ARTICLE D’ESTUDI 19
Com podem enfortir la nostra fe en la promesa del nou món?
«¿Podria [Jehovà] deixar de complir el que ell ha promés?» (NM 23:19)
CÀNTIC 142 Aferra’t a l’esperança
INTRODUCCIÓ a
1, 2. Què hem de fer mentres esperem que vinga el nou món?
VALOREM molt la promesa que ens ha fet Jehovà de reemplaçar este sistema per un nou món on regnarà la justícia (2Pe 3:13). Encara que no sabem quan es farà això realitat, les evidències mostren que no haurem d’esperar massa temps (Mt 24:32-34, 36; Fets 1:7).
2 Mentrestant, tots necessitem enfortir la nostra fe en eixa promesa sense importar el temps que fa que estem en la veritat, perquè inclús una fe forta pot debilitar-se. De fet, l’apòstol Pau va dir que la falta de fe és «el pecat que tan fàcilment ens subjecta» (He 12:1). Per a evitar que la nostra fe es debilite, hem de repassar regularment les proves que demostren que el nou món prompte serà una realitat (He 11:1).
3. Què analitzarem en este article?
3 En este article, considerarem tres maneres com podem enfortir la fe en la promesa que ens ha fet Jehovà d’un nou món: 1) meditant en el rescat, 2) reflexionant en el poder de Jehovà i 3) dedicant temps a les activitats espirituals. En acabant, analitzarem com el missatge que Jehovà li va donar a Habacuc enfortix la nostra fe hui en dia. Però primer, examinem algunes situacions que podríem estar afrontant que requerixen tindre una fe forta en la promesa d’un futur nou món.
SITUACIONS QUE REQUERIXEN UNA FE FORTA
4. Per a quines decisions necessitem tindre una fe forta?
4 Tots els dies prenem decisions que requerixen tindre una fe forta. Per exemple, prenem decisions relacionades amb les nostres companyies, l’entreteniment, l’educació, el matrimoni, els fills i la faena. Per tant, fem bé de preguntar-nos: «Demostren les meues decisions que estic segur que este sistema és temporal i que prompte serà reemplaçat pel nou món? O em deixe influir per la gent que viu al màxim este món perquè pensa que amb açò s’acaba tot?» (Mt 6:19, 20; Lc 12:16-21) Si enfortim la nostra fe en el fet que el nou món està a punt de vidre, prendrem millors decisions.
5, 6. Per què necessitem tindre una fe forta quan afrontem una prova? Iŀlustra-ho.
5 També necessitem tindre una fe forta per a afrontar algunes proves, com la persecució, una malaltia crònica o altres coses que podrien desanimar-nos. Al principi, podríem sentir-nos capaços d’aguantar el problema. Però si s’allarga en el temps, com solen fer les proves, necessitarem una fe forta per a aguantar i continuar servint a Jehovà amb alegria (Rm 12:12; 1Pe 1:6, 7).
6 Però mentres estem travessant una prova, ens podria paréixer que el nou món no arriba mai. Vol dir això que la nostra fe és dèbil? No necessàriament. Per a iŀlustrar-ho: En mig d’un hivern cru, podria semblar-nos que l’estiu no arriba mai. Però al final, arriba. De la mateixa manera, quan estem molt desanimats, podríem tindre la impressió que el nou món no arriba mai. Però si tenim una fe forta, sabem que les promeses de Déu es compliran (Sl 94:3, 14, 15; He 6:17-19). Tindre eixa seguretat ens ajuda a posar en primer lloc el nostre servici a Jehovà.
7. Quina actitud hauríem d’evitar?
7 Considerem un altre aspecte en el qual necessitem tindre una fe forta: la predicació. Molta gent a la que prediquem pensa que la «bona nova» és massa bona per a ser veritat (Mt 24:14; Ez 33:32). No voldríem mai que se’ns apegara el seu escepticisme. Per a que això no ens passe, hem de continuar enfortint la nostra fe. Vegem tres maneres com podem fer-ho.
MEDITA EN EL RESCAT
8, 9. Com enfortix la nostra fe meditar en el rescat?
8 Una manera com podem enfortir la nostra fe és meditant en el rescat, perquè este ens garantix que les promeses de Déu es faran realitat. Quan meditem detingudament en per què es va proveir el rescat i en el gran sacrifici que això va significar per a Jehovà, s’enfortix la nostra fe en el compliment de la promesa que Déu ens ha fet de viure per sempre en un món millor. Per què diem açò?
