va dir. En el següent article, analitzarem el que podem aprendre de les últimes paraules que Jesús va dir com a humà.

CÀNTIC 15 Glòria al Primogènit!

^ § 5 Com a cristians verdaders, hem de seguir les petjades de Jesús amb atenció. Quines xafades va deixar Jesús per a que seguirem? En este article trobarem la resposta. També analitzarem per què hauríem de seguir els seus passos amb atenció i com ho podem fer.

^ § 60 DESCRIPCIÓ DE LA IĿLUSTRACIÓ: Una germana, després de meditar en el que Jesús va dir sobre la viuda pobra, encomia una altra germana més major pel seu servici de tota ànima a Jehovà.