Salta al contingut

Salta a la taula de continguts

ARTICLE D’ESTUDI 32

Enfortix la teua fe en el Creador

Enfortix la teua fe en el Creador

«La fe és [...] la prova convincent del fet que existixen realitats que no es veuen» (HE 11:1 TNM).

CÀNTIC 11 La creació dona glòria a Jehovà

INTRODUCCIÓ *

SI HAS crescut en una família de testimonis de Jehovà, probablement, des de ben xicotet et van ensenyar que Déu és el Creador, que té una personalitat atraient i que té un propòsit meravellós per a la humanitat (Gn 1:1; Fets 17:24-27).

2. Què pensen alguns sobre les persones que creuen en un Creador?

2 No obstant, molta gent no creu que Déu existisca, i menys encara, que siga el Creador. Més bé, creuen que la vida va començar per casualitat i que a poc a poc va evolucionar de suposades formes de vida simples a formes més complexes. Algunes d’estes persones tenen una formació acadèmica elevada. Afirmen que la ciència ha provat que la Bíblia està equivocada i que la fe en un Creador és per a persones que són ignorants, dèbils o ingènues.

3. Per què és important enfortir la nostra fe?

3 ¿Ens farà dubtar que Jehovà és el nostre Creador amorós l’opinió d’algunes persones influents? Açò dependrà molt de per què pensem que Jehovà és el Creador. ¿És simplement perquè és el que se’ns va ensenyar a creure o és perquè ens vam prendre el temps necessari per a examinar les proves per nosaltres mateixos? (1Co 3:12-15) Sense importar quant de temps portem sent testimonis de Jehovà, tots necessitem continuar enfortint la nostra fe. Si ho fem, no ens deixarem portar per «doctrines filosòfiques que són pur engany sense contingut» procedents d’hòmens que contradiuen la Paraula de Déu (Col 2:8 NT; He 11:6). Per a ajudar-nos a enfortir la fe, este article analitzarà, 1) per què molts no creuen en un Creador, 2) com pots edificar la teua fe en Jehovà, el Creador, i 3) com pots mantindre forta la teua fe.

PER QUÈ MOLTS NO CREUEN EN UN CREADOR

4. D’acord amb Hebreus 11:1, en què es basa la fe verdadera?

4 Algunes persones pensen que tindre fe significa creure en alguna cosa sense tindre proves. Però eixa no és la fe verdadera de la qual parla la Bíblia (llig Hebreus 11:1 de la nota). * Fixa’t que la fe en realitats invisibles —com Jehovà, Jesús i el Regne celestial— està basada en demostracions evidents (He 11:3). Un germà que és bioquímic ho va expressar d’esta manera: «La nostra fe no és una fe cega que ignora els fets científics».

5. Per què moltes persones creuen que la vida va començar sense un Creador?

5 Podríem preguntar-nos: «Si hi ha demostracions evidents de l’existència d’un Creador, per què moltes persones creuen que Déu no va tindre res a vore amb l’origen de la vida?». Algunes d’elles simplement mai han examinat les proves. Robert, que ara és testimoni de Jehovà, diu: «Com en l’escola no es mencionava mai la creació, vaig donar per fet que no era real. No va ser fins que vaig complir els 22, que vaig parlar amb els testimonis de Jehovà i vaig aprendre que la Bíblia ens dona bones raons per a creure que Déu ho va crear tot». * (Consulta el quadro « Una crida als pares».)

 

6. Per què alguns no creuen en un Creador?

6 Alguns no creuen en un Creador perquè diuen que sols creuen en el que poden vore. Però, per descomptat, fan algunes excepcions amb coses invisibles com la gravetat, que evidentment és una realitat. La classe de fe mencionada en la Bíblia també es basa en «realitats que no es veuen» (He 11:1). Requerix temps i esforç estudiar les proves per nosaltres mateixos, i molta gent no té la motivació suficient per a fer-ho. La persona que no investiga les proves per ella mateixa pot arribar a la conclusió que Déu no existix.

7. Neguen totes les persones amb estudis acadèmics que Déu creara l’univers? Explica-ho.

7 Després d’estudiar les evidències, alguns científics han arribat a la conclusió que Déu va crear l’univers. * Igual que Robert, mencionat adés, potser alguns han donat per fet que no existia un Creador perquè la creació mai s’ha ensenyat en la universitat. No obstant, molts científics han arribat a conéixer i a estimar a Jehovà. Tal com ells, tots nosaltres, sense importar el nostre nivell acadèmic, hem d’enfortir la nostra fe en Déu. Ningú més pot fer-ho per nosaltres.

COM POTS EDIFICAR LA TEUA FE EN EL CREADOR

8, 9. a) Quina pregunta analitzarem a continuació? b) Com et beneficiarà estudiar la creació?