9 Per a contestar-ho, vegem què implica el rescat. Jehovà va enviar el seu estimat Fill primogènit —amb qui té una relació molt estreta— per a que nasquera en la terra com a humà perfecte. Mentres va estar ací, Jesús va aguantar tota classe de dificultats. I, finalment, va acabar patint una mort molt dolorosa. Quin preu més alt va pagar Jehovà! El nostre benvolgut Déu mai haguera permés que el seu Fill sofrira i morira per a donar-nos una vida millor, però molt curta (Jn 3:16; 1Pe 1:18, 19). Al pagar un preu tan alt, Jehovà s’assegurarà que la promesa de viure eternament en el nou món es faça realitat.
REFLEXIONA EN EL PODER DE JEHOVÀ
10. Segons Efesis 3:20, què és capaç de fer Jehovà?
10 Una altra manera d’enfortir la nostra fe és reflexionant en el poder de Jehovà. Ell té el poder de complir tot el que promet fer. És cert que, per als humans, que es complisca la promesa de viure per sempre en un nou món pareix impossible. Però a sovint, Jehovà promet coses que els humans no podrien fer. Al cap i a la fi, ell ho pot tot (Jb 42:2; Mc 10:27). Així que no ens hauria d’estranyar que ens prometa coses sorprenents (llig Efesis 3:20).
11. Menciona alguna de les promeses extraordinàries que ha fet Jehovà. (Consulta el quadro « El compliment d’algunes promeses extraordinàries».)
11 Analitzem algunes promeses, aparentment impossibles de complir, que Jehovà va fer als seus servents en el passat. Per exemple, els va dir a Abraham i a Sara que serien pares a la vellesa (Gn 17:15-17). També li va dir a Abraham que els seus descendents heretarien el país de Canaan. Durant tots els anys que els descendents d’Abraham foren esclaus en Egipte, podria haver semblat impossible que esta promesa es fera realitat, però es va complir. Més tard, Jehovà va anunciar a Elisabet, qui era molt major, que tindria un fill. També li va dir a Maria, qui era verge, que seria la mare del Messies. El naixement del seu fill compliria la promesa que Jehovà havia fet milers d’anys abans en el jardí de l’Edén. Una altra promesa complida! (Gn 3:15)
12. Què ens asseguren les paraules de Josué 23:14 i Isaïes 55:10, 11 respecte al poder de Jehovà?
12 Meditar en com Jehovà ha complit totes les seues promeses fins ara enfortix la nostra fe en el seu poder de complir la promesa de portar el nou món (llig Josué 23:14; Isaïes 55:10, 11). Aixina estarem millor preparats per a ajudar els altres a vore que esta promesa no és un somni ni una fantasia. De fet, respecte a la seua promesa del nou món, Jehovà va dir: «Escriu aquestes paraules, perquè són veritat i dignes de tota confiança» (Ap 21:1, 5).
OMPLI LA TEUA VIDA AMB ACTIVITATS ESPIRITUALS
13. Com poden les reunions de congregació enfortir la nostra fe? Explica-ho.
13 Una tercera manera com podem enfortir la nostra fe és dedicant temps a les activitats espirituals. Per exemple, vegem com ens beneficien les reunions de congregació. Anna, b qui ha servit durant dècades en diferents facetes del temps complet, diu: «Les reunions m’ajuden a mantindre ferma la meua fe. Encara que l’orador no siga molt bon mestre o no diga res nou, a sovint escolte alguna cosa que m’ajuda a comprendre millor una veritat bíblica, i això enfortix la meua fe». I no cal dir que nosaltres també valorem els comentaris edificants que fan els nostres germans (Rm 1:11, 12; 10:17).
14. Com enfortix la predicació la nostra fe?
14 La nostra fe també s’enfortix quan participem en la predicació (He 10:23). Barbara, qui ha servit a Jehovà per més de 70 anys, diu: «La predicació sempre ha enfortit la meua fe. Com més parle als altres sobre les meravelloses promeses de Jehovà més forta i viva es manté la meua fe».
