Salta al contingut

Salta a la taula de continguts

ARTICLE D’ESTUDI 6

«L’home és cap de la dona»

«L’home és cap de la dona»

«L’home és cap de la dona» (1CO 11:3).

CÀNTIC 13 Jesucrist, el nostre model

INTRODUCCIÓ *

1. A l’hora de triar un bon cònjuge, quines preguntes hauria de fer-se una germana fadrina?

TOTS els cristians estan davall de l’autoritat perfecta de Jesucrist. No obstant, quan una dona cristiana es casa, arriba a estar davall de l’autoritat d’un home imperfecte. Això no sempre és fàcil. Així que, si una germana estiguera pensant en un futur marit, faria bé de preguntar-se: «Quins senyals em mostren que este germà serà un bon cap de família? Ocupen les activitats espirituals un lloc important en la seua vida? Si no, què em fa pensar que atendrà bé les nostres necessitats espirituals quan estiguem casats?». Per descomptat, la germana també hauria de preguntar-se: «Quines qualitats aportaré jo al matrimoni? Soc pacient i generosa? Tinc una relació estreta amb Jehovà?» (Ecle 4:9, 12). Lo feliç que siga una esposa en el seu matrimoni dependrà en gran manera de les decisions que prenga abans de casar-se.

2. Què vorem en este article?

2 Milions de germanes nostres donen un exceŀlent exemple al ser submises al seu marit. Mereixen tot el nostre encomi! És tot un plaer servir a Jehovà colze a colze amb estes germanes lleials. En este article, vorem la resposta a tres preguntes: 1) Quins reptes afronten les esposes cristianes? 2) Per què accepta una esposa cristiana l’autoritat del seu marit? 3) Què poden aprendre els cònjuges cristians sobre la subjecció analitzant l’exemple de Jesús, d’Abigail i de Maria, l’esposa de Josep i mare de Jesús?

QUINS REPTES AFRONTEN LES ESPOSES CRISTIANES?

3. Per què no existix el matrimoni perfecte?

3 El matrimoni és un regal perfecte de Déu, però les persones que l’integren són imperfectes (1Jn 1:8). Per esta raó, la Paraula de Déu avisa que «els casats hauran de suportar contrarietats», o dificultats (1Co 7:28). Analitzem alguns dels reptes que l’esposa podria afrontar.

4. Per què podria una esposa pensar que és humiliant estar en subjecció al seu marit?

4 Per raons culturals, a una esposa podria semblar-li humiliant estar en subjecció al seu marit. Marisol, que viu als Estats Units, diu: «On em vaig criar, a les dones se’ns deia constantment que havíem de ser iguals als hòmens en tot. Sé que Jehovà ha establit el principi d’autoritat i ha donat a les dones un paper modest però respectable. Aixina i tot, no sempre és fàcil mantindre un punt de vista equilibrat sobre l’autoritat de l’espòs».

5. Quines idees equivocades tenen alguns sobre el paper de la dona?

5 Per contra, una dona podria estar casada amb un home que pensa que les dones són ciutadanes de segona classe. Ivon, una germana que viu en l’Amèrica del Sud, diu: «On vivim, els hòmens mengen primer i, després, les dones. S’espera que una xiqueta cuine i netege. En canvi, a un xiquet, sa mare i les seues germanes el servixen i li diuen que és “el rei de la casa”». Yingling, una germana que viu en l’Àsia, diu: «En el meu idioma hi ha una dita que dona a entendre que les dones no necessiten ser inteŀligents o tindre habilitats. La seua obligació és ocupar-se de la casa i no se’ls permet donar la seua opinió al marit». Un home que es deixa dur per estes actituds tan poc amoroses i contràries al que diu la Bíblia li fa la vida difícil a la seua dona. A més, no imita a Jesús i desagrada a Jehovà (Ef 5:28, 29; 1Pe 3:7).

