Salta al contingut

Salta a la taula de continguts

ARTICLE D’ESTUDI 3

Jehovà et valora moltíssim!

Jehovà et valora moltíssim!

«Alça de la pols el desvalgut» (SL 113:7).

CÀNTIC 33 Descarrega’t en Jehovà

INTRODUCCIÓ *

1, 2. Per quines situacions estan passant molts servents de Jehovà, i com els afecta això?

PENSA en estes tres situacions: a un germà jovenet li detecten una malaltia degenerativa; un germà de mitjana edat perd la faena i encara que s’esforça molt per trobar-ne una altra no ho aconseguix; i una germana major, que ha servit a Jehovà durant molt de temps, veu com el seu servici cada volta està més limitat.

2 Si et sents identificat amb algun d’estos exemples, probablement creus que ja no aprofites per a fer moltes coses. Estes situacions poden llevar-te l’alegria, acabar amb la teua autoestima i afectar la teua amistat amb els altres.

3. Com veuen la vida Satanàs i els qui estan davall la seua influència?

3 Este món reflectix el punt de vista de Satanàs sobre la vida humana. Ell sempre ha tractat els humans com si no tingueren valor. Sense cap classe d’escrúpols, li va dir a Eva que seria completament lliure si desobeïa a Déu, sabent de sobra que això li costaria la vida. Satanàs sempre ha controlat el sistema comercial, polític i religiós d’este món. Per això no ens sorprén que molts hòmens de negocis, polítics i líders religiosos no respecten la vida ni la dignitat de les persones.

4. Què analitzarem en este article?

4 Per contra, Jehovà vol que ens trobem a gust amb nosaltres mateixos i, per això, ens ajuda quan passem per situacions que ens fan sentir desvalguts (Sl 113:7; Rm 12:3). Este article analitzarà com ens ajuda Jehovà 1) quan patim una malaltia, 2) quan passem per dificultats econòmiques, i 3) quan l’edat avançada limita el nostre servici a Déu i sentim que ja no podem oferir-li res de valor. Vegem, en primer lloc, per què podem estar segurs que Jehovà ens valora a cadascun de nosaltres personalment.

JEHOVÀ ENS VALORA

5. Què et fa pensar que som valuosos als ulls de Jehovà?

5 Encara que hem sigut creats de la pols de la terra, som molt més valuosos que un grapat de pols (Gn 2:7). Tenim diferents raons per a pensar que Jehovà ens valora moltíssim. Per exemple, ens va crear amb la capacitat de reflectir les Seues qualitats (Gn 1:27). D’esta manera, ens ha fet superiors a la resta de la creació física. De fet, ha deixat a càrrec nostre la terra i els animals (Sl 8:5-9 [vv. 4-8 NM]).

6. Quina altra prova ens demostra que Jehovà valora els humans imperfectes?

6 A pesar del pecat d’Adam, Jehovà no ha deixat de valorar els humans. Ens valora tant que va entregar com a rescat pels nostres pecats el seu Fill estimat, Jesús (1Jn 4:9, 10). Un dels beneficis d’este rescat és que Jehovà ressuscitarà els qui han mort a causa del pecat d’Adam, «tant justos com injustos» (Fets 24:15). La seua Paraula mostra que som preciosos per a ell, sense importar que passem per problemes de salut, econòmics o d’edat avançada (Fets 10:34, 35).

7. Quines altres raons tenim els servents de Déu per a creure que Jehovà ens valora?

7 Tenim més raons encara per a creure que Jehovà ens valora. Ens ha atret a la veritat i s’ha fixat en la nostra actitud cap a les bones notícies (Jn 6:44). Quan començàrem a acostar-nos a Jehovà, ell també es va acostar a nosaltres (Jm 4:8). A més, dedica temps i esforç a instruir-nos i mostrar-nos que som molt importants per a ell. Sap com som ara i la classe de persones que podem arribar a ser. També ens disciplina perquè ens estima (Pr 3:11, 12). Queda patent que som molt valuosos als ulls de Jehovà.

8. Com influïxen les paraules del Salm 18:28-30 en la nostra manera de vore els problemes?

8 Considerem el cas del Rei David. Alguns el menyspreaven, però ell sabia que Jehovà l’estimava i li donava el seu suport. Eixa manera de pensar el va ajudar a tindre una actitud correcta a l’afrontar situacions difícils (2Sa 16:5-7). Quan ens sentim desanimats o passem per problemes, Jehovà ens ajuda a vore les coses des d’una altra perspectiva i a superar qualsevol obstacle (llig Salm 18:28-30 [vv. 27-29 NM]). Amb el suport de Jehovà, res podrà impedir-nos servir-lo amb alegria (Rm 8:31). Analitzem les tres situacions mencionades al principi, on és especialment necessari tindre present que Jehovà ens estima i valora.

