ARTICLE D’ESTUDI 50
CÀNTIC 135 «Sigues sensat, fill meu»
Pares, ajudeu el vostre fill a enfortir la seua fe
«Comproveu per vosaltres mateixos quina és la voluntat de Déu, que és bona, agradable i perfecta» (ROM. 12:2).
QUÈ VOREM
Suggerències pràctiques per a que els pares tinguen una bona comunicació amb el seu fill i l’ajuden a enfortir la seua fe en Déu i en la Bíblia.
1, 2. Com haurien de reaccionar els pares quan un fill fa preguntes sobre Déu i la Bíblia?
PARES, quin mèrit teniu per esforçar-vos tant en la criança dels fills! Esteu dedicant molt de temps i esforç a inculcar la veritat en el seu cor (Deut. 6:6, 7). Ara bé, a mesura que el xiquet es faça major, es farà preguntes sobre les seues creences i les normes morals de la Bíblia.
2 Al principi, pot ser que vos preocupe que es qüestione eixes coses i inclús tingueu la sensació que, en comptes d’anar cap avant, va cap arrere. Però és normal que es faça preguntes per a poder traure les seues pròpies conclusions (1 Cor. 13:11). Aixina que no heu de tindre por. Al contrari, aprofiteu estes oportunitats per a estimular la seua capacitat de pensar.
3. Què analitzarem en este article?
3 En este article, analitzarem com els pares poden ajudar el seu fill o fills 1) a enfortir la fe en Déu i en la Bíblia, 2) a valorar les normes morals de la Paraula de Déu i 3) a defendre les seues creences. Mentres ho fem, també vorem per què és bo que els xiquets es facen preguntes i mencionarem algunes activitats que, com a família, vos donaran l’oportunitat de parlar sobre les nostres creences.
COM ENFORTIR LA SEUA FE EN DÉU I EN LA BÍBLIA
4. Quines preguntes podria fer-se un xiquet, i per què és bo que se les faça?
4 Els pares saben bé que el seu fill no tindrà fe en Déu simplement perquè ells en tinguen. Igual que vosaltres no teníeu fe en Jehovà quan vau nàixer, el vostre fill tampoc. Amb el temps, pot ser que un xiquet es faça preguntes com: «Com puc saber si existix Déu? És de veres el que diu la Bíblia?». I això és molt bo, perquè en realitat la Bíblia ens anima a gastar la nostra «capacitat de raonar» i a comprovar totes les coses (Rom. 12:1; 1 Tes. 5:21). Ara bé, com podeu ajudar el vostre fill a enfortir la seua fe?
5. Què poden fer els pares per ajudar els fills a enfortir la seua fe en la Bíblia? (Romans 12:2)
5 Animeu-lo a comprovar la veritat per ell mateix (llig Romans 12:2). Quan el vostre fill faça preguntes, aprofiteu l’oportunitat per a ensenyar-lo a buscar la resposta utilitzant les ferramentes d’estudi. Podeu animar-lo a investigar en articles i vídeos de jw.org que demostren que la Bíblia no és simplement un llibre escrit per hòmens. Més bé, és la «paraula de Déu» (1 Tes. 2:13). Per exemple, podria anar a la pestanya «Ensenyances bíbliques» i fer clic en la secció «La història i la Bíblia» per a saber més sobre l’antiga ciutat assíria de Nínive. En el passat, alguns erudits bíblics afirmaven que Nínive no havia existit mai. Però al voltant de 1850, es descobriren les ruïnes d’esta ciutat, i açò va demostrar que el relat bíblic era exacte (Sof. 2:13-15). A més, podria consultar l’article «Ho sabies?» de La Talaia de novembre de 2021 per a vore més detalls sobre el compliment d’esta profecia. Al comparar el que apareix en les nostres publicacions amb el que apareix en enciclopèdies i altres fonts d’informació respectades, la fe del vostre fill en el que diu la Bíblia s’enfortirà.