6. Què han de fer les esposes per a enfortir la seua relació personal amb Jehovà?

6 Tal com es va mencionar en l’article anterior, Jehovà espera que els marits cristians cobrisquen les necessitats espirituals, emocionals i materials de la seua família (1Tm 5:8). Així i tot, les germanes casades han d’apartar temps cada dia per a llegir la Paraula de Déu i meditar en ella, i per a fer oracions significatives. Açò pot ser tot un repte, perquè estan molt ocupades, i podrien pensar que no tenen temps ni energies per a fer eixes coses, però és vital que s’agarren el temps necessari per a fer-ho. Per què? Perquè Jehovà vol que cada un de nosaltres cultive i mantinga una relació personal amb ell (Fets 17:27).

7. Què ajudarà una esposa a complir amb el paper que se li ha assignat?

7 És normal que una dona s’haja d’esforçar per ser submisa al seu marit imperfecte. Però li serà més fàcil complir amb el paper que Jehovà li ha assignat si comprén i accepta les raons bíbliques per les quals ha de respectar i obeir el seu marit.

PER QUÈ ACCEPTAR L’AUTORITAT DEL MARIT?

8. Tal com diu Efesis 5:22-24, per què accepta l’esposa cristiana l’autoritat del seu marit?

8 L’esposa cristiana accepta l’autoritat del seu marit perquè Jehovà li ho demana (llig Efesis 5:22-24). Confia en el seu Pare celestial perquè sap que l’estima i que tot el que li demana és per al seu bé (Dt 6:24; 1Jn 5:3).

9. Què passa quan una germana cristiana respecta l’autoritat del seu marit?

9 El món anima les dones a ignorar les normes de Jehovà i a considerar degradant la subjecció al marit. Per descomptat, els qui promouen esta classe d’idees no coneixen el nostre amorós Déu. Jehovà mai donaria a les seues estimades filles un manament que les humiliara. De fet, quan una germana s’esforça per complir el paper que Jehovà li ha assignat, promou la pau en sa casa (Sl 119:165). I tant ella com el seu espòs i els seus fills se’n beneficien.

10. Què aprenem del comentari que va fer Carol?

10 Una esposa que és submisa al seu marit imperfecte demostra que estima i respecta a Jehovà, qui ha establit el principi d’autoritat. Carol, que viu en l’Amèrica del Sud, diu: «Sé que el meu marit cometrà errors, també sé que la manera com reaccione jo a eixos errors revelarà lo molt que valore la meua amistat amb Jehovà. Així que m’esforce per ser submisa, perquè vull complaure el meu Pare celestial».

11. Què ajuda a la germana Aneese a ser perdonadora, i què podem aprendre dels seus comentaris?

11 Per a l’esposa pot ser tot un repte ser respectuosa i submisa si veu que el seu marit no té en compte els seus sentiments ni preocupacions. Fixa’t com reacciona una germana casada anomenada Aneese quan se sent aixina. Ella diu: «Intente no enfadar-me i recorde que tots cometem errors. M’he proposat perdonar amb la mateixa generositat amb què Jehovà ho fa. Quan perdone, recupere la pau interior» (Sl 86:5). És probable que a l’esposa perdonadora li resulte més fàcil ser submisa.

QUÈ ENS ENSENYEN ELS EXEMPLES BÍBLICS?

12. Quins exemples conté la Bíblia?

12 Alguns podrien pensar que la persona submisa és dèbil. Però eixe punt de vista és completament erroni. La Bíblia conté molts exemples de persones que tenien un caràcter decidit però que eren submises. Analitzem què ens ensenyen els exemples de Jesús, Abigail i Maria.

13. Per què se sotmet Jesús a l’autoritat de Jehovà? Explica-ho.

13 Jesús se sotmet a l’autoritat de Jehovà, però no perquè li falte inteŀligència o capacitat. La seua forma d’ensenyar clara i senzilla demostrava que és una persona molt inteŀligent (Jn 7:45, 46). Jehovà valorava tant les habilitats de Jesús que li va permetre treballar al seu costat quan va crear l’univers (Pr 8:30; He 1:2-4). I, després de ressuscitar-lo, Jehovà li va confiar «plena autoritat al cel i a la terra» (Mt 28:18). Encara que Jesús té capacitat de sobra, continua buscant la guia de Jehovà. Per quina raó? Perquè estima son Pare (Jn 14:31).