8 De quines maneres pots enfortir la teua fe en el Creador? Vegem-ne quatre.

9 Estudia la creació. Pots edificar la teua fe en el Creador observant els animals, les plantes i les estreles (Sl 19:2 [v. 1 TNM]; Is 40:26). Com més estudies estes coses, més convençut estaràs que Jehovà és el Creador. Les nostres publicacions a sovint contenen articles que expliquen diferents detalls de la creació. No evites estos articles perquè penses que són massa difícils d’entendre. Investiga tant com pugues. I no oblides tornar a vore en el nostre lloc web, jw.org, els atractius vídeos de la creació que s’han presentat en les nostres assemblees regionals els últims anys.

10. Posa un exemple que evidencie l’existència d’un Creador. (Romans 1:20)

10 Quan estudies la creació, fixa’t en el que revelen els fets sobre el Creador (llig Romans 1:20). Per exemple, sabem que el sol, a més de donar-nos la calor que necessitem per a viure, emet energia perjudicial en forma de rajos ultravioleta. Els humans necessitem una protecció contra estos rajos, i la tenim! El nostre planeta té el seu propi escut protector, la capa d’ozó, una capa de gas que filtra la radiació nociva. Quan la radiació ultravioleta creix, la quantitat d’ozó augmenta. No creus que ha d’existir un Creador amorós i inteŀligent darrere d’este procés?

11. On pots trobar proves de la creació que enfortisquen la teua fe? (Consulta el quadro « Ajudes per a edificar la fe».)

11 En jw.org trobaràs detalls interessants sobre la creació que podran enfortir la teua fe. Podries començar pels articles i vídeos de la sèrie «Va ser dissenyat?». Són curtets i aporten proves impressionants sobre la vida animal i vegetal. També contenen exemples de com els científics han intentat copiar el que veuen en la naturalesa.

 

12. Quan estudies la Bíblia, en quines coses hauries de fixar-te?

12 Estudia la Bíblia. En un principi, el bioquímic mencionat adés rebutjava la idea d’un Creador. Però, amb el temps, va arribar a tindre fe. Ell conta: «La meua fe, no només es va basar en els meus estudis de ciència, sinó també en un estudi minuciós de la Bíblia». Pot ser que ja tingues un coneixement exacte de les ensenyances bíbliques. Però, inclús aixina, per a enfortir la teua fe en el Creador, has de continuar estudiant la Paraula de Déu (Js 1:8; Sl 119:97). Fixa’t en les descripcions detallades que dona la Bíblia sobre fets històrics, i para atenció a les seues profecies i harmonia interna. Al fer-ho, reforçaràs la teua fe en el fet que un Creador amorós i savi ens ha fet i ha inspirat la Bíblia (2Tm 3:14; 2Pe 1:21). *

13. Posa un exemple de la saviesa que podem trobar en la Paraula de Déu.

13 A l’estudiar la Paraula de Déu, fixa’t en lo pràctics que són els seus consells. Per exemple, fa molt de temps, la Bíblia va advertir que l’amor als diners és perjudicial i produïx «molts sofriments» (1Tm 6:9, 10; Pr 28:20; Mt 6:24). És encara vàlida esta advertència? El llibre La epidemia del narcisismo diu: «Com a mitjana, els materialistes són menys feliços i estan més deprimits. Fins i tot, els qui pensen únicament en tindre més diners patixen una pitjor salut mental; també declaren tindre un major nombre de problemes de salut». Veritat que és pràctica l’advertència de la Bíblia contra desenvolupar amor als diners? Et venen a la ment altres principis bíblics que t’hagen resultat beneficiosos? Com més apreciem els consells de la Bíblia, més confiarem en la saviesa eterna del nostre amorós Creador (Jm 1:5). Com a resultat, la nostra vida serà més satisfactòria (Is 48:17, 18).

14. Què aprendrem de Jehovà a l’estudiar la Bíblia?

14 Estudia amb l’objectiu de conéixer millor a Jehovà (Jn 17:3). A mesura que estudies les Escriptures, descobriràs la Seua personalitat i voràs com esta harmonitza amb les qualitats que reflectix la Seua creació. Podràs comprovar clarament que estes qualitats pertanyen a una Persona real i que no són producte de la imaginació de ningú (Ex 34:6, 7; Sl 145:8, 9). Al conéixer millor a Jehovà, la teua fe en ell creixerà, el teu amor per ell s’aprofundirà i la teua amistat amb ell es farà més forta.

15. Com et beneficiarà parlar de la teua fe?

15 Parla amb els altres sobre la teua fe en Déu. D’esta manera, la teua fe s’enfortirà. Però, i si algú a qui prediques et fa una pregunta sobre l’existència de Déu i no estàs segur de com contestar-li? Busca la resposta en les nostres publicacions per a analitzar-la amb eixa persona (1Pe 3:15). També pots demanar-li ajuda a un germà o germana d’experiència. Tant si la persona accepta el que diu la Bíblia com si no, t’hauràs beneficiat d’haver fet la investigació, i la teua fe s’enfortirà. Com a resultat, no et deixaràs portar per les afirmacions falses dels suposats savis i entesos que diuen que no hi ha Creador.