6. Com poden els pares estimular la capacitat de pensar del seu fill? Posa un exemple. (Mira també la il·lustració.)
6 Estimuleu la seua capacitat de pensar. Busqueu oportunitats per a tindre bones conversacions amb el vostre fill sobre Déu o la Bíblia. Estes conversacions podrien sorgir quan aneu a un museu, a un jardí botànic o a l’exposició d’una sucursal dels testimonis de Jehovà. Per exemple, al visitar un museu en persona o de manera virtual, podríeu dirigir l’atenció del vostre fill cap a un succés històric o un objecte que demostre l’exactitud de la Bíblia. Sap el vostre fill que el nom de Déu apareix en una llosa de pedra de 3.000 anys d’antiguitat coneguda com l’estela de Moab? Esta peça arqueològica s’exposa en el Museu del Louvre en París, i també hi ha una rèplica en l’exposició «La Bíblia i el nom diví» en la central mundial dels testimonis de Jehovà en Warwick (Nova York). L’estela de Moab mostra que el rei Meixà de Moab es va rebel·lar contra Israel, i això està en harmonia amb el que diu la Bíblia (2 Re. 3:4, 5). Quan el vostre fill veja amb els seus propis ulls les proves que demostren que la Bíblia és exacta i confiable, la seua fe es farà més forta (compara-ho amb 2 Cròniques 9:6).
7, 8. a) Què podem aprendre de la bellesa i el disseny que trobem en la naturalesa? Posa un exemple. (Mira també la il·lustració.) b) Quines preguntes podríeu fer al xiquet per a enfortir la seua confiança en l’existència d’un Creador?
7 Animeu-lo a reflexionar en les meravelles de la creació. Mentres feu una ruta per la muntanya o passeu temps junts en l’horteta, per què no li mostreu al vostre fill les sorprenents formes que es troben en la naturalesa? Ajudeu-lo a comprendre que Algú molt intel·ligent ha d’haver-les dissenyat. Per exemple, els científics han estudiat durant molts anys les formes en espiral. El biofísic Nicola Fameli explica que al comptar la quantitat d’espirals d’un objecte en la naturalesa, descobrixes una determinada sèrie de números coneguda com la seqüència de Fibonacci. Estes espirals es poden observar en moltes coses, com en la forma d’algunes galàxies, les closques dels nàutils i en la distribució de les fulles de moltes plantes i en la de les llavors dels gira-sols. a
8 A mesura que el vostre fill aprén més de ciència en l’escola, descobrirà que hi han lleis que regulen la forma de moltes coses. Per exemple, cada volva de neu es forma seguint models geomètrics anomenats fractals. Els models fractals també estan presents en altres coses en la naturalesa. Però, qui va fer estes lleis que donen com a resultat estes formes tan boniques? Qui està darrere de l’orde i del disseny tan delicat que trobem en la naturalesa? Quant més reflexione el vostre fill en estes preguntes, més probable serà que arribe a la conclusió que Déu va crear totes les coses (Heb. 3:4). En algun moment, podríeu preguntar-li: «Si Déu ens ha creat, no creus que ell sap millor que ningú com hauríem de comportar-nos per a ser feliços?». Llavors, podríeu dir-li que eixa guia es troba en la Bíblia.
COM AJUDAR-LO A VALORAR LES NORMES MORALS DE LA BÍBLIA
9. Per què podria un xiquet qüestionar-se el valor de les normes morals de la Bíblia?
9 Si el vostre fill qüestiona el valor de les normes morals de la Bíblia, intenteu discernir el perquè. És perquè no està d’acord amb eixes normes? O perquè quan parla amb els altres no sap com defendre les seues creences? En qualsevol cas, podeu ajudar el vostre fill a valorar les normes morals de la Bíblia estudiant el llibre Disfruta de la vida per sempre! b