14. Què poden aprendre els marits... a) del punt de vista de Jehovà sobre les dones? b) de les paraules registrades en Proverbis 31?

14 Què poden aprendre els marits? Jehovà no va fer que l’esposa se subjectara a l’autoritat de l’espòs perquè considerara que les dones són inferiors. I ell mateix ho va demostrar a l’escollir tant dones com hòmens per a que governaren amb Jesús (Ga 3:26-29). També va mostrar confiança en el seu Fill al donar-li autoritat. De manera similar, un espòs savi confiarà en la seua esposa cert grau d’autoritat. Al descriure el paper de l’esposa competent, la Paraula de Déu diu que ella supervisa la casa, compra i administra propietats, i fa bones operacions comercials (llig Proverbis 31:15, 16, 18). No és una esclava sense veu ni vot. Més bé, el seu home confia en ella i escolta les seues idees (llig Proverbis 31:11, 26, 27). Quan un espòs tracta la seua esposa amb esta classe de respecte, per a ella és un plaer subjectar-se a la seua autoritat.

Què aprenen les esposes competents de la subjecció de Jesús a Jehovà? (Consulta el paràgraf 15)

15. Què poden aprendre les esposes de l’exemple de Jesús?

15 Què poden aprendre les mullers? Encara que Jesús va fer coses extraordinàries, no considera degradant sotmetre’s a l’autoritat de Jehovà (1Co 15:28; Fl 2:5, 6). De la mateixa manera, una dona competent que seguix l’exemple de Jesús no se sentirà inferior per sotmetre’s a l’autoritat del seu marit. Li donarà suport no només perquè l’estima sinó, principalment, perquè estima i respecta a Jehovà.

Després de portar aliments per a David i els seus hòmens, Abigail es dirigix a ell inclinant-se i pregant-li que no es taque les mans de sang per voler venjar-se (Consulta el paràgraf 16)

16. Segons 1 Samuel 25:3, 23-28, quins reptes va afrontar Abigail? (Mira la imatge de portada.)

16 Abigail estava casada amb Nabal, un home egoista, orgullós i desagraït. A pesar d’això, no va triar l’opció fàcil d’escapar del seu matrimoni. Si ho haguera volgut fer, hauria callat i hauria deixat que David i els seus hòmens mataren el seu marit. Però ella no va fer això. Més bé, va prendre mesures pràctiques per a protegir a Nabal i tota la seua casa. Imagina’t el valor que va necessitar Abigail per a aproximar-se a 400 hòmens armats i raonar respectuosament amb David! Fins i tot, va estar disposta a demanar perdó per les accions del seu marit (llig 1 Samuel 25:3, 23-28). David va reconéixer en seguida que Jehovà havia utilitzat esta dona valenta per a donar-li el consell que necessitava i evitar que cometera un error greu.

17. Què poden aprendre els marits del relat de David i Abigail?

17 Què poden aprendre els marits? Abigail era una dona sensata. David va ser savi a l’escoltar el seu consell. Com a resultat, va evitar tacar-se les mans de sang innocent. De la mateixa manera, un marit savi tindrà en compte les opinions de la seua dona a l’hora de prendre decisions importants. Pot ser que el seu punt de vista l’ajude a evitar prendre una mala decisió.

18. Què poden aprendre les mullers de l’exemple d’Abigail?

18 Què poden aprendre les mullers? Una esposa que estima i respecta a Jehovà exercix una bona influència en la seua família, inclús si el seu marit no servix a Jehovà ni viu segons les seues normes. No buscarà una raó sense base bíblica per a posar fi al seu matrimoni. Més bé, amb el seu comportament respectuós i submís, tractarà d’animar el seu marit a conéixer a Jehovà (1Pe 3:1, 2). I, encara que ell no reaccione al seu bon exemple, Jehovà apreciarà l’actitud obedient de la seua serventa lleial.

