Salta al contingut

Salta a la taula de continguts

Com ser un amic verdader

Com ser un amic verdader

ALGUNA volta has afrontat un problema i no has tingut a ningú que t’ajude? Com vivim «temps crítics i difícils de suportar», és normal sentir-se desanimat i aïllat (2 Tim. 3:1 TNM). Però no és necessari que afrontem els problemes a soles. La Bíblia destaca el valor de tindre amics verdaders en «temps d’angoixa» (Prov. 17:17 TNM).

COM PODEN AJUDAR ELS BONS AMICS

A pesar d’estar en arrest domiciliari, l’apòstol Pau va poder continuar animant les congregacions gràcies al suport lleial dels seus amics

L’apòstol Pau va rebre l’ajuda dels seus companys de viatge (Col. 4:7-11). Quan va estar empresonat en Roma, hi havien coses que no podia fer, i els seus amics les van fer per ell. Per exemple, Epafrodit li va portar a Pau les coses que els germans i les germanes de Filips li havien enviat (Fili. 4:18). I Tíquic va entregar les cartes de Pau a diferents congregacions. Gràcies a l’ajuda dels seus amics, Pau va poder continuar animant els germans quan estava en arrest domiciliari i també quan estava en la presó. Ara bé, com podem nosaltres ser amics verdaders hui en dia?

En l’actualitat, hi han germans i germanes que demostren el que poden fer els amics per a ajudar-se els uns als altres. Vegem l’exemple d’una germana que va demostrar ser una bona amiga per a Elisabet, una precursora regular d’Espanya. Quan a la mare d’Elisabet li van diagnosticar un càncer terminal, la germana li va enviar molts missatges animadors basats en textos bíblics. Elisabet conta: «Estos missatges m’ajudaven a afrontar cada dia sabent que no estava a soles» (Prov. 18:24).

Si ajudem els germans a participar en les activitats de la congregació, la nostra amistat amb ells s’enfortirà. Per exemple, ¿podries oferir-te a dur a un germà o a una germana major a les reunions o a la predicació? Si ho fas, segurament disfrutaràs d’un intercanvi d’ànim (Rom. 1:12). No obstant això, alguns germans no poden eixir de casa. Com podries ser un bon amic per a ells també?

SIGUES UN BON AMIC PER ALS QUE ESTAN CONFINATS

Alguns germans tenen problemes de salut o altres circumstàncies que els impedixen assistir a les reunions en persona. Per exemple, al nostre germà David li van diagnosticar un limfoma i, durant més de sis mesos, va rebre quimioteràpia. Mentres va durar el tractament, David i la seua dona, Lidia, assistiren a les reunions virtualment.

Com els van ajudar els germans de la congregació? Després de cada reunió, alguns dels que estaven en la Sala del Regne es connectaven per a saludar a David i Lidia. A més, quan comentaven, els germans els enviaven missatgets animadors. Gràcies a tot açò, este matrimoni es va sentir menys a soles.

Inclou en els teus plans per a predicar als germans que estan confinats

També podríem fer plans per a predicar amb els qui estan confinats. Amb només uns xicotets ajustos, podem demostrar-los que no ens hem oblidat d’ells (Prov. 3:27). Per què no inclous en el teu programa de predicació escriure una carta o predicar per telèfon amb ells? Els qui estan confinats haurien de poder connectar-se a les reunions per a la predicació per videoconferència. David i Lidia van agrair poder fer-ho. Ell explica: «Poder reunir-nos amb el grup de predicació per a escoltar unes parauletes i una oració va significar moltíssim per a nosaltres». A més, si és segur i apropiat, ¿per què no portes de tant en tant a un estudiant de la Bíblia a casa d’un germà que estiga confinat per a fer el curs allí?

Quan passem temps amb els nostres germans i germanes que no poden eixir de casa, la nostra amistat amb ells s’enfortix, perquè els arribem a conéixer millor i observem les seues boniques qualitats. Per exemple, quan els escoltes ensenyar-li la Paraula de Déu a algú i veus com l’ajuden a acostar-se a Jehovà, probablement els admiraràs i els respectaràs més. Al donar suport als germans en les activitats espirituals, augmentaràs el teu cercle d’amistats (2 Cor. 6:13).

Pau va trobar molt de consol perquè tenia al seu amic Titus amb ell (2 Cor. 7:5-7). Este relat ens recorda que podem consolar els altres no només amb paraules, sinó també passant temps amb ells i fent coses per ells (1 Jn. 3:18).

SIGUES UN BON AMIC AMB ELS QUI ESTAN SENT PERSEGUITS

Els nostres germans i germanes de Rússia ens han deixat un gran exemple a l’hora de donar-se suport els uns als altres. Vegem l’experiència de Serguei i de la seua dona, Tatiana. Després que la policia registrara sa casa, se’ls van emportar per a interrogar-los. A Tatiana la van alliberar primer i se’n va tornar a casa. Serguei conta: «En seguida que ella va arribar a casa, una germana molt decidida es va presentar en la nostra porta. Després arribaren més germans per a ajudar-nos a arreglar tot el desorde».

Serguei afig: «Sempre m’han agradat les paraules de Proverbis 17:17. Allí diu que “l’amic verdader estima en tot moment i és un germà en temps d’angoixa”. Estes paraules han cobrat vida per a mi durant este temps de persecució en què he necessitat l’ajuda dels germans. Jehovà m’ha donat amics valents que estan al meu costat». a

A mesura que la situació empitjore, necessitarem l’ajuda dels nostres amics. I els necessitarem encara més durant la gran tribulació. Aixina que esforcem-nos per ser amics verdaders ara! (1 Pe. 4:7, 8)