10. Com podeu ajudar el vostre fill a valorar la seua amistat amb Jehovà?
10 Ajudeu-lo a valorar la seua amistat amb Jehovà. A l’estudiar la Bíblia amb el vostre fill, ajudeu-lo a expressar-se utilitzant les preguntes d’opinió i les il·lustracions que es troben en el llibre Disfruta de la vida per sempre! (Prov. 20:5). Per exemple, en la lliçò 8 es compara a Jehovà amb un bon amic que ens fa recordatoris que ens protegixen i ens beneficien. Després d’analitzar 1 Joan 5:3, podríeu preguntar-li: «Tenint en compte que Jehovà és un bon amic, què hauríem de pensar del que ell ens diu?». Potser pareix una pregunta de poca importància, però fer-li-la l’ajudarà a vore les lleis de Déu com una mostra del seu amor (Isa. 48:17, 18).
11. Com podeu ajudar el vostre fill a valorar els principis bíblics? (Proverbis 2:10, 11)
11 Ajudeu-lo a vore els beneficis d’aplicar els principis bíblics. Quan llegiu la Bíblia o el text del dia junts, parleu sobre com els principis bíblics han ajudat la vostra família. Per exemple, ha vist el vostre fill els beneficis de ser treballadors i honrats? (Heb. 13:18) També podríeu destacar com aplicar els principis bíblics ens protegix físicament i emocionalment (Prov. 14:29, 30). Analitzar eixos principis probablement ajudarà el vostre fill a valorar encara més els consells de la Bíblia (llig Proverbis 2:10, 11).
12. Com ajuden Steve i la seua dona al seu fill a comprendre els beneficis d’obeir els consells de la Bíblia?
12 Steve, un germà de França que és pare, explica com ell i la seua dona ajuden a Ethan, el seu fill adolescent, a vore l’amor que hi ha darrere de les lleis de Jehovà: «Li fem preguntes com, “Per què vol Jehovà que obeïm este principi? Com mostra este principi que ens estima? Què passaria si no l’aplicàrem?”». Conversacions com estes han ajudat a Ethan a fer seues les normes morals de Jehovà. Steve afig: «El nostre objectiu és ajudar a Ethan a vore que la saviesa que conté la Bíblia és molt superior a la humana».
13. Com poden els pares preparar el seu fill per a posar en pràctica els principis bíblics? Posa un exemple.
13 Ensenyeu-lo a aplicar els principis bíblics. Una bona oportunitat per a fer-ho és quan en l’escola li manen que lligga cert llibre. Potser els protagonistes de la història són immorals i violents, i el llibre els presenta com exemples a imitar. Podríeu demanar-li al vostre fill que pense com se sent Jehovà quan la gent actua d’esta manera (Prov. 22:24, 25; 1 Cor. 15:33; Fili. 4:8). Açò el prepararia per a donar testimoni al seu mestre i als seus companys quan el llibre s’analitze en classe.
COM PREPARAR-LO PER A DEFENDRE LES SEUES CREENCES
14. Quin tema podria ser intimidant per a un jove, i per què?
14 Als jóvens a voltes els falta seguretat per a defendre les seues creences. Per exemple, podrien sentir-se intimidats quan sorgix la teoria de l’evolució en classe. Per quina raó? Perquè els mestres la presenten com un fet provat. Què pot ajudar el vostre fill a estar plenament convençut que el que creu és veritat?
15. Què pot ajudar a un jove a estar més convençut de les seues creences?
15 Ajudeu-lo a estar segur del que creu. Al vostre fill no hauria de fer-li vergonya creure en un Creador (2 Tim. 1:8). Per què no? Perquè molt científics creuen que la vida no va aparéixer espontàniament o per casualitat. De fet, pel disseny i la complexitat de les coses, perceben que Algú intel·ligent ha d’haver-les creat. Com a resultat, no accepten la teoria de l’evolució tal com s’ensenya en les escoles de tot el món. Una altra cosa que podria ajudar el vostre fill a enfortir la seua fe i valor és descobrir què va convéncer a altres germans o germanes a creure que la vida va ser creada. c
16. Com poden els pares ajudar el seu fill a explicar per què creu en un Creador? (1 Pere 3:15; mira també la il·lustració.)