QUAN PATIM MALALTIES

Llegir les paraules inspirades de Jehovà ens ajudarà a controlar els pensaments negatius que provoca patir una malaltia (Consulta els paràgrafs 9-12)

9. Com ens podria fer sentir una malaltia?

9 Les malalties poden afectar-nos emocionalment i fer-nos sentir que ja no aprofitem per a res. Potser ens fa vergonya haver de demanar ajuda o que la gent es compadisca de nosaltres. Inclús sense que els altres sàpien que estem malalts, podríem estar lluitant contra sentiments de culpa perquè no podem fer les coses que féiem abans. Com ens anima Jehovà en estes situacions tan angoixants?

10. Segons Proverbis 12:25, què ens pot ajudar quan estem malalts?

10 «Una bona paraula» pot animar-nos quan estem malalts (llig Proverbis 12:25). En la Bíblia, Jehovà ha guardat un registre de bones paraules que ens recorden que també li importem moltíssim quan estem malalts (Sl 31:20; 41:4 [31:19; 41:3 NM]). Si llegim i rellegim estes paraules inspirades, Jehovà ens ajudarà a controlar les emocions negatives que la malaltia pot provocar-nos.

11. Com va experimentar un germà l’ajuda de Jehovà?

11 Fixem-nos en l’exemple de Jorge. Quan era jove, li diagnosticaren una malaltia degenerativa que va evolucionar molt ràpidament. Prompte l’envaïren sentiments d’inutilitat. Ell ens conta: «No estava preparat per als sentiments que em causava la malaltia o la vergonya de ser el centre d’atenció. A mesura que la meua condició física empitjorava, pensava en les repercussions que això tindria en la meua vida. Em sentia derrotat i li suplicava a Jehovà que m’ajudara». De quina manera el va ajudar? «Com em costava concentrar-me, em van recomanar que llegira porcions xicotetes dels Salms on es mostra l’interés de Jehovà pels seus servents. Cada dia les tornava a llegir i em resultaven reconfortants. Amb el temps, la gent va notar que somreia més. Van arribar a dir-me que la meua actitud positiva els estava animant a ells també. En eixe moment, em vaig adonar que Jehovà havia contestat les meues oracions! Gràcies a la seua ajuda, havia canviat la manera que tenia de vore’m a mi mateix i vaig començar a centrar-me en com em veu a pesar d’estar malalt.»

12. Si estàs patint alguna malaltia, com pots obtindre l’ajuda de Jehovà?

12 Si estàs patint alguna malaltia, pots estar segur que Jehovà sap pel que estàs passant. Demana-li en oració que t’ajude a tindre un punt de vista equilibrat sobre la teua situació. Després, busca en la Bíblia les bones paraules que ha escrit per a tu. Centra’t en els textos que mostren lo molt que Jehovà valora els seus servents i voràs que és bondadós amb els qui el servixen amb lleialtat (Sl 84:12 [v. 11 NM]).

QUAN PASSEM PER DIFICULTATS ECONÒMIQUES

Recordar que Jehovà ens ha promés proveir-nos lo necessari per a viure ens ajudarà quan ens coste trobar faena (Consulta els paràgrafs 13-15)

13. Com podria sentir-se un cap de família que ha perdut la faena?

13 El desig de tot cap de família és satisfer les necessitats de la seua dona i dels seus fills. Però imagina’t que, sense cap motiu justificat, un germà perd la faena i no aconseguix trobar-ne una altra per molt que s’esforce. En estes circumstàncies, és molt fàcil caure en sentiments d’inutilitat. Com podria ajudar-lo reflexionar en les promeses de Jehovà?

14. Quines raons tenim per a confiar en les promeses de Jehovà?

14 Jehovà sempre manté les seues promeses (Js 21:45; 23:14). Ho fa per diferents raons. En primer lloc, perquè el seu bon nom, o reputació, està en joc. Jehovà ha promés protegir els seus servents lleials i se sent amb l’obligació de complir la seua paraula (Sl 31:2-4 [vv. 1-3 NM]). I en segon lloc, Jehovà sap que ens sentiríem molt decepcionats si no cuidara dels qui formen part de la seua família. S’ha compromés a proveir-nos lo necessari tant en sentit material com espiritual, i res li ho impedirà! (Mt 6:30-33; 24:45)

15. a) Quin repte van afrontar els cristians del segle I? b) Quina confiança ens dona el Salm 37:18, 19?