15. Com enfortix la nostra fe l’estudi personal? (Mira també les iŀlustracions.)
15 Analitzem una altra activitat espiritual que enfortix la nostra fe: l’estudi personal. A Susan li resulta pràctic programar les seues sessions d’estudi. Ella conta: «El diumenge em prepare La Talaia. El dilluns i el dimarts m’estudie la reunió d’entre setmana. La resta de dies seguisc el meu programa d’estudi personal». A l’apegar-se al seu horari d’estudi, Susan enfortix contínuament la seua fe. Irene, qui ha servit durant dècades en la central mundial, ha vist que estudiar les profecies de la Bíblia enfortix la seua fe. Ella explica: «Em meravella que les profecies de Jehovà es complisquen fins al més xicotet detall». c
NO FALLARÀ, SEGUR QUE VINDRÀ
16. Per què podem dir que les paraules que Jehovà li va dir a Habacuc també són una garantia per a nosaltres? (Hebreus 10:36, 37)
16 Alguns servents de Jehovà han estat esperant la fi d’este sistema durant molts anys. Així que, des d’un punt de vista humà, pot paréixer que el compliment de la promesa de Déu es retarda. Però Jehovà sap com se senten els seus servents. De fet li va assegurar a Habacuc: «No és encara el moment que es complisca, però vola cap al terme i no fallarà. Espera-ho, si és que tarda; segur que vindrà sense retard» (Ha 2:3). En qui estava pensant Déu quan va donar esta garantia, només en Habacuc o també en nosaltres? Per inspiració, l’apòstol Pau va aplicar estes paraules als cristians, els quals esperen ansiosos que arribe el nou món (llig Hebreus 10:36, 37). En efecte, encara que ens semble que el compliment d’esta promesa es retarda, podem estar segurs que es complirà, no tardarà.
17. Com va aplicar una germana el consell que Jehovà li havia donat a Habacuc?
17 Molts servents de Jehovà han aplicat durant dècades este consell de mantindre’s a l’expectativa. Louise, qui va començar a servir a Jehovà en 1939, diu: «En aquell temps, pensava que l’Harmagedon vindria abans que acabara l’institut. Que equivocada estava! Al llarg dels anys m’ha resultat pràctic llegir el que jo anomene «els relats de l’espera», passatges bíblics de Noé, d’Abraham, de Josep i d’altres que hagueren d’esperar molt de temps abans de rebre la recompensa que Jehovà els havia promés. Mantindre’m a l’expectativa m’ha ajudat a estar convençuda que el nou món està a les portes». Molts altres germans, que han estat servint a Jehovà durant molts anys, també pensen igual.
18. Com enfortix la nostra fe observar la creació?
18 És de veres que el nou món encara no s’ha fet realitat. No obstant això, fixa’t en algunes coses que sí que són reals, com les estreles, els arbres, els animals i les persones. Encara que no sempre han existit, ara són una realitat perquè Jehovà s’ho va proposar (Gn 1:1, 26, 27). De la mateixa manera, Déu també s’ha proposat establir un nou món i ho farà. Allí, disfrutarem de vida eterna amb salut perfecta. Al temps assenyalat per Déu, el nou món serà una realitat igual que ho és l’univers que ens envolta (Is 65:17; Ap 21:3, 4).
19. Com pots enfortir la teua fe?
19 Mentrestant, aprofita les oportunitats que tens per a enfortir la teua fe. Agraïx profundament el rescat, medita en el poder de Jehovà i ompli la teua vida amb activitats espirituals. Si ho fas, podràs estar entre els «qui amb fe i amb constància han rebut les promeses en heretat» (He 6:11, 12; Rm 5:5).
CÀNTIC 139 Imagina’t en el paradís
a Hui en dia, molta gent no creu en la promesa que fa Jehovà d’un nou món. Pensen que això és massa bo per a ser veritat, que és només un somni, un conte de fades. No obstant, estem segurs que totes les promeses de Jehovà es compliran. Aixina i tot, per a mantindre la nostra fe viva, hem de continuar enfortint-la. En este article, vorem com podem fer-ho.
b S’han canviat alguns noms.
c Pots trobar molts articles sobre profecies bíbliques en l’Índice de las publicaciones Watch Tower davall l’entrada «Profecía». També pots consultar l’article «Lo que Jehová predice se cumple sin falta» en La Atalaya de l’1 de gener de 2008.