16 Prepareu-lo per a defendre l’existència del Creador (llig 1 Pere 3:15). Potser seria pràctic que repassàreu junts articles de la sèrie «Preguntes que es fan els jóvens: Evolució o creació?» de jw.org. Llavors, el vostre fill podria triar l’explicació que pense que ajudarà els altres a comprendre que hi ha un Creador. Practiqueu-la junts i recordeu-li també que no ha de discutir amb els seus companys. Més bé, animeu-lo a explicar el tema de manera simple i lògica si algú vol saber més. Per exemple, un company podria dir-li: «Jo només crec en el que veig, i a Déu no l’he vist mai». I el vostre fill podria respondre: «Imagina’t que estàs caminant per un bosc en una zona molt apartada i, de repent, et trobes un refugi. Què pensaries? Que algú l’ha d’haver construït. No és lògic pensar que un ser intel·ligent ha d’haver creat el nostre planeta i l’univers?».
17. Com poden els pares animar el seu fill a buscar oportunitats per a parlar de la Bíblia amb els altres? Il·lustra-ho.
17 Animeu-lo a buscar oportunitats de parlar amb els altres de la Bíblia (Rom. 10:10). Podríeu comparar ensenyar als altres sobre la Bíblia a aprendre a tocar un instrument. Al principi, el qui està aprenent tocarà només melodies fàcils, però amb el temps podrà tocar-ne altres més complicades. De la mateixa manera, un jove podria utilitzar arguments senzills al principi per a explicar les seues creences als altres. Per exemple, podria preguntar-li a un company de classe: «Sabies que els enginyers a sovint copien els dissenys de la naturalesa? Deixa’m que t’ensenye este vídeo». Després de mostrar-li un vídeo de la sèrie Va ser dissenyat?, podria dir-li: «Si un científic s’endú el mèrit per un disseny que ha copiat de la naturalesa, qui s’hauria d’emportar el mèrit pel disseny original?». Este simple argument podria ser suficient per a estimular l’interés d’un jove i deixar la porta oberta per a que aprenga més.
CONTINUEU AJUDANT-LO A ENFORTIR LA SEUA FE
18. Com poden els pares continuar enfortint la fe del seu fill?
18 Vivim en un món ple de persones que no tenen fe en Jehovà (2 Pe. 3:3). Per tant, pares, mentres estudieu la Bíblia amb el vostre fill, animeu-lo a investigar temes que augmentaran el seu respecte per la Paraula de Déu i les seues normes morals. Estimuleu la seua capacitat de pensar destacant les meravelles de la creació de Jehovà. Ajudeu-lo a valorar les impressionants profecies bíbliques que ja s’han complit i, per damunt de tot, oreu amb el vostre fill i pel vostre fill. Si ho feu, podeu estar segurs que Jehovà recompensarà tots els esforços que feu per ajudar el vostre fill a enfortir la seua fe (2 Cròn. 15:7).
CÀNTIC 133 Jove, servix a Jehovà
a Per a més informació, mira el vídeo de jw.org Les meravelles de la creació revelen la glòria de Déu. Patrones en la naturaleza.
b Si el vostre fill ja ha acabat el llibre Disfruta de la vida per sempre!, repasseu amb ell algunes lliçons de les seccions 3 i 4, que analitzen les normes morals de la Bíblia.
c Consulta l’article «Por qué creemos que hay un Creador» de la Desperteu-vos! de setembre de 2006, i el fullet L’origen de la vida. Cinc qüestions dignes d’anàlisi. Trobaràs més exemples en la sèrie de vídeos de jw.org Opinions sobre l’origen de la vida.
d DESCRIPCIÓ DE LA IL·LUSTRACIÓ: Un jovenet mostra un vídeo de la sèrie Va ser dissenyat? a un company de classe que li agraden els drons.