Salta al contingut

Salta a la taula de continguts

Tingues el mateix punt de vista que Déu sobre l’alcohol

Tingues el mateix punt de vista que Déu sobre l’alcohol

NO HI ha cap dubte que valores tots els regals de Jehovà, això inclou la llibertat que tenim per a decidir com disfrutarem d’ells. És interessant que la Bíblia descriga el vi com un regal de Déu al dir que «a taula hi vas a passar-t’ho bé» i que «el vi alegra la vida» (Ecl. 10:19; Sal. 104:15). Però, probablement, t’hauràs fixat que algunes persones tenen problemes amb l’alcohol. A més, per tot el món, hi ha diferents opinions sobre beure alcohol. Llavors, què pot ajudar els cristians a prendre bones decisions al respecte?

Sense importar on vivim o la nostra cultura, deixar que el punt de vista de Déu guie la nostra manera de pensar i les nostres decisions ens beneficiarà i tindrem una vida feliç.

Segurament, t’hauràs adonat que molta gent beu alcohol en grans quantitats i molt a sovint. Alguns podrien beure perquè els relaxa, altres ho fan per a deixar de pensar en els seus problemes i, en alguns llocs, beure en excés es relaciona amb la sofisticació o la masculinitat.

No obstant això, els cristians tenim la guia sàvia que ens dona el nostre Creador. Per exemple, ell ens ha advertit de les desastroses conseqüències de beure en excés. Probablement, hem llegit en Proverbis 23:29-35 la descripció gràfica que es fa d’una persona borratxa i els resultats del seu comportament. a Daniel, qui servix com a ancià en Europa, recorda com era la seua vida abans de conéixer la veritat: «Solia beure molt d’alcohol, i això va fer que prenguera males decisions. Com a conseqüència, vaig passar per experiències doloroses que em van deixar cicatrius emocionals».

Com podem els cristians escollir lliurement i, al mateix temps, evitar els problemes que pot causar beure en excés? La clau està en permetre que el punt de vista de Déu guie la nostra manera de pensar i actuar.

Analitzem què diu la Bíblia sobre l’alcohol i els motius que tenen alguns per a beure.

QUÈ DIU LA BÍBLIA SOBRE L’ALCOHOL

La Paraula de Déu no condemna beure amb moderació begudes alcohòliques. De fet, la Bíblia reconeix que beure vi pot ser agradable. Diu: «Menja amb alegria el teu pa i beu satisfet el teu vi» (Ecl. 9:7). En algunes ocasions, Jesús va beure vi, i lo mateix feren altres servents fidels de Jehovà (Mat. 26:27-29; Lluc 7:34; 1 Tim. 5:23).

Encara que la Paraula de Déu no desaprova beure alcohol, sí que condemna la borratxera. De fet, diu clarament: «No vos embriagueu de vi» (Efe. 5:18). Fins i tot, diu que «els embriacs [...] no posseiran en herència el Regne de Déu» (1 Cor. 6:10). Sí, Jehovà condemna fermament l’abús de l’alcohol i la borratxera. Per eixe motiu, nosaltres basem les nostres decisions en el punt de vista de Déu en comptes de deixar-nos portar per la nostra cultura.

Hi ha qui afirma que pot beure molt d’alcohol sense emborratxar-se, però això és molt perillós. Les Escriptures diuen clarament que les persones «donades a beure massa vi» poden cometre errors greus i pecar contra Jehovà (Tit. 2:3; Prov. 20:1). Jesús fins i tot va advertir que «l’embriaguesa» podria impedir que alguns entraren en el nou món que Déu ha promés (Lluc 21:34-36). Llavors, que pot ajudar a un cristià a evitar els problemes relacionats amb l’abús de l’alcohol?

EXAMINA ELS TEUS MOTIUS I HÀBITS

És perillós que el punt de vista d’algú sobre l’alcohol es base en la seua cultura. Pel que fa al menjar i la beguda, els cristians sàviament tenen en compte el punt de vista de Jehovà. La Bíblia ens recorda: «Tant si mengeu com si beveu, com si feu una altra cosa, feu-ho tot a glòria de Déu» (1 Cor. 10:31). A continuació, analitzarem algunes preguntes i principis bíblics:

Bec alcohol només per a encaixar? Èxode 23:2 diu: «No et poses de part de la majoria». Ací, Jehovà estava advertint els israelites que no imitaren la gent que no el servia. Esta exhortació també és vàlida per als cristians de hui en dia. Si permetem que els altres influïsquen en el que pensem i decidim sobre l’alcohol, podríem acabar distanciant-nos de Jehovà i de les seues normes (Rom. 12:2).