19. En quines circumstàncies no obeiria una esposa al seu espòs?

19 No obstant, una esposa cristiana no obeiria el seu marit si este li demanara que violara les lleis i principis bíblics. Suposem, per exemple, que el marit no Testimoni d’una germana li demana que mentisca, robe o s’involucre en alguna altra conducta que no agrade a Jehovà. Tots els cristians, incloses les germanes casades, han d’obeir en primer lloc a Jehovà Déu. Si a una germana se li demanara que infringira algun principi bíblic, hauria de negar-se explicant de manera amable però ferma per què no pot fer-ho (Fets 5:29).

Consulta el paràgraf 20 *

20. Per què sabem que Maria tenia una relació estreta amb Jehovà?

20 Maria tenia una relació estreta amb Jehovà. Era evident que coneixia bé les Escriptures Hebrees. De fet, va fer més de 20 referències a estes en una conversació que va tindre amb Elisabet, la mare de Joan el Baptiste (Lc 1:46-55). I pensa que, encara que Maria estava compromesa amb Josep, l’àngel de Jehovà no se li va aparéixer primer a ell, sinó que va parlar directament amb ella i li va anunciar que donaria a llum el Fill de Déu (Lc 1:26-33). Jehovà coneixia bé a Maria i estava segur que ella estimaria i cuidaria el Seu Fill. I, per descomptat, Maria va mantindre una bona relació amb Jehovà inclús després que Jesús morira i pujara al cel (Fets 1:14).

21. Què poden aprendre els marits del que diu la Bíblia sobre Maria?

21 Què poden aprendre els marits? A un espòs sensat li alegra que la seua dona conega bé les Escriptures. No se sent intimidat o amenaçat per ella. Sap que el fet que l’esposa tinga un coneixement profund de la Bíblia i dels principis bíblics pot ser beneficiós per a la família. Per descomptat, encara que ella tinga una formació acadèmica superior a la d’ell, és responsabilitat del marit dur la davantera en l’adoració en família i en altres activitats teocràtiques (Ef 6:4).

Què poden aprendre les esposes sobre l’estudi i la meditació a l’analitzar l’exemple de Maria? (Consulta el paràgraf 22) *

22. Què poden aprendre de Maria les mullers?

22 Què poden aprendre les mullers? Una dona que és submisa al seu marit continua sent responsable de la seua pròpia salut espiritual (Ga 6:5). Per tal d’aconseguir-ho, ha d’apartar temps per al seu propi estudi personal i meditació. Això l’ajudarà a continuar estimant i respectant a Jehovà i a ser feliç davall l’autoritat del seu marit.

23. Com es beneficien les esposes a elles mateixes quan són submises, i com se’n beneficien també la seua família i la congregació?

23 Les dones que accepten l’autoritat del seu marit per amor a Jehovà seran més felices que aquelles que rebutgen el principi d’autoritat establit per Déu. Hui en dia, la gran majoria de servents lleials de Jehovà són dones (Sl 68:12 [v. 11 NM]). De fet, donen un bon exemple als hòmens i dones jóvens, i contribuïxen a crear un ambient càlid no només en la família sinó també en la congregació (Tt 2:3-5). Tots nosaltres, ja siguem hòmens o dones, tenim un paper important dins de la congregació. En el pròxim article s’analitzarà com podem complir-lo bé.

CÀNTIC 131 «Allò que Déu ha unit»

^ § 5 Jehovà va establir que la dona casada estiguera subjecta al seu marit. Què implica això? Els matrimonis cristians poden aprendre molt sobre la submissió analitzant l’exemple de Jesús i d’altres dones mencionades en la Bíblia.

^ § 68 DESCRIPCIÓ DE LA IĿLUSTRACIÓ: Maria va poder citar de memòria passatges de les Escriptures Hebrees mentres conversava amb Elisabet, la mare de Joan el Baptiste.

^ § 70 DESCRIPCIÓ DE LA IĿLUSTRACIÓ: Una esposa cristiana aparta temps per a estudiar la Bíblia amb l’objectiu de mantindre la seua salut espiritual.