15 Quan recordem els motius pels quals Jehovà manté les seues promeses, encarem les dificultats econòmiques amb confiança. Posem el cas dels cristians del segle I. Quan va esclatar una gran persecució contra la congregació de Jerusalem, «tots, llevat dels apòstols, es dispersaren» (Fets 8:1). T’imagines les dificultats econòmiques que això els va suposar? Aquells cristians segurament van perdre les seues cases i negocis, però Jehovà no els va abandonar, i ells tampoc es van desanimar (Fets 8:4; He 13:5, 6; Jm 1:2, 3). Igual que Jehovà va cuidar d’aquells cristians fidels, també cuidarà de nosaltres (llig Salm 37:18, 19).

QUAN L’EDAT AVANÇADA ENS LIMITA

Centrar-nos en el que podem fer, inclús quan som majors, ens farà sentir que Jehovà continua valorant-nos i apreciant el nostre servici lleial (Consulta els paràgrafs 16-18)

16. Per què podríem preguntar-nos si Jehovà valora el nostre servici?

16 A mesura que ens fem majors, podríem començar a sentir que el nostre servici a Jehovà està limitat. Possiblement, al Rei David li va passar lo mateix quan va envellir (Sl 71:9). Com ens ajuda Jehovà en esta situació?

17. Quina lliçó aprenem del que li va passar a Jheri?

17 Pensem en el que li va passar a Jheri. La van convidar a assistir a una reunió de capacitació per al manteniment dels edificis dedicats a Jehovà, però ella no volia anar i deia: «Soc major, estic viuda i no tinc cap habilitat que li puga servir a Jehovà. No aprofite per a res». La nit anterior a la reunió de capacitació, li va obrir el seu cor en oració a Jehovà. Al sendemà, quan va arribar a la Sala, encara dubtava de si realment devia estar allí o no. Durant la reunió, un dels oradors va emfatitzar que l’habilitat més important és la d’estar disposats a ser ensenyats per Jehovà. Jheri recorda: «Vaig pensar: “Eixa habilitat sí que la tinc!” I vaig començar a plorar al vore que Jehovà havia contestat la meua oració. M’estava dient que podia oferir-li alguna cosa de valor i que volia ensenyar-me». Mirant arrere, Jheri diu: «Vaig entrar nerviosa, desanimada i trista. Però vaig eixir segura, animada i contenta!».

18. Com ens mostra la Bíblia que Jehovà continua valorant el nostre servici a pesar de fer-nos majors?

18 Podem estar segurs que per a Jehovà continuem sent útils a pesar de fer-nos majors (Sl 92:13-16 [vv. 12-15 NM]). Jesús va ensenyar que no importa lo limitats que estiguem físicament o lo xicotets que ens semblen els nostres esforços, Jehovà valora tot allò que fem per ell (Lc 21:2-4). Per tant, centrem-nos en el que sí que podem fer. Per exemple, podem parlar de Jehovà, orar pels germans i animar els altres a mantindre’s fidels. Per a Jehovà eres un coŀlaborador seu, no pel que pugues fer, sinó perquè estàs disposat a obeir-lo (1Co 3:5-9).

19. Què ens assegura Romans 8:38, 39?

19 Que agraïts ens sentim de poder adorar a Jehovà, un Déu que realment valora els qui el servixen! Com estem fets per a complir la seua voluntat, servir-lo dona sentit a les nostres vides i ens fa feliços (Ap 4:11). Encara que el món puga pensar que ja no servim per a res, Jehovà mai s’avergonyix de nosaltres (He 11:16, 38). Per això, recordem que quan patim malalties, passem per dificultats econòmiques o ens sentim limitats per l’edat avançada, res podrà separar-nos de l’amor que ens té el nostre Pare celestial (llig Romans 8:38, 39).

^ § 5 Alguna volta has tingut sentiments d’inutilitat? Este article et recordarà lo molt que et valora Jehovà i analitzarà què podem fer per a mantindre l’autoestima passe el que passe en la nostra vida.

CÀNTIC 30 El meu Pare, Déu i Amic