MANTÍN FORTA LA TEUA FE

16. Què pot passar si no seguim edificant i mantenint la nostra fe?

16 Sense importar el temps que portem servint a Jehovà, hem de continuar edificant i mantenint la nostra fe en ell, perquè esta podria debilitar-se si no anem amb compte. Recorda que la nostra fe es basa en l’evidència de realitats que no es veuen. El que no podem vore podria oblidar-se’ns amb facilitat. Per això, Pau es va referir a la falta de fe com «el pecat que tan fàcilment ens subjecta» (He 12:1). Llavors, com podem evitar esta trampa? (2Te 1:3)

17. Què pot ajudar-nos a mantindre forta la nostra fe?

17 En primer lloc, demana-li a Jehovà esperit sant i fes-ho a sovint. Per quina raó? Perquè la fe és un aspecte del fruit de l’esperit (Ga 5:22, 23). No podem edificar i mantindre la fe en el nostre Creador sense l’ajuda de l’esperit sant. Si continuem demanant-li a Jehovà el seu esperit, ell ens el donarà (Lc 11:13). Fins i tot, podem demanar-li específicament en oració: «Augmenta’ns la fe» (Lc 17:5).

18. D’acord amb Salm 1:2, 3, de quin privilegi disfrutem?

18 En segon lloc, sigues constant en el teu estudi personal de la Paraula de Déu (llig Salm 1:2, 3). Quan es va compondre este salm, pocs israelites tenien una còpia completa de la Llei de Déu. Entre els qui tenien accés a estes còpies, estaven el rei i els sacerdots. I cada set anys, els «hòmens, dones i criatures» d’Israel, així com els residents forasters, s’havien de reunir per a escoltar la lectura de la Llei de Déu (Dt 31:10-12). En el temps de Jesús, només uns pocs podien tindre rotllos de les Escriptures, a part dels que hi havia en les sinagogues. Per contra, hui en dia la majoria de la gent té accés a la Paraula de Déu, ja siga sencera o en part. Quin privilegi més gran! Com podem mostrar que el valorem?

19. Què hem de fer per a mantindre forta la nostra fe?

19 Podem mostrar que apreciem el privilegi de tindre la Paraula de Déu, llegint-la regularment. No podem permetre’ns el luxe de deixar l’estudi personal a la casualitat, deixant-ho només per a quan ens ve bé. Sols si ens apeguem a la nostra rutina d’estudi podrem mantindre forta la nostra fe.

20. A què hauríem d’estar resolts?

20 A diferència dels «savis i entesos» d’este món, nosaltres tenim una fe sòlida basada en la Paraula de Déu (Mt 11:25, 26). Gràcies al nostre estudi d’este llibre sagrat, sabem per què les condicions de la terra estan deteriorant-se i el que Jehovà farà al respecte. Així que resolguem-nos a enfortir la nostra fe i a ajudar tantes persones com puguem a tindre fe en el nostre Creador (1Tm 2:3, 4). I continuem esperant el temps quan totes les persones que visquen en la terra es facen eco de les paraules d’Apocalipsi 4:11: «Ets digne, Senyor Déu nostre, de rebre la glòria, [...] perquè has creat tot l’univers».

CÀNTIC 2 El teu nom és Jehovà

^ § 5 Les Escriptures diuen clarament que Jehovà Déu és el Creador. Però moltes persones pensen diferent perquè creuen que la vida va sorgir espontàniament. Ara bé, les seues afirmacions no minaran la nostra confiança si ens esforcem per enfortir la nostra fe en Déu i en la Bíblia. Este article explicarà com podem fer-ho.

^ § 4 Hebreus 11:1 (TNM): «La fe és la certesa que succeirà tot el que s’espera, la prova convincent [o demostració evident] del fet que existixen realitats que no es veuen».

^ § 5 En moltes escoles públiques, no s’ensenya la creació com a possible explicació de la nostra existència. Alguns educadors diuen que fer-ho interferiria amb la llibertat religiosa dels estudiants.

^ § 7 Pots trobar comentaris de molts experts que creuen en la creació, inclosos científics, en jw.org. Ves a la pestanya «Ensenyances bíbliques», en la secció «La ciència i la Bíblia».

^ § 12 Consulta, per exemple, la secció de jw.org: «L’exactitud científica de la Bíblia». Ves a la pestanya «Ensenyances bíbliques» i a la secció «La ciència i la Bíblia». A més, en la secció «Preguntes sobre la Bíblia», també pots consultar l’article «Demostren les profecies messiàniques que Jesús era el Messies?».