Bec alcohol per a demostrar lo fort que soc? En algunes cultures, és comú i acceptable abusar freqüentment de l’alcohol (1 Pe. 4:3). Però fixem-nos en lo sensates que són les paraules de 1 Corintis 16:13, on diu: «Vetleu, manteniu-vos ferms en la fe, sigueu valents, tingueu coratge». Pot una persona mantindre’s ferma si abusa de l’alcohol? Tot lo contrari. L’alcohol pot debilitar fàcilment la capacitat de pensar amb claredat i prendre bones decisions. De fet, Isaïes 28:7 diu que aquells que van pel mal camí per culpa de l’alcohol es balancegen i entropessen. Per tant, en comptes de ser un senyal de força, abusar de l’alcohol és un senyal de debilitat.

La verdadera força ve de Jehovà, i això implica que ens mantinguem ferms en la fe (Sal. 18:33 [v. 32 TNM]). Fem açò quan ens mantenim alerta i evitem prendre decisions que danyen la nostra relació amb Jehovà. Jesús va mostrar eixa fortalesa quan va estar en la terra, i molts el respectaven per ser un home valent i decidit a fer lo correcte.

Bec alcohol per a escapar dels meus problemes? Un salmiste va escriure per inspiració: «Quan creix el desfici dins de mi, el teu consol [el de Jehovà] és la meua delícia» (Sal. 94:19). Si els problemes et sobrepassen, busca el consol en Jehovà, i no en l’alcohol. Una manera efectiva de fer-ho és orant-li a sovint. També pot ser pràctic demanar-li consell a un germà madur de la congregació. En realitat, beure alcohol per a afrontar les dificultats pot debilitar la determinació de la persona a fer el que és correcte (Os. 4:11). Daniel, mencionat adés, va admetre: «Lluitava contra l’ansietat i els sentiments de culpa. Bevia per a suportar la situació, però les dificultats creixien. Vaig acabar perdent els amics i l’amor propi». Què el va ajudar? Ell explica: «Em vaig adonar que el que necessitava al meu costat era a Jehovà, i no a l’alcohol. Amb l’ajuda de Déu, per fi vaig poder afrontar els meus problemes i superar-los». El fet és que el nostre Pare sempre està dispost a ajudar-nos, inclús quan ens veiem sense eixida (Fili. 4:6, 7; 1 Pe. 5:7).

Si a voltes beus alcohol, per què no et fas estes preguntes: «M’ha dit algun familiar o amic íntim que potser bec una miqueta massa?». Si és aixina, açò podria indicar que tens un hàbit o un problema del qual no eres conscient. «Estic bevent més del que solia beure?» Eixe podria ser el cas d’algú que, encara que no és addicte a l’alcohol, podria estar encaminant-se en eixa direcció. «Em costa passar alguns dies sense beure alcohol?» En eixe cas, beure podria haver-se convertit en un hàbit arrelat o en una addicció. Això voldria dir que es necessita l’ajuda d’un professional per a superar el problema.

Després d’analitzar els perills potencials relacionats amb l’alcohol, alguns cristians han decidit evitar lo per complet. Altres no en beuen senzillament perquè no els agrada el sabor. Si coneixes algú que ha pres eixa decisió, lo més bondadós és que el respectes i no el critiques.

Altres han vist pràctic establir algunes normes a l’hora de beure alcohol. Potser han decidit limitar la quantitat i la freqüència, bevent-ne només una volta a la setmana o, amb moderació, durant les menjades. Uns altres han posat límits a la classe d’alcohol que beuran. Com per exemple beure vi o cervesa amb moderació, però no licors d’alta graduació ni tan sols mesclats en còctels. Una volta la persona s’ha posat límits clars respecte a l’alcohol, li resultarà més fàcil apegar-se a ells. I no hi ha cap raó per a que un cristià madur senta vergonya per haver pres una decisió aixina i estar decidit a respectar-la.

Un altre factor a tindre en compte és com se senten els altres. Romans 14:21 diu: «És bo no menjar carn ni beure vi, si el teu germà se n’ha d’escandalitzar». Com podem aplicar este consell? Estimant els germans. Si creus que prendre una beguda alcohòlica pot ofendre algú, potser és millor que et sacrifiques pel teu germà i no begues en eixa ocasió. D’esta manera, mostraràs consideració pels altres posant el seu interés per damunt del teu (1 Cor. 10:24).

Les lleis del govern també poden guiar les decisions que pren un cristià. Eixes lleis podrien establir una edat mínima per a beure alcohol o prohibir beure’n quan s’està al volant o s’usa certa maquinària (Rom. 13:1-5).

Jehovà ens dignifica al donar-nos la llibertat d’escollir si volem disfrutar dels molts regals que ell ens ha fet. Això inclou la llibertat de decidir què menjarem i què beurem. Que les nostres decisions mostren que valorem eixa llibertat utilitzant-la per a agradar el nostre Pare celestial.

a Segons els Centres per al Control i la Prevenció de Malalties dels Estats Units, els riscos a curt termini d’abusar de l’alcohol inclouen l’homicidi, el suïcidi, les agressions sexuals, la violència en l’àmbit de la parella, les pràctiques sexuals de risc i l’avort.